Hoe gebruik je je koelkast slim, hygiŽnisch en energiezuinig?

Het juiste gebruik van een koelkast is belangrijk voor de koelkast zelf, maar ook voor je gezondheid. Wat is de ideale temperatuur? Waar plaats je welke producten? Hoe beperk je het energieverbruik? Op al deze vragen vind je hieronder het antwoord. En we bespreken hoe je bacteriën voorkomt. Volg de tips!

Stel de ideale temperatuur in de koelkast

Heel belangrijk voor een optimale bewaring van je voedingsmiddelen is de binnentemperatuur. Staat de temperatuur te laag? Dan verspil je onnodig energie. Staat ze te hoog? Dan bewaren je voedingsmiddelen minder lang door de vorming van schimmels en bacteriën.

De ideale temperatuur voor een koelkast is 4°C. Heeft ze een display? Dan check je de binnentemperatuur heel eenvoudig op het scherm. Geen display? De meeste koelkasten beschikken aan de binnenkant over een temperatuurweergave. Anders zet je een koelkastthermometer 12 uur lang in een glas olie in de koelkast.

Stel de ideale temperatuur in de diepvriezer

Voor een diepvriezer ligt de ideale temperatuur tussen -6°C en -18°C. Heeft je diepvriezer geen elektronische regeling? Kijk de temperatuur na met een traditionele thermometer dat je 12 uur in een glas olie in je diepvriezer dompelt.

Het aantal sterren op een vriesvak geeft weer tot welke temperatuur het toestel producten kan invriezen:

* = -6 °C (om ijsblokjes te maken en bevroren voedsel tot 2 dagen te bewaren)
** = -12 °C (om bevroren voedsel enkele dagen te bewaren)
*** = -18 °C (om bevroren voedsel enkele maanden te bewaren)
**** = -18 °C tot -26 °C (slechts deze modellen zijn aanbevolen om vers voedsel in te vriezen)

De houdbaarheid van het voedsel voor toestellen met 2 tot 4 sterren hangt af van het soort voedsel dat je wenst in te vriezen.

Waar plaats je de producten?

Als je koelkast via dynamische koeling werkt, wordt de koude lucht via een ventilator verspreid. Het resultaat? Overal dezelfde temperatuur. Je hoeft dus geen rekening te houden met de plaatsing van je producten. Heeft je toestel geen ventilator? Dan is de plaats van de producten wél belangrijk. Want onderaan is het kouder dan bovenaan. Elk product heeft zijn plekje in je koelkast.

 • Zone 2: geopende potten en dranken 
 • Zone 3: gebakjes, soep, vleeswaren en overschotjes 
 • Zone 4: vlees, rauwe vis, zuivelproducten 
 • Zone 5: groenten en fruit 
 • Zone 6: boter en kaas
 • Zone 7: niet-geopende potten, tubes en eieren
 • Zone 8: medicijnen, kleine flessen 
 • Zone 9: grote flessen en brikverpakkingen 
Kleine tip voor je flessen: zolang je ze niet opent, leg ze in de horizontale flessenhouder van je koelkast. Plaats ze in de deur zodra ze open zijn. Zo beperk je het gewicht op je deur zodat er niet te veel druk uitgeoefend wordt op de scharnieren. Heeft je koelkast geen flessenhouden? Dan plaats je je volle flessen in de deur, aan de kant van de scharnieren.

0įC-zone of vershoudzone

Sommige toestellen hebben een 0°C-zone of vershoudzone. Dit is vaak een aparte lade waarin de temperatuur altijd rond 0°C schommelt. Vis, vlees, fruit en zuivelproducten blijven tot 3x langer vers als je ze in de vershoudzone bewaart. Ook de luchtvochtigheid wordt in deze zone geregeld voor een optimale bewaring.

Hoe je ingrediŽnten invriezen?

Makkelijk: bedek ze met een plastic folie of plaats ze in een hermetisch gesloten doos. Zo drogen ze niet uit bij het invriezen. Deze tip geldt voor No-Frost-koelkasten maar ook voor modellen met statische koeling.

Opgelet: sommige producten (vooral groenten en fruit) moet je eerst blancheren vóór je ze invriest. Waarom? Verse groenten bevatten talrijke enzymen, die de houdbaarheid van de groente verminderen. Blancheren zorgt ervoor dat die enzymen worden gedeactiveerd, zodat je groenten of fruit veel langer goed blijft.

Geef bacteriŽn geen kans!

Al gehoord van listeria? Deze bacterie leeft in voedingswaren en veroorzaakt de infectieziekte listeriose. Vooral voor zwangere vrouwen en zieken is listeriose heel gevaarlijk. Volg deze richtlijnen om de verspreiding van de bacterie in voedingswaren te voorkomen:

 1. Was je handen vóór je voedingswaren vastneemt. 
 2. Heb je rauw voedsel gebruikt? Was je keukengerei meteen af. 
 3. Bewaar rauwe voeding apart van gekookt voedsel of etenswaren die klaar zijn voor consumptie. 
 4. Bewaar maaltijdrestjes altijd in potjes met een deksel
 5. Reinig je koelkast regelmatig en ontsmet met bleekwater
 6. Controleer de temperatuur geregeld (die mag onderaan niet hoger liggen dan 4°C). 
 7. Laat bevroren voedingswaren ontdooien in de koelkast
 8. Vries ontdooide producten nooit opnieuw in.

Tips voor een lager verbruik

Een koelkast is één van de grootste verbruikers in huis. Dankzij enkele eenvoudige gewoonten verlaag je makkelijk je kosten:

 • Open je koelkast niet onnodig. 
 • Sluit de deur altijd goed. 
 • Leg geen warme producten in je koelkast. 
 • Plaats je koelkast niet in een te warme of te vochtige omgeving. 
 • Verlucht de ruimte waar je koelkast staat geregeld.

Kan ik je helpen?
Chat
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters