Hoe een vaatwasser gebruiken?

Hoe moet ik mijn vaatwasser instellen? Welk programma moet ik kiezen? En welk tablet? Heb ik spoelvloeistof en zout nodig? Hier vind je al onze tips voor een goed gebruik van je vaatwasser.

De verzachter van je vaatwasser instellen

Je vaatwasser is uitgerust met een waterontharder want hij heeft zacht water nodig om te functioneren. De waterontharder wordt ingesteld in functie van de hardheid van je water. Als dat slecht ingesteld is kunnen er witte vlekken te zien zijn op je glazen


Ken je de hardheid van je water niet? In dat geval heb je 2 opties. Ofwel vraag je inlichtingen bij je watermaatschappij, ofwel ga je een test halen in een doe-het-zelf winkel. Volg dan de instructies van de gebruiksaanwijzing van je vaatwasser.

Vul het bakje met zout en met spoelmiddel

De eerste keer dat je het bakje met zout vult, eerst het water ingieten en daarna het zout. Laat het overtollige water wegvloeien en verwijder de zoutkorrels die naast het bakje zouden zijn gevallen.

Voeg daarna het spoelmiddel toe in het daartoe voorziene reservoir. Door het spoelmiddel zal je vaat sneller drogen en zullen je glazen mooi blinken. Gebruik enkel spoelmiddelen voor vaatwassers. Andere producten zoals azijn kunnen je verdeler en bepaalde metalen onderdelen beschadigen.

Gebruik je all-in-one tabletten? Dan raden wij je aan om het reservoir voor spoelmiddel niet te vullen. De tabletten bevatten immers al de perfecte dosis spoelvloeistof. Wanneer je nog spoelvloeistof toevoegt, bestaat de kans dat er te veel schuim geproduceerd wordt en dat je vaatwasser overloopt.

Wanneer nadien blijkt dat de vaat niet droog genoeg is, kan je het reservoir voor glansspoelmiddel toch vullen. Stel het dan indien mogelijk wel in op de laagste stand!

Wanneer je glansspoelmiddel morst bij het vullen van het reservoir, kuis het dan dadelijk op met een droge doek. Dit geeft anders kans op sterk schuimen.

Verwijder de zoutkorrels die naast het bakje zijn gevallen door meteen een spoelprogramma te starten. Wanneer je dit niet doet, kan het toestel ernstige schade oplopen. Zorg ook dat de stop van het reservoir steeds correct gesloten is.

Welk programma kiezen ?

Raadpleeg de tabel met programma’s in de gebruiksaanwijzing van je vaatwasser. Kies je programma in functie van het soort vaatwerk, niet in functie van de hoeveelheid.

 • Het programma auto of normaal: biedt een optimaal reinigings- en droogresultaat voor een middelmatig vuile vaat. Met het automatische programma kiest je vaatwasser de beste reinigingstemperatuur. Het waterverbruik hangt ook af van de hoeveelheid vaat en hoe vuil de vaat is. 
 • Het eco-programma: perfect om water en energie te besparen voor je middelmatig vuile vaat. Aangezien er een lagere temperatuur gebruikt wordt, duurt het programma langer. Je verkrijgt zo een perfect resultaat, maar op een meer milieuvriendelijke manier. Goed om te weten: met het eco-programma is je vaat niet altijd perfect droog.
 • Het programma voor glazen : voorzien voor het reinigen van je glazen. Kies voor wijnglazen bijvoorbeeld een temperatuur lager dan 50 °C. Met deze lage temperatuur beperk je glascorrosie en blijven je glazen langer helder.
 • Het programma delicaat: delicate, gekleurde of kristallen vaat (afwassen bij 40 °C). Naargelang de modellen zijn bepaalde bijkomende functies of programma’s beschikbaar:
 • Voorspoelen of inweken: lost het hardnekkige vuil op. Perfect als je het programma niet op dezelfde dag opstart.
 • Snel programma: wast je vaat in een recordtempo af door iets meer water te gebruiken bij een iets hogere temperatuur.
 • Snelle functie: deze optie is verenigbaar met bepaalde programma’s. Door het gekozen programma aan te passen, win je 30 tot 50% tijd. Gebruik liever geen wastabletten bij korte programma’s. Deze lossen niet snel genoeg en niet op het juiste tijdstip op. Korte programma’s kunnen ook een minder goed droogresultaat geven.
 • Programma half gevuld: geeft de machine aan dat de vaatwasser minder gevuld is. De hoeveelheid water en de afwastijd worden dan verminderd.

Welke vaatwastablet gebruiken ?

Voor je vaatwasser heb je de keuze uit 3 soorten producten.

 • Vaatwaspoeder biedt het beste resultaat en past bij elk programma.
 • Normale tabletten bevatten enkel afwasproduct, d.w.z. samengeperst poeder. Niet aan te raden voor korte programma’s, want dan hebben ze geen tijd om op te lossen. Kies eerder een automatisch of universeel programma op 50 °C.
 • All-in-one tabletten bevatten afwasproduct, spoelglansmiddel en een stof die kalk neutraliseert. Net als de normale tabletten zijn ze eerder geschikt voor automatische of universele programma’s met een hogere temperatuur.

Geen zout of spoelglansmiddel meer nodig met een all-in-one tablet?


Niet noodzakelijk. Het gebruik van all-in-one tabletten stelt je niet vrij van het vullen van het zoutreservoir. De hoeveelheid antikalkmiddel in je tablet volstaat niet: als je het zoutreservoir niet meer vult, zal de waterontharder geblokkeerd raken. En dan moet je die laten vervangen. JE kunt echter de waterhardheid instellen op het minimumniveau.


Wat daarentegen de spoelvloeistof betreft, is het net omgekeerd. Voeg geen spoelvloeistof toe wanneer je all-in-one tabletten gebruikt, tenzij je vaatwasser over een “all-in-one tablet” toets beschikt. De spoelvloeistof dient om een perfect droge en glanzende vaat te verkrijgen, maar te veel product zorgt voor schuim en kan problemen veroorzaken.


Is het droogresultaat niet bevredigend of zitten er sporen op je vaat? Ontdek onze oplossingen voor je vaatwasserproblemen


Waar het product plaatsen?


Plaats de tablet of het poeder altijd in het daartoe voorziene compartiment. Als je het in de kuip plaatst of in het bestekmandje, zal het al bij het voorspoelen beginnen oplossen. Er zal dan ook niet genoeg reinigingsmiddel overblijven voor de vaatwas.

Wanneer de vaatwasser leegmaken ?

Open de deur onmiddellijk na het einde van het programma en wacht voor een beter droogresultaat. Sommige vaatwassers gaan zelfs automatisch open wanneer de cyclus voltooid is. Reken op minimum 30 min alvorens de vaat eruit te halen want die is warm en fragiel. Zo zal de resterende vochtigheid de tijd krijgen om te verdampen.

Niet volkomen tevreden met het drogen? Je vindt misschien je geluk met een model met verbeterde droogfunctie (bv. Zeoliet, XtraDry, Extra Sec, Extra Drying …). Deze functies hebben een extra ventilatiesysteem dat het droogresultaat bevordert.

Begin met het leegmaken van de onderste mand en ga dan verder met de hogere manden. Zo laat je geen waterdruppels vallen op de propere vaat van de onderste mand wanneer je de bovenste mand leegmaakt.

Handige tips om te besparen

 • Doe je vaatwasser goed vol zonder hem daarom te overladen.
 • Gebruik het eco-programma wanneer de vaat niet erg vuil is. Als je de vaatwasser niet volledig vult, kies dan voor de functie halfvol. Zo bespaar je water, energie en tijd. En kies voor de rest natuurlijk zo veel mogelijk het eco-programma.
 • Programmeer je vaatwasser ‘s nachts (van 22 u. tot 06 u.) of in het weekend om te profiteren van de voordelige “daluurtarieven”. De meeste vaatwassers zijn uitgerust met een functie “uitgestelde start”. Zo start je het programma ’s nachts op en word je zelfs overdag niet gestoord. Bovendien bespaar je tot 25% op je elektriciteitsfactuur!

Hoe de vaatwasser goed vullen

Ga als volgt te werk voor een kraaknette vaat:

 • schraap de voedingsresten van je borden met een mes, een vork of een stukje keukenrol. Het is evenwel niet nodig om de vaat af te spoelen onder de kraan;
 • de manden niet overladen;
 • let er op dat er niets in de weg zit van de sproeiarmen.

Heb je je borden mooi geordend?

Plaats de recipiënten met de opening naar onder zodat ze niet vol met water zitten op het einde van de cyclus. De onderste mand is bedoeld voor de moeilijk te reinigen borden en de bovenste mand voor de kleinere en fragiele stukken. Wat het bestek betreft, plaats deze met de punt naar beneden en scheidt het zilveren bestek van het stalen bestek.


Goed om weten: plastic vaatwerk droogt niet goed in de vaatwasser want plastic neemt geen warmte op. Tijdens de droogfase koelt plastic sneller af en blijft dus vochtig.


Plaats aub ook geen te zware voorwerpen op je deksels of potjes in plastic. Ze zouden kunnen vervormen door de warmte.

Nooit houten plankjes of bamboe saladekommetjes in de vaatwasser plaatsen. Door de warmte zouden ze kunnen verwrongen raken of zelfs breken.

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters