Hoe je diepvriezer gebruiken?

Kastdiepvriezer, inbouwmodel of diepvrieskoffer: om een diepvriezer goed te gebruiken moet je rekening houden met de plaats, de temperatuur in de diepvries en het energieverbruik. Volg de gids en ontdek snel hoe je ervoor zorgt dat je vriezer perfect werkt én hoe je bespaart op je energiefactuur.
20200427_telesales_hp_desk_nl.jpg
bloc2_diepvriestemperatuur.jpg

Keuken of kelder?

Of je je diepvriezer nu in de keuken of in je kelder plaatst, zorg er altijd voor dat hij horizontaal waterpas staat. Hij mag wel een beetje naar achter hellen. Zet je diepvriezer niet in een te warme of te vochtige ruimte. Let er ook op dat je hem niet in een onverwarmde ruimte plaatst. Verlucht de ruimte ook regelmatig.

Diepvriezers zijn ontworpen om te functioneren in een ruimte met een bepaalde temperatuur. Om je toestel te plaatsen in een weinig of niet verwarmde ruimte moet je wel opletten dat de klimaatklasse het toestaat. Dat geldt ook voor ruimtes waar de temperatuur snel oploopt in de zomer.

De diepvries-temperatuur

Tussen -18°C en -22°C is de optimale temperatuur in je diepvriezer. Stel de temperatuur eenvoudig in met een elektronische thermometer. Heeft je koelkast geen elektronische regeling? Kijk de temperatuur na met een traditionele thermometer die je 12 uur in een glas olie dompelt. Of plaats een gewone thermometer tussen je diepvriesproducten.

bloc_congeler_ses_aliments.jpg

Hoe je ingrediënten invriezen?

Makkelijk: bedek ze met een plastic folie of plaats ze in een hermetisch gesloten doos. Zo drogen ze niet uit bij het invriezen. Deze tip geldt voor No-Frost-koelkasten maar ook voor modellen met statische koeling.

Opgelet: sommige producten (vooral groenten en fruit) moet je eerst blancheren vóór je ze invriest. Waarom? Verse groenten bevatten talrijke enzymen, die de houdbaarheid van de groente verminderen. Blancheren zorgt ervoor dat die enzymen worden gedeactiveerd, zodat je groenten of fruit veel langer goed blijft.

bloc3_diepvries_gebruiken.jpg

Diepvriezer gebruiken: beperk je energieverbruik

Een diepvriezer is altijd in werking: je verbruikt dus constant energie. Afhankelijk van het energielabel verbruikt je toestel meer of minder energie. De meest energiezuinige apparaten zijn duurder, maar je bespaart heel veel op je energierekening. Dit zijn enkele tips waarmee je nog energie bespaart:

  • Open je vriezer niet onnodig of te lang. Haal er snel uit wat je nodig hebt.
  • Controleer altijd of de deur goed gesloten is. Dat test je door een papiertje tussen de deur te plaatsen. Trek aan het papiertje. Als je het eruit krijgt, is het rubber versleten en aan vervanging toe.
  • Leg nooit warme producten in je diepvriezer.
  • Ontdooi je toestel minstens 2x per jaar. Of kies voor een model met No Frost-technologie. Vocht wordt dan uit de lucht gehaald en wordt afgevoerd naar een bakje op de motor waar het verdampt. Een ventilator blaast de koude en droge lucht opnieuw in de diepvriezer. Het resultaat? Je hoeft je toestel nooit te ontdooien.
Nu weet je hoe je een diepvriezer perfect moet gebruiken. Denk aan de plaats, de temperatuur en het energieverbruik. Volg onze tips en je vriezer gaat veel langer mee.

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters