5 tips om je pc-scherm optimaal te gebruiken

De echte kracht van je pc zit uiteraard vanbinnen. Maar een groot deel van je ervaring hangt wel af van je scherm. Hoe beter dat is, hoe aangenamer je op je computer werkt, gamet of films bekijkt. Dankzij deze 5 tips gebruik je je beeldscherm optimaal.

20200427_telesales_hp_desk_nl.jpg
bloc1_zet_je_pc_scherm.jpg

1. Zet je pc-scherm op de juiste hoogte en afstand

Het allerbelangrijkste eerst: je gezondheid. Is je scherm in de hoogte verstelbaar? Zet het dan hoog genoeg. Als je op je bureaustoel recht voor je uitkijkt, zou je ongeveer het midden van je scherm moeten zien. Zo neem je een natuurlijke zithouding aan achter de computer. Bij een niet-aanpasbaar scherm leg je enkele grote boeken onder de voet om hetzelfde resultaat te bereiken.

Zo, je rug is gered. Nu zijn je ogen aan de beurt. Die spaar je door voldoende afstand te houden van je scherm. Vroeger was de regel 45 à 70 cm. Maar net zoals bij televisies, is de kwaliteit van pc-schermen enorm verbeterd. Bij een topscherm hoef je dus niet zoveel afstand meer te houden. Experimenteer wat en schuif je scherm zo ver van je weg als jij zelf aangenaam vindt.

bloc2_sluit_je_scherm_op_de_beste_manier_aan.jpg

2. Sluit je scherm op de beste manier aan

Naargelang de beschikbare poorten op je scherm en je computer, kun je ze op verschillende manieren aansluiten: VGA, DVI, HDMI, DisplayPort, Thunderbolt, noem maar op. Kies altijd voor de meest geavanceerde verbinding. HDMI en DisplayPort werken volledig digitaal en versturen beeld én geluid. Thunderbolt doet hetzelfde, maar dan uitsluitend voor Apple-producten.

Verschillende types poorten kun je alsnog met elkaar verbinden via adaptors, maar dan is je beeldkwaliteit altijd die van de minst geavanceerde technologie. Daarnaast speelt de lengte een rol. Hoe langer je kabel, hoe groter de kans op kwaliteitsverlies.

3. Kies een schermmodus die past bij je gebruik

Nog een tip met een luikje ‘vroeger en nu’. Heb je een oud scherm? Dan kun je wellicht zelf enkele instellingen configureren, zoals de resolutie, de lichtintensiteit en het aantal kleuren.

Nieuwe schermen hebben automatische modi die je scherm met één klik aanpassen aan jouw gebruik. Zin in een rondje Resident Evil of Counter-Strike? Kies dan voor de game-modus. Gemakkelijker wordt het niet.

Graag een tip om minder energie te verbruiken? Schakel de RGB lighting-kabel op je keyboard, muis, headset en gamepad uit of gebruik gewoon de statische modus op je gaminglaptop.

bloc4_hou_je_monitor.jpg

4. Hou je monitor vrij van stof en vingerafdrukken

Weergaloze 4K-beeldkwaliteit die verstopt zit achter een laagje stof? Dat is zonde. En het gebeurt sneller dan je denkt, want pc-schermen trekken stof aan. En ook vingerafdrukken verschijnen snel op je scherm. Gebruik nooit ruwe doeken of gewone huishoudproducten om je monitor schoon te maken. Bij Vanden Borre vind je geschikte stofdoekjes en reinigingsproducten.

5. Bescherm je … scherm

Tot slot hou je je scherm nog op één extra manier in ere: met een uitgebreide garantie. Via Vanden Borre verleng je de 2 jaar wettelijke garantie tot maar liefst 5 jaar.

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters