Hoe een strijkijzer of een stoomgenerator kiezen?

Uit onderzoek blijkt dat strijken de minst leuke huishoudelijke taak is! Maar je kan er helaas niet aan ontkomen... Hoe zorg je ervoor dat je wekelijkse strijkbeurten vlot en aangenaam verlopen? Lees onze tips en kies je ideale strijkijzer of stoomgenerator!

Strijkijzer of stoomgenerator: wat zijn de verschillen?

Een strijkijzer en een stoomgenerator hebben hetzelfde doel voor ogen maar werken anders. In tegenstelling tot strijkijzers zijn stoomgenerators voorzien van een apart waterreservoir. Hierdoor is het strijkijzer van een stoomgenerator lichter in gebruik. Een stoomgenerator is ook krachtiger en dus efficiënter. Een traditioneel strijkijzer daarentegen is compacter en vaak goedkoper.

Kies voor een traditioneel strijkijzer als je maar af en toe strijkt of als je een toestel zoekt voor een klein budget. Streef je naar perfecte resultaten en heb je vaak veel wasmanden te strijken? Ga dan 100% voor een stoomgenerator.

Laat maar stomen!

Het is algemeen gekend, stof en warmte gaan niet goed samen. Daarom is stoom een belangrijke schakel: stoom bevochtigt en versoepelt de stof om makkelijker te strijken en je kleding te beschermen.

Het stoomdebiet is het eerste element waarmee je rekening moet houden om je strijkijzer of stoomgenerator te kopen. Hoe hoger het stoomdebiet, hoe efficiënter je toestel is.

  • Debiet van een strijkijzer: tussen 15 en 120 g/minuut
  • Debiet van een stoomgenerator: tussen 100 en 200 g/minuut

Sneller klaar met strijken

Wil je sneller klaar zijn mer strijken? Kies voor een stoomgenerator en hou rekening met volgende drie elementen: het stoomdebiet, de stoomdruk en de stoomstoot. Om je jeans moeiteloos te strijken, gebruik je best een generator met een stoomdruk van 6 bar of meer.

En om hardnekkige plooien te verwijderen? Geef een ‘stoomstoot’: hij zal het debiet verhogen voor een bepaalde duur. De kracht van een stoomstoot wordt uitgedrukt in gram/minuut en varieert tussen de 140 en 650 gram/minuut. Je kan ook de stoom gebruiken om je kleding verticaal te ontkreuken, maar in dit geval raden we je eerder een ontkreuker aan.

Automatische temperatuurregeling

Het voordeel van een stoomstrijkijzer met een automatische temperatuurregeling ten opzichte van eentje met een manuele temperatuurregeling? Strijk zowel delicatie stoffen als andere stoffen zonder de temperatuur aan te passen.

Zijde, jeans, katoen... Maakt niet uit, je hoeft je wasgoed niet op voorhand te sorteren. Je stoomstrijkijzer kiest automatisch de juiste instellingen!

De perfecte zool kiezen

De zolen van de laatste generatie glijden beter dan vroeger. Resultaat? Ze zijn nog efficiënter. En omdat ze minder makkelijk krassen, zijn ze eenvoudig te onderhouden. Je hebt de keuze tussen verschillende materialen:

  • Inox: verdeelt de warmte op een homogenere manier en is krasbestendiger.
  • Inox met honingraat-structuur: verdeelt de warmte op een uniforme manier en zorgt voor een onberispelijk resultaat.
  • Email: vermindert het contact tussen de zool en de stof, zodat het strijkijzer gemakkelijker glijdt en sneller strijkt.
  • Geborsteld aluminium: lichter en ideaal om makkelijker en sneller te strijken.
  • Keramisch: glijdt makkelijker en is krasbestendig.

Het ideale reservoir

De grootte van het waterreservoir is één van de belangrijkste voordelen van de stoomgenerator. De meeste strijkijzers hebben namelijk een capaciteit van 300 ml, terwijl stoomgenerators minimum 1 liter water bevatten. Resultaat? Je strijkt langer zonder je reservoir bij te vullen. Bovendien warmt je stoomgenerator in 2 à 4 minuten op.

Maar welke grootte moet je kiezen? Als je strijkbeurten meestal lang duren, kies je best voor een reservoir met een grote capaciteit van minstens 1,5 L.

Sommige stoomgenerators hebben een onbeperkte autonomie en kan je eender wanneer opvullen. En als je het waterreservoir eraf kan halen, is het nog makkelijker!

Wil een groot reservoir en een onbeperkte autonomie, maar heb je geen krachtige stoomgenerator nodig? Dan is een strijkijzer met XL-waterreservoir wat je nodig hebt.

Weg met die kalkaanslag!

De aartsvijand van je strijkijzer of stoomgenerator? De kalk! Met een antikalksysteem hoef je je toestel niet meer handmatig te ontkalken. Er bestaan 3 antikalksystemen:

  • Antikalkstaaf of kalkcollector: hij verzamelt alle kalk en je reinigt hem onder water. Je hoeft hem niet weg te gooien, je stopt hem gewoon opnieuw in het toestel.
  • Ontkalkpatroon: hij functioneert op dezelfde manier als de kalkcollector, maar je moet hem regelmatig vervangen.
  • Ontkalkingsprogramma: dit zelfreinigende systeem verwijdert de kalkaanslag in het toestel. Een lichtsignaal meldt je wanneer je het programma mag opstarten.

Handige functies

De meeste strijkijzers en stoomgenerators hebben verschillende functies om je leven te vergemakkelijken. Dit zijn enkele voorbeelden:

En op vakantie?

Het reisstrijkijzer is onmisbaar als je op vakantie gaat. Dankzij zijn opklapbare handvat en een opbergtas neem je het makkelijk mee in je koffer. En om je kleding te ontkreuken? Niets beters dan een ontkreuker.

Met al deze tips ben je zeker dat je het beste toestel kiest! Heb je je strijkijzer of stoomgenerator nog niet gekozen? Neem een kijkje in onze strijkwijzer. Je hoeft enkel een paar vragen te beantwoorden en we tonen je een selectie van de producten naargelang je behoeften.

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters