Hoe onderhoud je je koffiemachine?

Een heerlijk kopje koffie 's morgens is voor heel wat mensen een bron van motivatie en geluk. Maar of je nu dagelijks koffie drinkt of slechts af en toe, de kwaliteit van de koffie hangt af van hoe proper je machine is. Die kan je jarenlang van heerlijke koffie voorzien, zolang je ze maar goed onderhoudt!

20200427_telesales_hp_desk_nl.jpg
20211126_entretienmc_small_1.jpg

De goede gewoonten van de barista

Maak er een gewoonte van om je machine iedere avond correct schoon te maken. Doe dat als volgt:

  • Haal een vochtige doek over de plaats waar je het kopje zet en maak het reservoir leeg.
  • Doe hetzelfde met het stoompijpje en blaas er gedurende enkele seconden stoom door om de binnenkant te spoelen.
  • Verwijder de gebruikte capsules en pads na elk gebruik. Gooi ze in de blauwe pmd-zak, breng ze naar de winkel of geef ze af aan je bezorger.
  • Spoel ook de houder. 
  • Schakel de machine uit als je ze niet gebruikt.

 

20211126_entretienmc_small_2.jpg

Kalk, de vijand van elke koffiemachine

Wist je dat koffie voor 98% uit water bestaat? De waterkwaliteit heeft een impact op de koffiesmaak, maar ook op de levensduur van de koffiemachines. Water met te veel kalk zal:

  • de koffie bitterder maken
  • de leidingen van de machine verstoppen
  • de weerstand verhogen
  • het energieverbruik verhogen

Kortom, het zet een domper op al het mooie werk van je koffiemachine.

20211126_entretienmc_small_3.jpg

Wanneer moet je een koffiemachine ontkalken?

Het is belangrijk dat je je machine gemiddeld om de 3 maanden ontkalkt, wat ook het type is. Vaak geeft een geluids- of lichtsignaal aan dat het tijd is om te ontkalken. Je kan het ook merken aan andere signalen: druipen, lekken, meer lawaai, trager doorlopen, koude koffie of minder volle kopjes.

20211126_entretienmc_small_4.jpg

Hoe ontkalk je een koffiemachine?

Je koffiezetter of espressomachine ontkalken is belangrijk. Kalkresten kunnen zich afzetten in je machine en de goede werking ervan verstoren waardoor je koffie niet meer van dezelfde kwaliteit is als voordien. Een regelmatige ontkalkingsbeurt is dus essentieel, zelfs als je woning uitgerust is met een waterontharder.

Gebruik een ontkalkingsproduct om je koffiemachine te ontkalken. Zo geniet je toestel van een efficiënte reinigingsbeurt zonder kans op schade. We raden je af om azijn te gebruiken, zeker voor espressomachines. Azijn zal de kalk afbreken in kleine delen waardoor de buizen van je koffiemachine verstopt kunnen raken. Raadpleeg de handleiding en volg het onderhoudsadvies voor jouw specifieke apparaat.

20211126_entretienmc_small_5.jpg

Hoe maak je een koffiemachine schoon?

Een studie heeft uitgewezen dat de koffiemachine de 4de plaats in het huis is waar de meeste kiemen zitten. Voor je gezondheid is het dus belangrijk dat je de machine goed schoonmaakt met een geschikt product. In de handleiding kan je lezen welk type producten geschikt zijn voor je machine.

20211126_entretienmc_small_6.jpg

Bonenkoffiemachine

De meeste bonenkoffiemachines zijn voorzien van een verklikkerlampje dat je verwittigt wanneer het tijd is om te ontkalken. De gebruiksaanwijzing vertelt je hoe je de interne onderdelen van de machine moet verwijderen en schoonmaken. En het stoompijpje? Leg afneembare stoompijpjes gedurende 20 minuten in een mengsel van warm water en afwasmiddel.

20211126_entretienmc_small_7.jpg

Traditionele espressomachine

Traditionele espressomachines zijn voorzien van een infusiekop (die onder druk het warm water verdeelt in de koffie). Deze kop moet je reinigen en spoelen met water. Je moet ook de filtermandjes ontstoppen (waar je de gemalen koffie in doet) als die verstopt zitten - dat gebeurt vaker als je zeer fijne gemalen koffie gebruikt.

Vergeet ook niet af en toe de filterhouder te ontstoppen met een naald of iets dergelijks. Controleer regelmatig of de filter en de filterhouder helder zijn en niet verstopt zitten.

Capsule- en padmachine

Capsule- en padmachines zijn waarschijnlijk het makkelijkst schoon te maken. Je hoeft ze enkel te spoelen met water (om de interne onderdelen te reinigen). Aparte accessoires om melk te doen schuimen, moet je iets grondiger schoonmaken. Er kan zich immers verharde melk vastzetten op de interne onderdelen.

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters