Hoe je kookplaat onderhouden?

Lekker kokkerellen en achter de kookpotten staan, dat is zalig! Maar je keuken en vooral je kookplaat schoonmaken, is nogal een vervelende karwei. Wist je dat de manier van schoonmaken en producten variëren volgens je type kookplaat? Lees onze handige tips om je taak wat te verlichten en aangenamer te maken.
20200427_telesales_hp_desk_nl.jpg
bloc3_entretientaque.jpg

1) Inductiekookplaten

Goed nieuws: inductiekookplaten zijn het makkelijkst te reinigen! Hoe komt dat? De kans dat er resten aankoeken of inbranden is veel kleiner. Is je inductiekookplaat toch toe aan een schoonmaakbeurt? Wacht tot de kookplaat afgekoeld is, doe je het vuil weg met een vochtige doek en wat afwasmiddel. Voor een meer grondige reiniging kan je werken met een specifiek schoonmaakmiddel.

Sommige van deze producten helpen niet alleen om hardnekkige vlekken te verwijderen, maar laten ook een beschermingslaag achter op de kookplaat, zodat je deze makkelijker kan blijven onderhouden.

bloc2_entretientaque.jpg

2) Vitrokeramische kookplaten

Een efficiënte reiniging

Hoe begin je met het reinigen van je vitrokeramische kookplaat? Heel simpel: haal enkele schone doeken of keukenpapier, warm water met wat afwasmiddel, geschikte schoonmaakproducten en een krabber. Hiermee kan je makkelijk aan de slag.

Om te vermijden dat het vuil zich te sterk vasthecht, raden we je aan om het vitrokeramische oppervlak na elk gebruik te reinigen wanneer het nog lauw is of al is afgekoeld. Met een schoonmaakmiddel voor vitrokeramisch glas verwijder je alle sporen van water en kalk alsook alle vetspatten. Je kookplaat zal weer blinken als een spiegel!

Weg met die vlekken!

Toch nog last van kleine vlekken? Reinig het vitrokeramische oppervlak met een vochtige doek en eventueel een beetje afwasmiddel. Droog het oppervlak nadien af met een schone doek.

Voor grote en hardnekkige vlekken is een krabber ideaal. Hoe ga je te werk? Hou de krabber schuin en maak het vuil los door met de meszijde over het vitrokeramisch glas te krabben. Let op: gesmolten materiaal zoals polystyreen, aluminium of plastic moet je onmiddellijk wegkrabben wanneer het nog warm is. En pas zeker op dat je je niet verbrandt! Als de kookplaat al was afgekoeld, warm je ze best opnieuw op. Wanneer ze daarna is afgekoeld, maak je ze schoon zoals we het hierboven beschrijven.

bloc4_entretientaque.jpg

3) Klassieke elektrische kookplaten

Voor een klassieke elektrische kookplaat met inox afwerking gebruik je best een universele reiniger en polisher om vastgekoekt vuil en hardnekkige vlekken te verwijderen. Breng het product aan met een spons en neem het weg met een vochtige doek.

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters