Hoe een laptop kiezen?

Laptops vind je vandaag in meer soorten dan ooit. Dat maakt het een uitdaging om al die laptops te vergelijken. Of je nu een beginner, een geek, een gamer, een professional of een student bent, wij helpen je de ideale laptop kiezen!
20200427_telesales_hp_desk_nl.jpg
bloc1_stap_1_type_laptop_kiezen.jpg

Stap 1: type laptop kiezen

Eerst kijken we naar je type laptop. De standaardmodellen vind je in alle prijsklassen. Van goedkope toestellen voor lichte toepassingen tot krachtpatsers waarmee je gamet of video’s bewerkt.

Zoek je een toestel waarmee je vooral wil surfen op het internet, je sociale media beheren, om te mailen of om filmpjes en foto’s te bekijken? Dan is een Chromebook perfect. Een Chromebook is een lichte laptop die draait op Chrome OS, een besturingssysteem van Google met ook de bijhorende app’s. Een chromebook is vooral ontworpen om te gebruiken terwijl je verbonden bent met het internet.
 
Daarnaast zijn er hybride modellen. De 2-in-1-laptops vorm je om tot een tablet door het scherm helemaal om te plooien. Ideaal om te surfen, films te bekijken of presentaties te geven bij klanten. Een variant van de 2-in-1 is de tablet-pc. Neem je de trein of vertrek je op reis? Schakel over van werkmodus naar relaxmodus door het scherm los te klikken van je toetsenbord. Plots heb je een lichte tablet in handen.

En de gaminglaptop? Die ondersteunt zware grafische toepassingen en is vooral gemaakt om te gamen. De koeling van de pc, het klavier en de grafische kaart krijgen hier de aandacht. Het gewicht ligt meestal boven de 2 kg maar zijn sterke prestaties zijn belangrijker.

Stap 2: kenmerken van laptops vergelijken

Je laptopgebruik en je budget bepalen al snel welk type laptop je wilt kopen. Tijd om gelijkaardige laptops onderling te vergelijken. We kijken hieronder naar het scherm, het gewicht, de rekenkracht en het besturingssysteem.

bloc2_stap_2_kenmerken.jpg

Welk scherm zoek je?

Wat is voor jou het belangrijkst: een groot scherm of een compact toestel? Een gemiddelde grootte is 15 inch.

Een laptop van bijvoorbeeld 13 inch of minder (schermdiagonaal van 33 cm en minder) is extra compact om gemakkelijk je pc overal mee te nemen.

Dan heb je ook laptops van 14 ŗ 15 inch (schermdiagonaal van 35.5 à 38 cm). Dat is een prima schermformaat om lange tijd te werken, en toch compact genoeg om hem geregeld te verplaatsen.

Grotere formaten hebben aangenaam grote schermen en zijn ideaal om op kantoor of thuis te installeren.

bloc2_conclusie_welke_laptop_kopen.jpg

Rekenkracht gezocht

De tweede afweging is de kracht van je laptop. Of – in computertaal – de processor en het RAM-geheugen. Intensieve gebruikers hebben een Intel Core i7, Intel Core i9, AMD Ryzen 7, AMD Ryzen 9 of Apple M2-processor en minstens 8 tot 16 GB RAM-geheugen  nodig. Echte krachtpatsers hebben minstens 16 GB tot 32 GB RAM-geheugen. Essentieel voor videobewerking of gaming.

Vind hier onze selectie toestellen die geschikt zijn voor een doorsnee gebruik. Prima om te starten!

Of zoek je eerder een krachtige pc die extra vlot werkt? Laptops die je toelaten om verder te gaan, bieden extra veel rekenkracht. 

bloc2_stap02_gewicht.jpg

Gewicht

Gewicht spreekt voor zich: hoe meer je reist, hoe lichter je laptop het best is. Tenzij je zeulen met een laptoptas beschouwt als een goede fitnessoefening. De ultramobiele toestellen zijn lekker dun en wegen maar 1 à 1,5 kg.

Besturingssysteem

Een laatste, belangrijke factor om je laptop te kiezen? Het besturingssysteem. Windows is het meest bekende. Maar ben je ook al vertrouwd met de laatste innovaties van Windows 11? Beleef een nieuwe Windows-ervaring met een gloednieuw, ultramodern en vloeiend ontwerp. Het systeem is ook sneller, met nieuwe functies om je productiviteit te verbeteren en dicht bij je vrienden en familie te blijven.

Al onze laptops met Windows 11 >

Het tweede bekende besturingssysteem is MacOs, ontwikkeld door Apple. De meeste grafische ontwerpers en videomakers zweren bij de kracht en souplesse van Macs. Wie al andere Apple-toestellen heeft, kiest vaak ook voor een Mac. Hierdoor zijn al je toestellen perfect compatibel met elkaar. De nieuwste update van MacOS zit vol met nieuwe functies. Apple-laptops zijn nog gemakkelijker en handiger in het gebruik, vooral als je een iPhone en/of iPad hebt. Ontdek nieuwe manieren om in contact te blijven met je vrienden en familie en kies de focusmodus wanneer je je moet concentreren of los moet komen van je toestel.

 

Bekijk alle Macbooks >


Wil je nog meer kenmerken en besturingssystemen vergelijken? Bekijk dan onze video ‘Hoe een laptop kiezen’.
 

Conclusie: welke laptop kopen?

Hoe je een laptop kiest, hangt van jou af. Je gebruik bepaalt of je vooral moet kijken naar het scherm, de processor of een ander kenmerk. De tips hierboven helpen je alvast om snel te filteren in het aanbod. Daarna geven budget en design wellicht de doorslag.

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters