Hoe een fototoestel kiezen?

Weet je nog niet welk fototoestel je zou kopen? Stel jezelf dan 2 grote vragen. Wat wil je doen met je toestel? En wat weet je al over fotografie? De tips hieronder leren je om digitale fototoestellen te vergelijken. We bespreken de 4 soorten toestellen en overlopen hun belangrijkste kenmerken en verschillen.
20200427_telesales_hp_desk_nl.jpg
bloc2_choisirappareil.jpg

Fototoestellen vergelijken? 4 types

Je keuzeproces begint bij de 4 types digitale fototoestellen. Welke beschrijving klinkt voor jou het meest interessant?

  • Compacttoestellen zijn de kleinste toestellen, omdat de lens inschuifbaar is. Daarnaast zijn ze het eenvoudigst om te gebruiken. Ideaal om knappe (reis)foto’s te maken zonder dat je een fotografie-expert bent.
  • Bridgecameraís overbruggen het verschil tussen een compact- en een reflexcamera. Ze hebben een vaste telelens met een hoger zoombereik dan compacttoestellen.
  • Systeemcameraís vormen de tweede tussencategorie. Net als reflexcamera’s hebben ze verwisselbare lenzen, maar ze zijn wat minder groot.
  • Spiegelreflexcameraís hebben alles in huis voor professionele fotografen: een optische zoeker via een spiegeltje, allerlei lenzen en véél instellingen. De keerzijde: het zijn de grootste en zwaarste toestellen.
De tips hieronder focussen vooral op de compact- en bridgecamera’s, met een vaste lens. Spreken apparaten met verwisselbare lenzen je meer aan? Lees dan de gids over hoe je een systeem- of reflexcamera kiest.

bloc3_choisirappareil.jpg

Beeldkwaliteit: wat is er van belang?

Een kenmerk dat vaak naar voren wordt geschoven, is het aantal megapixels (MP) waarin je kunt fotograferen. Hoe meer pixels, hoe meer details op je foto. Maar in de meeste gevallen heb je geen enorm aantal megapixels nodig. Vanaf 10 MP druk je scherpe foto’s af op een volledige A4-pagina’s. Voor digitaal gebruik is dit zelfs nog minder belangrijk. Hecht daarom alleen belang aan megapixels als je afbeeldingen wilt printen in grote formaten.

Belangrijker voor de kwaliteit van je foto’s zijn de specificaties van je lens en je beeldsensor:

  • Lensopening of diafragma: hoe groter je lensopening, hoe meer licht je toestel vangt. Dit is vooral ’s avonds en ’s nachts van belang. Let wel op: hoe kleiner de f-waarde van je diafragma, hoe groter je lensopening eigenlijk is.
  • Grootte van je beeldsensor: op een grotere beeldsensor heb je meer plaats voor elke pixel, wat resulteert in gedetailleerde foto’s. Bij de compact- en bridgetoestellen hebben de toppers op dit vlak een beeldsensor van 1 inch of groter.
  • Optische beeldstabilisatie: deze technologie corrigeert lichte trillingen of schokjes wanneer je een foto neemt. Zo krijg je opnieuw scherpere foto’s.

bloc4_choisirappareil.jpg

Inzoomen op de zoom

Wil je inzoomen op iets in de verte? Dan blijft je beeldkwaliteit intact via optische zoom. Een fototoestel met 10x optische zoom brengt je onderwerp 10 keer dichterbij. Onder andere natuurfotografen zweren daarom bij minstens 20x optische zoom om zeldzame dieren vanop een afstand in beeld te brengen. Bridgecamera’s hebben meestal een straffere digitale zoom dan hun compacte collega’s.

Bij digitale zoom gaat de resolutie van je foto achteruit, want daarmee blaas je gewoon de pixels van je foto op. Dit kun je later net zo goed later op je computer doen, en is dus een minder waardevolle functie van fototoestellen.

bloc5_choisirappareil.jpg

Flexibel scherm voor vlotter gebruik

Naast het fotoresultaat speelt ook de gebruiksvriendelijkheid een rol bij de keuze van je fototoestel. Dankzij het lcd-scherm hoef je niet telkens door de zoeker te kijken wanneer je een foto neemt. Bovendien zie het effect van bepaalde instellingen en filters meteen op je scherm.

Is het scherm ook kantelbaar ? Dan vergroot je flexibiliteit. Want zo zie je vanuit de gekste hoeken en perspectieven wie er wel of niet in beeld staat. Als het scherm 180° kan draaien, hou je zelfs in het oog of je zelf goed in beeld bent. Onmisbaar voor selfie-fans en vloggers!

Ook een toestel met een touchscreen biedt extra gemak. Want daarmee beweeg je vlotter door de menu’s en instellingen. Soms bepaal je via een tik op je scherm zelfs waarop je scherpstelt.

bloc6_choisirappareil.jpg

Verbindingsmogelijkheden: keuze te over

Na een fotoshoot kopieer je je foto’s van je geheugenkaartje naar je computer of smartphone. Daarvoor hoef je dat kaartje niet eens meer uit je toestel te halen. Tenminste, als je kiest voor een toestel met een draadloze technologie. Werk jij het liefst met bluetooth, wifi of NFC?

Sommige fototoestellen versturen niet alleen signalen, maar ontvangen er ook. Een camera met een gps legt precies vast waar je elke foto neemt. Handig als je de wereld rond reist en soms vergeet bij welk land of welke stad een foto hoort.

bloc7_choisirappareil.jpg

Wilde plannen met je fototoestel?

Wil je je fototoestel gebruiken op unieke locaties of voor specifieke gebeurtenissen? Kan allemaal!

Conclusie: welk fototoestel kopen?

Je weet nu hoe je een fototoestel kiest. Want je weet welke kenmerken belangrijk zijn voor jouw plannen. Op basis daarvan filter je het volledige aanbod. Veel foto- en filmplezier gewenst!

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters