Hoe een laptop kiezen?

Laptops vind je vandaag in meer soorten dan ooit. Dat maakt het een uitdaging om al die laptops te vergelijken. Maar je vindt nu wel altijd een toestel dat perfect is voor jouw gebruik. Wij helpen je graag bij het begin: hoe een laptop kiezen? Daarna geniet je jarenlang van je slimme keuze.

Stap 1: type laptop kiezen

Eerst kijken we naar je type laptop. De standaardmodellen vind je in alle prijsklassen. Van goedkope toestellen voor lichte toepassingen tot krachtpatsers waarmee je gamet of video’s bewerkt.
 
Daarnaast zijn er hybride modellen. De 2-in-1-laptops vorm je om tot een tablet door het scherm helemaal om te plooien. Ideaal om te surfen, films te bekijken of presentaties te geven bij klanten. Een variant van de 2-in-1 is de tablet-pc. Neem je de trein of vertrek je op reis? Schakel over van werkmodus naar relaxmodus door het scherm los te klikken van je toetsenbord. Plots heb je een lichte tablet in handen.

En de gaminglaptop? Die ondersteunt zware grafische toepassingen en is vooral gemaakt om te gamen. De koeling van de pc, het klavier en de grafische kaart krijgen hier de aandacht. Het gewicht ligt meestal boven de 2 kg maar zijn sterke prestaties zijn belangrijker.

En last but not least heb je de business laptop (of zakelijke laptop), voor professionelen. Velen hebben een vingerafdruksensor of zelfs een TPM-chip om alle gegevens veilig op te slaan. Ze zijn voorzien van een stevig ontwerp en ook vaak van een morsbestendig en verlicht toetsenbord.

Stap 2: kenmerken van laptops vergelijken

Je laptopgebruik en je budget bepalen al snel welk type laptop je wilt kopen. Tijd om gelijkaardige laptops onderling te vergelijken. We kijken hieronder naar het scherm, het gewicht, de rekenkracht en het besturingssysteem.

Welk scherm zoek je?

Wat is voor jou het belangrijkst: een groot scherm of een compact toestel? Een gemiddelde grootte is 15 inch.

Een laptop van bijvoorbeeld 13 inch of minder (schermdiagonaal van 33 cm en minder) is extra compact om gemakkelijk je pc overal mee te nemen.

Dan heb je ook laptops van 14 ŗ 15 inch (schermdiagonaal van 35.5 à 38 cm). Dat is een prima schermformaat om lange tijd te werken, en toch compact genoeg om hem geregeld te verplaatsen.

En grotere formaten geven je een indrukwekkende film- en game-ervaring.

Rekenkracht gezocht

De tweede afweging is je rekenkracht. Of – in computertaal – je processor en je RAM-geheugen. Intensieve gebruikers starten hun zoektocht bij een Intel Core i5 of zelfs i7 als processor, en minstens minstens 8 GB RAM-geheugen. Ben je geen fanatieke gamer, designer of videomonteur? Dan werk je ook vlot met een i3-processor en 4 GB aan RAM-geheugen.

Vind hier onze selectie toestellen die geschikt zijn voor een doorsnee gebruik. Prima om te starten!

Of zoek je eerder een krachtige pc die extra vlot werkt? Laptops die je toelaten om verder te gaan, bieden extra veel rekenkracht.

Gewicht

Gewicht spreekt voor zich: hoe meer je reist, hoe lichter je laptop het best is. Tenzij je zeulen met een laptoptas beschouwt als een goede fitnessoefening. De ultramobiele toestellen zijn lekker dun en wegen maar 1 à 1,5 kg.

Besturingssysteem

Een laatste, belangrijke factor om je laptop te kiezen? Het besturingssysteem. Windows is het meest bekende. Maar ben je ook al vertrouwd met de laatste innovaties van Windows? Dankzij aanraakschermen en tabletpennen onderteken je documenten, maak je notities en schets je op je laptop. En via Windows Hello meld je jezelf veilig aan: ofwel met je vingerafdruk, ofwel met gezichtsherkenning.

Bekijk alle laptops met Windows Hello >

De tweede grote speler is Apple, met het MacOs. Heel wat grafisch designers zweren bij de toestellen van Apple, omdat ze zo krachtig zijn. Maar ook wie al andere toestellen van Apple heeft, kiest vaak voor een Mac. Zo zijn al je apparaten perfect compatibel met elkaar.
De laatste versie van MacOS bevat allerlei vernieuwingen. Zo is Siri aanwezig, je persoonlijke assistent. Via gesproken boodschappen stuur je je laptop aan en multitask je de hele tijd.

Bekijk alle Macbooks >


Het verschil tussen Windows 10 Home en Windows 10 Pro? De beveiliging van het besturingssysteem. Met Windows 10 Pro zijn je pc en je gegevens veiliger. En met Windows 10 Pro heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om een Windows 10 Pro-apparaat te verbinden aan een domein. Wat helaas niet mogelijk is bij een Windows 10 Home-toestel. Windows 10 Pro beschikt ook over zeer handige functies zoals Remote Desktop. Ideaal als je vanop afstand verbinding wil maken met een andere pc op kantoor. 

Bekijk alle laptops met Windows Pro >Wil je nog meer kenmerken en besturingssystemen vergelijken? Bekijk dan onze video ‘Hoe een laptop kiezen’.
 

Conclusie: welke laptop kopen?

Hoe je een laptop kiest, hangt van jou af. Je gebruik bepaalt of je vooral moet kijken naar het scherm, de processor of een ander kenmerk. De tips hierboven helpen je alvast om snel te filteren in het aanbod. Daarna geven budget en design wellicht de doorslag.

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters