Hoe gebruik je een wijnkast?

De flessen opbergen, een register bijhouden, de juiste temperatuur kiezen ... Lees hier hoe je je wijnkast het best gebruikt.
20200427_telesales_hp_desk_nl.jpg
bloc2_tipg_cave.jpg

Het eerste gebruik

Tijdens de eerste 24 uur kan de binnentemperatuur van je wijnkast licht variëren. Geen paniek, dat is volkomen normaal: de temperatuur zal gaandeweg stabiel worden.

Wil je de temperatuur controleren? Leg dan gedurende minstens 12 uur een thermometer in een glas water. Als je de thermometer niet in een vloeistof legt, meet je gewoon de temperatuur van de lucht.

Als de temperatuur buiten de fles 1° verschilt, bedraagt het verschil in de fles slechts 0,1°C.

bloc3_tipg_cave.jpg

Het opbergen van de flessen

Een wijncollectie is des te rijker als ze gevarieerd is. Je zal daarom misschien verschillende flessen op elkaar willen leggen, van verschillende vormen en groottes. Een ideaal opbergschema bestaat niet.

Toch enkele tips: bewaar je wijnflessen horizontaal (dus liggend). Leg ze met het etiket naar boven zodat je het kan lezen zonder de fles te moeten bewegen. Zorg ervoor dat de flessen niet in contact komen met de achterwand van de kast en dat ze de koolfilter niet afsluiten.

Respecteer ten slotte de maximumbelasting van de rekken (die staat genoteerd aan de binnenkant van de wijnkast).

bloc4_tipg_cave1.jpg

Het register

"Verdorie, waar heb ik nu mijn fles Chardonnay gelaten? ", "Van wanneer is die fles Saint-Émilion? " "Is mijn Bourgogne klaar om te worden gedegusteerd"? Door een register bij te houden, kan je al die vragen beantwoorden en je wijnvoorraad beter beheren. Ideaal als je precies wil weten welke wijnen er in je kast liggen en op welke plaats. En als je een goede rotatie van je wijnen wil garanderen! 

bloc5_tipg_cave1.jpg

Hoe lang kan ik mijn wijnen bewaren?

Hoe lang het duurt eer je wijn het beste van zichzelf kan geven, hangt af van de soort, het wijnjaar en de kleur. Onderstaande tabel geeft je een idee van het aantal jaar dat je moet wachten voordat je flessen optimaal zijn, dus ideaal om te worden gedegusteerd.

 • Sauternes, Jurançons, Elzas...Witte dessertwijnen zijn top na 18/20 jaar en behouden hun kwaliteit nog jarenlang;
 • Rode wijnen met veel tannines ontwikkelen zich gedurende een vijftiental jaar en blijven nog jaren goed;
 • Lichte rode wijnen zijn optimaal na 5 tot 17 jaar; daarna kan je ze nog maar enkele jaren bewaren;
 • De meeste witte en roséwijnen zijn geen bewaarwijnen en moet je snel drinken. Toch zijn er bepaalde wijnen die je 5 tot 10 jaar lang kan bewaren, alles hangt af van de soort;
 • Sprankelende wijnen (champagne, crémant, schuimwijn) mag je niet te lang laten liggen.

Waarvoor dient de ventilator van je wijnkast?

Sommige wijnkasten hebben een ventilator die je handmatig kan aan- of uitzetten. Dat kan afhankelijk van het model 2 effecten hebben:

 • Ofwel verhoogt de ventilator de vochtigheid in het apparaat, wat het langdurig bewaren verbetert.
 • Ofwel elimineert hij de verschillende temperatuurzones van je wijnkast. Met de ventilator uit kan je de kast gebruiken als verouderingskast. Zet je de ventilator aan, dan kan je er eenzelfde type wijn op degustatietemperatuur in bewaren.

bloc7_tipg_cave1.jpg

En de temperatuur?

Alle wijnen worden bewaard aan dezelfde temperatuur (tussen 10 en 14°C) maar de schenktemperatuur verschilt. Hierna vind je de ideale schenktemperaturen van verschillende wijnen.

 • Beaujolais: 13 °C
 • Rode Bordeaux: 18 °C
 • Vins du Rhône, rode Languedoc, rode Provence: 14 °C
 • Elzas, Juras, witte Loire, witte Bordeaux: 10 °C
 • Champagne: 6 °C
 • Dessertwijnen: 7 tot 8 °C
 • Australië, Californië, Italië, rode Bourgogne: 16 °C
 • Chili: 15 °C

bloc8_utiliser_cave_a_vin.jpg

Het onderhoud van de koolfilter

Het onderhoud van de koolfilter Bijna alle wijnkasten waar je wijn lang in kunt bewaren, hebben een actieve koolfilter. Die vangt de vieze geuren op zodat ze de kwaliteit van je wijnen niet kunnen beïnvloeden. Vergeet niet om de koolfilter ieder jaar te vervangen zodat je wijnkast optimaal kan functioneren.

Wat is het verschil tussen een wijnbewaarkast en een wijnklimaatkast?


Een wijnbewaarkast is de oplossing bij uitstek om de wijnen op een ideale keldertemperatuur te laten rijpen. Ze zijn ook vaak voorzien van een extra verwarming, voor als de omgevingstemperatuur te koud wordt. Een wijnklimaatkast is geschikt om verschillende soorten wijnen op de juiste degustatietemperatuur te brengen. Wanneer je dan zin hebt in een glas wijn, kan je de wijn uit de kast halen en meteen degusteren. Deze toestellen hebben soms ook verschillende temperatuurzones. Ideaal om zowel rode als witte of roséwijnen te combineren in één toestel.

Polyvalente wijnkoelers combineren de eigenschappen van deze twee modellen.

Hoe gebruik je een wijnkast: besluit

Ziezo, je bent helemaal klaar om het beste uit je wijnkast te halen. Waar wacht je nog op om je een lekker glas in te schenken? ;-) Maar denk erom: overdaad schaadt, dus drink met mate!

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters