Hoe een pc formatteren en waarom?

Is je desktop pc of laptop traag en loopt hij steeds vaker vast? Denk je dat hij besmet is met een kwaadaardig virus? Dan is formatteren noodzakelijk. Waarom en hoe begin je eraan? Volg de gids!

Waarom moet ik mijn pc formatteren?

Meestal moet je een harde schijf opnieuw formatteren wanneer je computer vaak vastloopt als gevolg van software-installatieproblemen of nadat hij is geïnfecteerd door virussen. Formatteren is ook aangewezen als je je computer verkoopt aan een andere gebruiker.


Is formatteren hetzelfde als resetten?


Nee, door je pc te formatteren verwijder je alle informatie van de harde schijf, inclusief het besturingssysteem, de software en persoonlijke documenten. Bij het resetten herstelt een computer naar de standaard fabrieksinstellingen zoals die waren op de dag van aankoop. Deze actie verwijdert geen persoonlijke bestanden, maar installeert de sotware opnieuw.

Wat moet ik doen wanneer ik eraan begin?

Wij raden aan een volledige back-up te maken van je gegevens. Denk hierbij ook aan je voorkeuren in de applicaties (internetfavorieten, Word-sjablonen, lettertypes, ...). Tip: maak een lijst van software en applicaties, e-mailaccounts en de verschillende internetdiensten die je gebruikt. Controleer of al je gebruikersnamen en wachtwoorden zijn geregistreerd.

Zorg er ook voor dat je de software en de bijbehorende licenties hebt om het systeem opnieuw te kunnen installeren. Vergeet ook niet de naam van je modem en het wachtwoord op te schrijven.

Hoe vind ik al mijn wachtwoorden terug?

Open je browser, ga naar ‘Instellingen’ in het menu en naar ‘Geavanceerde instellingen’. Klik vervolgens in het vakje ‘Automatische invoer’ op ‘Wachtwoorden’. Je browser biedt je de mogelijkheid om ze te exporteren of te bekijken.

Formatteren, hoelang duurt dat?


De duur van de bewerking hangt af van het type harde schijf en het uiteindelijke doel, maar reken enkele uren.Voer je een eenvoudige softwareformatering uit waarbij alleen de bestandentabel wordt gewist? Dan gaat het veel sneller, een paar minuten volstaan!

Ik heb een Windows-pc

Als je de primaire schijf formatteert, wordt het besturingssysteem verwijderd. Je zal de computer dus pas opnieuw kunnen gebruiken als je het besturingssysteem opnieuw installeert. Je hebt de Windows-installatieschijf of een usb-stick nodig om je schijf te formatteren.

  • Heb je een fysieke kopie van Windows gekocht bij een geautoriseerde wederverkoper? Dan vind je de sleutel op een etiket of kaart in de doos van Windows.
  • Heb je een digitale kopie van Windows 10 gekocht bij een geautoriseerde wederverkoper of op de Microsoft-website? Dan vind je de sleutel in de bevestigingsmail die je na de aankoop van Windows 10 hebt ontvangen.

Ik heb een Mac

Om het herstelmenu weer te geven bij het heropstarten van je Mac, hou je in het grijze opstartscherm de CMD- en R-toetsen ingedrukt tot het herstelmenu verschijnt.

1. Om je harde schijf uit de lijst met opties te wissen, selecteer je ‘Schijfhulpprogramma’ en vervolgens klik je op ‘Doorgaan’.
2. Selecteer de schijf en klik op ‘Wissen’.
3. Selecteer in de linkerkolom de schijf die je wil wissen en klik vervolgens op ‘Wissen’.
4. Selecteer het type formattering.
5. Geef de schijf een naam en klik op ‘Wissen’. OS X zal dan de schijf wissen en formatteren, wat enkele minuten kan duren.

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters