Hoe een oven gebruiken ?

U wilt het maximum uit uw nieuwe aankoop halen? In onze rubriek "Hoe gebruiken" vindt u een aantal slimme tips en tricks die u het leven gemakkelijker maken!

Vlees bedruipen in de oven: niet aan te raden

Veel mensen bedruipen hun vlees in de oven om zo veel mogelijk vleessaus te krijgen. Water dat zich vermengt met gesmolten vetten veroorzaakt echter spatten die de oven helemaal besmeuren. We raden aan het vleesnat buiten de oven op een kookplaat te blussen om saus te maken.

Hoe minder vet, hoe lichter verteerbaar!

De buitenkant van een in de oven klaargemaakte bereiding is zeer heet. De temperatuur is zo hoog dat het gebruik van boter of olie wordt afgeraden. Wanneer vetstoffen plots worden blootgesteld aan hoge temperaturen worden ze ongeschikt voor consumptie (koolstof).
Vlees bevat over het algemeen voldoende vet om in de oven te braden en goudbruin te worden zonder toevoeging van olie of boter. Trouwens, hoe minder vet, hoe beter voor de gezondheid.

Zeer hoge temperaturen versnellen niet noodzakelijk het braadproces (gevogelte)

Het moet soms snel gaan en dus durven we onze kip al eens op maximaal vermogen te braden om een paar minuten te winnen.
Het resultaat: een krokant korstje, maar de kip is nog rauw op het bot! De temperatuur opdrijven versnelt het braadproces aan de oppervlakte, maar niet binnenin.
De keuze van de temperatuur en de braadtijd is in de eerste plaats afhankelijk van het gewicht van onze vogel.
Zo wordt een kalkoen van 5 kg die gedurende 1 uur en 15 min. bij een temperatuur van 200įC wordt gebraden, snel goudbruin. Het vel gaat isolerend werken, waardoor de warmte niet meer helemaal tot in het vlees kan doordringen. Het is dus beter om onze kalkoen langer te laten braden (4 uur) en bij een veel lagere temperatuur (150įC).

Waartoe dient de vetvanger?

De vetvanger is een soort van grote schaal met een rand die perfect in uw oven past. In deze schaal wordt al het vet en braadvocht opgevangen bij gebruik van de grill of draaispit. Het is geen bakplaat.
Wanneer u de grill gebruikt, plaatst u de vetvanger helemaal achteraan in de oven. De straling van de grill verhit het braadvocht niet (of nauwelijks), waardoor er geen rook- of spatvorming is.

Waarom kleurt mijn vlees niet goudbruin in de oven wanneer ik de heteluchtfunctie gebruik?

Met de heteluchtfunctie kleurt het vlees pas op het einde van het braadproces goudbruin. Door ongeveer 5 minuten per pond aan de aanbevolen braadtijd toe te voegen, kunt u het vlees naar wens goudbruin kleuren.

Kan ik je helpen ?
Chat
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters