Hoe een strijkijzer of een stoomgenerator kiezen?

Uit onderzoek blijkt dat strijken de minst leuke huishoudelijke taak is! Maar je kan er helaas niet aan ontkomen... Hoe zorg je ervoor dat je wekelijkse strijkbeurten vlot en aangenaam verlopen? Lees onze tips en kies het strijkijzer of de stoomgenerator die het best bij je past.

Strijkijzer of stoomgenerator: wat zijn de verschillen?

Het strijkijzer  en de stoomgenerator  hebben hetzelfde doel voor ogen maar functioneren anders. In tegenstelling tot het strijkijzer is de stoomgenerator voorzien van een apart waterreservoir. Hierdoor is het strijkijzer bij een stoomgenerator lichter in gebruik. Hij is ook krachtiger en dus efficiënter. Het traditionele strijkijzer daarentegen is compacter en vaak goedkoper.

Kortom, kies voor een traditioneel strijkijzer als je maar af en toe strijkt of als je een toestel zoekt voor een klein budget. Zoek je eerder perfecte resultaten en heb je vaak veel wasmanden te strijken? Ga dan best voor een stoomgenerator.

Laat maar stomen!

Het is algemeen bekend, stof en warmte gaan niet goed samen. Daarom is stoom een belangrijke schakel: stoom bevochtigt en versoepelt de stof om makkelijker te strijken en je kleding te beschermen.

Het stoomdebiet is het eerste element waarmee je rekening moet houden om je strijkijzer of stoomgenerator te kopen. Hoe hoger het stoomdebiet, hoe efficiënter je toestel is:

  • Debiet van een strijkijzer: tussen 15 en 120 g/minuut;
  • Debiet van een stoomgenerator: tussen 100 en 200 g/minuut
De stoomgenerators hebben ook nog een ander voordeel: de stoomdruk! Om je jeans moeiteloos te strijken, gebruik je best een generator met een stoomdruk van 5 bar of meer.

En om hardnekkige plooien te verwijderen? Geef een ‘stoomstoot’: hij zal het debiet verhogen voor een bepaalde duur. Je kan ook de stoom gebruiken om je kleding verticaal te ontkreuken, maar in dit geval raden we je eerder een stoomgenerator dan een strijkijzer aan.

De perfecte zool kiezen

De zolen van de laatste generatie glijden beter dan vroeger. Resultaat? Ze zijn nog efficiënter. En omdat ze minder makkelijk krassen, zijn ze eenvoudig te onderhouden. Je hebt de keuze tussen verschillende materialen:

  • Inox: verdeelt de warmte op een homogenere manier en is krasbestendiger.
Bekijk alle strijkijzers met inox zool 
Bekijk alle stoomgenerators met inox zool
  • Inox met honingraat-structuur: verdeelt de warmte op een uniforme manier en zorgt voor een onberispelijk resultaat.
  • Email: vermindert het contact tussen de zool en de stof, zodat het strijkijzer gemakkelijker glijdt en sneller strijkt.
Bekijk alle strijkijzers met email zool
Bekijk alle stoomgenerators met email zool
  • Geborsteld aluminium: lichter en ideaal om makkelijker en sneller te strijken.

Bekijk alle stoomgenerators met geborstelde aluminum zool
  • Keramisch: glijdt makkelijker en is krasbestendig.
Bekijk alle strijkijzers met keramische zool
Bekijk alle stoomgenerators met keramische zool

Kies wat jij het belangrijkste vindt!

Het ideale reservoir

De grootte van het waterreservoir is één van de belangrijkste voordelen van de stoomgenerator. De meeste strijkijzers hebben namelijk een capaciteit van 300 ml, terwijl stoomgenerators minimum 1 liter water bevatten. Resultaat? Je strijkt langer zonder je reservoir hoeven op te vullen. Bovendien warmt je stoomgenerator in 2 à 4 minuten op.

Maar welke grootte moet je kiezen? Als je strijkbeurten meestal lang duren, kies je best voor een reservoir met grote capaciteit van minstens 1,5 L.

Sommige stoomgenerators hebben een onbeperkte autonomie en kan je eender wanneer opvullen. En als je het waterreservoir eruit kan nemen, is het nog makkelijker!

Wil een groot reservoir en een onbeperkte autonomie, maar heb je een krachtige stoomgenerator niet nodig? Dan is een strijkijzer met XL-waterreservoir wat je nodig hebt.

Weg met die kalkaanslag!

De aartsvijand van je strijkijzer of stoomgenerator? De kalk! Met een antikalksysteem hoef je je toestel niet meer handmatig te ontkalken. Er bestaan 3 types antikalksysteem:

  • Antikalkstaaf of kalkcollector: hij verzamelt alle kalk en je reinigt hem onder water. Je hoeft hem niet weg te gooien, je stopt hem gewoon opnieuw in het toestel.
Bekijk onze strijkijzers met antikalkcollector
Bekijk onze stoomgenerators met antikalkcollector
  • Ontkalkpatroon: hij functioneert op dezelfde manier als de kalkcollector maar je moet hem regelmatig vervangen.
Bekijk onze stoomgenerators met antikalkpatroon
  • Ontkalkingsprogramma: dit zelfreinigende systeem verwijdert de kalkaanslag in het toestel. Een lichtsignaal meldt je wanneer je het programma mag opstarten.
Bekijk onze strijkijzers met ontkalkingsprogramma
Bekijk onze stoomgenerators met ontkalkingsprogramma

De handige functies

De meeste strijkijzers en stoomgenerators hebben verschillende functies om je leven te vergemakkelijken. Dit zijn enkele voorbeelden:

En op vakantie?

Het reisstrijkijzer is onmisbaar als je op vakantie gaat. Dankzij zijn opklapbare handvat en een opbergtas neem je het makkelijk mee in je koffer. En om je kleding te ontkreuken? Niets beters dan een ontkreuker.

Met al deze tips ben je zeker dat je het beste toestel kiest! Heb je je strijkijzer of stoomgenerator nog niet gekozen? Neem een kijkje op onze strijkwijzer. Je hoeft enkel een paar vragen te beantwoorden en we tonen je een selectie van de producten naargelang je behoeften.

Kan ik je helpen ?
Chat
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters