Hoe een laptop kiezen?

Laptops vind je vandaag in meer soorten dan ooit. Dat maakt het een uitdaging om al die laptops te vergelijken. Maar je vindt nu wel altijd een toestel dat perfect is voor jouw gebruik. Wij helpen je graag bij het begin: hoe een laptop kiezen? Daarna geniet je jarenlang van je slimme keuze.

Stap 1: type laptop kiezen

Eerst kijken we naar je type laptop. De standaardmodellen vind je in alle prijsklassen. Van goedkope toestellen voor lichte toepassingen tot krachtpatsers waarmee je gamet of video’s bewerkt.
 
Daarnaast zijn er hybride modellen. De 2-in-1-laptops vorm je om tot een tablet door het scherm helemaal om te plooien. Ideaal om te surfen, films te bekijken of presentaties te geven bij klanten. Een variant van de 2-in-1 is de tablet-pc. Neem je de trein of vertrek je op reis? Dan schakel je over van werkmodus naar relaxmodus door het scherm los te klikken van je toetsenbord. Plots heb je een lichte tablet in handen.

Stap 2: kenmerken van laptops vergelijken

Je laptopgebruik en je budget bepalen al snel welk type laptop je wilt kopen. Tijd om gelijkaardige laptops onderling te vergelijken. We kijken hieronder naar het scherm, het gewicht, de rekenkracht en het besturingssysteem.

Welk scherm zoek je?

Wat is voor jou het belangrijkst: een groot scherm of een compact toestel? Een gemiddelde grootte is 15 inch. Daaronder zitten de compacte toestellen die je vlot overal mee naartoe neemt. Grotere formaten geven je een indrukwekkende film- en game-ervaring.

Rekenkracht gezocht

De tweede afweging is je rekenkracht. Of – in computertaal – je processor en je RAM-geheugen. Intensieve gebruikers starten hun zoektocht bij een Intel Core i5 of zelfs i7 als processor, en minstens 8 GB RAM-geheugen. Ben je geen fanatieke gamer, designer of videomonteur? Dan werk je ook vlot met een i3-processor en 4 GB aan RAM-geheugen.

Gewicht

Gewicht spreekt voor zich: hoe meer je reist, hoe lichter je laptop het best is. Tenzij je zeulen met een laptoptas beschouwt als een goede fitnessoefening. De ultramobiele toestellen zijn lekker dun en wegen maar 1 à 1,5 kg.

Besturingssysteem

Een laatste, belangrijke factor om je laptop te kiezen? Het besturingssysteem. Windows is het meest bekende. Maar ben je ook al vertrouwd met de laatste innovaties van Windows? Dankzij aanraakschermen en tabletpennen onderteken je documenten, maak je notities en schets je op je laptop. En via Windows Hello meld je jezelf veilig aan: ofwel met je vingerafdruk, ofwel met gezichtsherkenning.

Bekijk alle laptops met Windows Hello >

De tweede grote speler is Apple, met het MacOs. Heel wat grafisch designers zweren bij de toestellen van Apple, omdat ze zo krachtig zijn. Maar ook wie al andere toestellen van Apple heeft, kiest vaak voor een Mac. Zo zijn al je apparaten perfect compatibel met elkaar.
De laatste versie van MacOS bevat allerlei vernieuwingen. Zo is Siri aanwezig, je persoonlijke assistent. Via gesproken boodschappen stuur je je laptop aan en multitask je de hele tijd.

Toon alle Macbooks >

Wil je nog meer kenmerken en besturingssystemen vergelijken? Bekijk dan onze video ‘Hoe een laptop kiezen’.
 

Conclusie: welke laptop kopen?

Hoe je een laptop kiest, hangt van jou af. Je gebruikt bepaalt of je vooral kijkt naar het scherm, de processor of een ander kenmerk. De tips hierboven helpen je alvast om snel te filteren in het aanbod. Daarna geven budget en design wellicht de doorslag.

Wil je het keuzeproces versnellen? Gebruik dan onze computerwijzer en ontvang in enkele kliks een gepersonaliseerde selectie.

Een vraag over een product?
Chat
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters