Een probleem met je koelkast: oplossingen bij de vleet

Een klein probleem met je koelkast los je makkelijk zelf op. Denk maar aan water in je koelkast, onaangename geurtjes of een vreemd geluid. Wij geven je tips en tricks zodat je ijskast opnieuw optimaal werkt.

Mijn koelkast maakt een vreemd geluid

Maakt je toestel een borrelend of sissend geluid? Dat is heel normaal. Dit geluid ontstaat door de circulatie van koelvloeistof door de leidingen. Ook wanneer je de motor afzet, hoor je het geluid nog even.

Als je koelkast een trillend geluid maakt, kijk je best of de zwarte leidingen aan de achterkant van je toestel de muur raken. Is dit het geval? Schuif je koelkast iets verder van de muur weg.

Hoor je een ander vreemd geluid? Contacteer ons.

Ik heb water of ijs in mijn koelkast

Kijk eerst en vooral waar het water zich precies bevindt. Als het afvoergaatje verstopt is, komt er water in de groentelade. Oplossing: reinig het afvoergaatje met een wattenstaafje. Ligt er water op een legger of een lade? Check dan of de producten in je koelkast de achterwand niet raken. Want in dat geval haal je ze best wat meer naar voor.

Waterdruppels op de glazen leggers van je koelkast? Die kunnen ontstaan wanneer de temperatuur niet correct is ingesteld. De ideale temperatuur ligt tussen 4°C en 5°C. Of misschien is de deur niet goed gesloten of je koelkast is te vol. Check ook of het afvoergaatje niet verstopt is en of je voedingswaren goed afgedekt zijn.

Zie je wat ijs aan de achterwand van je koelkast? Dan open je de deur waarschijnlijk te vaak. Zo kan er vocht aanslaan en bevriezen op de koude achterwand. De koelkast heeft daardoor meer tijd nodig om de ingestelde temperatuur te bereiken en om de automatische ontdooiing te activeren.

Bah! Vieze geuren in mijn koelkast

Niets onaangenamer dan vieze geurtjes wanneer je de deur van je koelkast opent. Controleer of je voedingswaren goed afgedekt zijn en of er geen vervallen etensresten in de koelkast staan. Andere tips:

 • Reinig je koelkast meermaals per jaar.
 • Leg een geuropnemer in je koelkast.
 • Reinig af en toe het reservoir op de compressor, aan de achterkant van de koelkast.
 • Maak ook de buitenkant van je koelkast schoon.

Mijn koelkast koelt onvoldoende

Kijk eerst na of je de thermostaat goed hebt ingesteld. Sommige koelkasten zijn uitgerust met een display waarmee je de binnentemperatuur makkelijk afleest en instelt. Check ook of de ventilatieroosters niet geblokkeerd worden door bijvoorbeeld kommen of schalen. Daarnaast is de plaatsing van je producten van belang.

Plaatsing van je producten

 • Zone 1 (voor koelkasten met een diepvriezer/vriesvak): diepvriesproducten
 • Zone 2: geopende potten en drankjes
 • Zone 3: gebakjes, soep, vlees en overschotjes
 • Zone 4: rauwe vis en zuivelproducten
 • Zone 5: groenten en fruit
 • Zone 6: boter en kaas
 • Zone 7: eieren en niet-geopende potten
 • Zone 8: medicatie en kleine flessen
 • Zone 9: grote flessen, frisdrank, brikverpakkingen
Kleine tip voor je flessen: zolang je ze niet opent, leg ze in de horizontale flessenhouder van je koelkast. Plaats ze in de deur zodra ze open zijn. Zo beperk je het gewicht op je deur zodat er niet te veel druk uitgeoefend wordt op de scharnieren. Heeft je koelkast geen flessenhouden? Dan plaats je je volle flessen in de deur, aan de kant van de scharnieren.
Toestellen met dynamische koeling zorgen overal in de koelkast voor een gelijke temperatuur. Bij deze koelkasten maakt het dus minder uit waar je welke voedingswaren bewaart. 
Ten slotte moet je bij de installatie van een koelkast voldoende ruimte laten aan de achterzijde en aan minstens 1 zijwand. Enkel dan is een goede luchtcirculatie mogelijk. Heb je een inbouwkoelkast? Maak dan de ventilatieroosters in de sokkel en bovenaan de kolomkast stofvrij.

Meer info nodig of een ander probleem met je koelkast? Vaak vind je de oplossing in de handleiding!

Conclusie: hoe een probleem met je koelkast oplossen?

Een probleem met je koelkast verhelp je makkelijk zelf als het gaat om iets kleins zoals onaangename geuren of waterdruppels. Stel vooral de temperatuur correct in en let op de plaatsing van je producten. Staat je probleem niet beschreven op deze pagina? Contacteer ons.

Kan ik je helpen?
Chat
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters