Hoe kies je de juiste ijsmachine?

Op warme dagen is het heel verleidelijk om te genieten van een heerlijk ijsje of een granita. Maar waarom zou je bewerkte producten kopen als je in een handomdraai ook thuis een lekker ijsje kan maken, met heel wat gezondere ingrediënten en zonder additieven? Laat je creativiteit de vrije loop met een ijsmachine! Deze gids helpt je alvast om de juiste keuze te maken.
20200427_telesales_hp_desk_nl.jpg
20230322_tips_sorbetiere_bloc2.jpg

Wat doet een ijsmachine?

Een roomijsmachine brengt gegarandeerd plezier in de keuken! Met zo’n toestel bereid je verschillende ijsdesserts, zoals roomijs, yoghurtijs of sorbetijs. Je kan een klassieker zoals vanille-ijs net dat tikje extra geven, of zelf nieuwe smaken samenstellen die je niet in de winkel vindt.

Als je zelf roomijs maakt, heb je minder suiker, kleurstoffen en bewaarmiddelen nodig. Zo is zelfgemaakt roomijs niet alleen lekkerder, maar ook gezonder dan de commerciële varianten.

Omdat je zelf de ingrediënten kiest, is zo’n roomijsmachine ook erg handig als je een voedselallergie hebt of een speciaal dieet moet volgen. Ben je bijvoorbeeld lactose-intolerant en vind je je gading niet in de supermarkt? Ga gewoon zelf aan de slag!

Hoe werkt een roomijsmachine?

Welk model je ook kiest, roomijsmachines werken altijd op dezelfde manier: met een gelijkmatige, constante roerbeweging van een schoep wordt in een vrieskom zacht ijs gemaakt, zonder overtollige lucht of ijskristallen. Ben je van plan om een roomijsmachine in huis te halen? Denk eerst goed na over onderstaande vragen.

20230322_tips_sorbetiere_bloc3.jpg

Vraag 1: waarvoor ga ik mijn roomijsmachine gebruiken?

Afhankelijk van je gewoonten zijn bepaalde roomijsmachines meer of minder geschikt. Ben je zelf dol op ijsjes of krijg je regelmatig je kleinkinderen over de vloer? Of zal je de machine slechts een paar keer gebruiken in de zomer? Er bestaan 2 soorten roomijsmachines:

Een koelbak

De klassieke roomijsmachine op basis van een koelbak is wellicht de meest courante variant. Het gaat om een gebruiksvriendelijk systeem dat te koop is in verschillende prijsklassen. De vrieskom is afneembaar en zet je dus makkelijk in de diepvriezer om je mengsel correct af te koelen. Afhankelijk van het formaat en het model duurt het een paar uur tot een volledige nacht voor de inhoud van de kom bevroren is. Houd daar dus rekening mee als je zelf ijs maakt!

  • Voordelen: aantrekkelijke prijs en gebruiksvriendelijk
  • Nadelen: de koelbak moet in je diepvriezer passen en moet daar langere tijd in blijven. En je moet alle stappen herhalen als je zin hebt in een andere smaak
Lees ons artikel: 'Getest: de roomijsmachine van Fritel, de ideale partner voor hobby-ijsmakers’

20230322_tips_sorbetiere_bloc4.jpg

Een turbine met compressor

Een roomijsmachine met compressor is voorzien van een ingebouwde diepvriezer. Zokan je meteen aan de slag, zonder eerst de vrieskom in de diepvriezer te moeten zetten. Dit type roomijsmachine is ideaal als je vaak ijsjes maakt of zelfs verschillende smaken per dag op tafel tovert. Je hoeft namelijk niet te wachten tussen 2 bereidingssessies.

Een roomijsmachine met ingebouwde diepvriezer maak veel sneller ijs, omdat je niet hoeft te wachten tot de inhoud van de vrieskom helemaal bevroren is. Je zet de machine gewoon aan en het ingebouwde systeem doet de rest! Sommige modellen zijn zelfs ingesteld om een optimaal koelingsniveau aan te houden, zodat je in één keer verschillende batches kan maken.

Denk als je een roomijsmachine kiest ook aan het vermogen van het toestel. Hoe krachtiger de roomijsmachine, hoe korter de koeltijd. Dit type machine is ideaal als je een feestje met veel gasten organiseert of als je echt een gepassioneerde ijsmaker bent. Een roomijsmachine met compressor is meestal duurder, maar je krijgt er dan ook heel wat gebruiksgemak voor in de plaats!
  • Voordelen: autonomie, snelle werking, grote hoeveelheid ijs en verschillende smaken
  • Nadelen: duurder, meer plaats nodig

20230322_tips_sorbetiere_bloc5.jpg

Vraag 2: hoeveel ijs wil ik maken?

Voor je een roomijsmachine koopt, is het belangrijk om jezelf af te vragen hoe vaak je ze zal gebruiken en hoeveel ijs je telkens wil maken. Heb je een groot gezin of organiseer je een feestje? Dan kies je beter voor een roomijsmachine met een grotere inhoud. Wil je maar een kleine hoeveelheid ijs maken, dan volstaat een kleiner model.

- Kleine roomijsmachine: met een kleine roomijsmachine maak je minder dan 1 liter ijs. Ideaal als je niet veel bergruimte hebt of telkens één portie ijs wil maken.

Middelgrote roomijsmachine: met een middelgrote roomijsmachine maak je 1 tot 2 liter ijs. De perfecte keuze dus als je ijs voor jezelf en iemand anders wil maken, of als je een ietwat grotere voorraad binnen handbereik wil hebben. Ter vergelijking: een doos roomijs uit de winkel bevat meestal 1,5 liter ijs.

Grote roomijsmachine: modellen van 2 liter zijn ideaal voor grote gezinnen, voor feestjes of voor wie altijd van zijn favoriete smaak wil kunnen smullen. Je vrienden zullen zeker onder de indruk zijn van je nieuwe toestel op het volgende feestje, want met deze modellen maak je moeiteloos ijs van professionele kwaliteit.

20230322_tips_sorbetiere_bloc8.jpg

Vraag 3: wat is mijn favoriete ijsdessert?

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, kan een roomijsmachine veel meer doen dan enkel roomijs maken.

Afhankelijk van het model kan je met een roomijsmachine ook yoghurtijs, granita of sorbetijs op tafel toveren en je creativiteit de vrije loop laten.

Wil je verschillende soorten ijsdesserts maken? Controleer dan eerst of dat wel mogelijk is met het toestel van je keuze. Je hebt dan namelijk een model nodig waarbij je de ‘hardheid’ kan instellen.

20230322_tips_sorbetiere_bloc7.jpg

Vraag 4: hoeveel ruimte heb ik?

Als je de roomijsmachine na gebruik weer wil opbergen, moet je daar voldoende plaats voor hebben in bijvoorbeeld je keuken of berging. Houd er ook rekening mee dat de vrieskom in de diepvriezer moet. Die moet dus groot genoeg zijn.

Wat met de accessoires voor mijn roomijsmachine?

Voor je aan de slag gaat met zelfgemaakt ijs, is het belangrijk dat je alle onmisbare accessoires in huis hebt. Met een speciale ijslepel dien je mooi ronde bolletjes op. Met een slagroomklopper maak je dan weer de perfecte final touch voor je dessert. Kortom, met het juiste keukengereedschap is ijsdesserts van professionele kwaliteit maken kinderspel. Nodig dus gerust vrienden en familie uit en smul samen van al dat lekkers.

Heb je je keuze gemaakt? Schitterend! Verleng de levensduur van je toestel en ontdek onze favoriete recepten in het artikel 'Hoe je ijsmachine gebruiken?’.

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters