5 tips voor een ontspannen autovakantie

Vertrek je bijna op vakantie? Super! Is je locatie gereserveerd, dan hoef je enkel de lange autorit nog voor te bereiden. Auto, route, entertainment voor de kinderen, ... Een paar uur achter het stuur, dat vergt een beetje inspanning en een goede planning. Volg onze 5 tips en kom volledig ontspannen aan op je eindbestemming! 

1. Wagen tiptop orde? Check!

1. Wagen tiptop orde? Check!

Twee weken vakantie in het zuiden van Frankrijk of een heuse roadtrip voor de boeg? Niet enkel jij, maar ook je auto moet goed uitgerust zijn voor de lange autoreis. Check eerst en vooral alle essentiële elementen van je wagen: vloeistofniveaus (olie, koeling, ruitensproeiervloeistof, enz.), ruitenwissers, gloeilampen (koplampen en richtingaanwijzers) en bandenspanning. En denk ook aan een reservewiel!

Vijf grote koffers, speelgoed voor aan het zwembad, eten en drinken en je passagiers willen ook graag nog wat ruimte op de achterbank? Veiligheid komt op de eerste plaats: laat niets je zicht als chauffeur belemmeren. Kan alles wat je wil meenemen niet makkelijk in je auto? Bespaar ruimte in het passagierscompartiment door jezelf uit te rusten met bijvoorbeeld een dakkoffer of een aanhanger. Gaan de fietsen ook mee? Gebruik een fietsendrager!

2. Oh nee, pech onderweg

2. Oh nee, pech onderweg

Een panne of een platte band? Da’s héél vervelend wanneer je in chill-modus vertoeft, maar dat kan altijd gebeuren als je onderweg bent. Maak je niet druk en hou het hoofd koel door je goed voor te bereiden. Neem voor de zekerheid een kleine gereedschapskist mee met alle benodigdheden voor kleine reparaties: krik, zaklamp, batterijklem, reservelamp,... 

Denk ook aan de gevarendriehoek, het verplichte gele hesje (1 per passagier) en een EHBO-kit. Tip: neem de reservesleutel van je auto mee. Heel praktisch als je je sleutels verliest op vakantie. 

3. Vlotjes onderweg

3. Vlotjes onderweg

Om vlotjes te rijden op de Franse, Spaanse of Italiaanse, heb je een gids nodig die er overal z’n weg weet: een gps! Heeft je auto geen ingebouwde gps, neem dan een gps mee. Je vermijdt  files door een andere route te volgen en blijft altijd op de juiste weg. Stel je gps op voorhand in, zo win je tijd op het moment van vertrek. Met een gps weet je ook op voorhand weet je waar het dichtstbijzijnde tankstation zich bevindt en waar je even een pauze kan nemen om de benen kan strekken. Heb je nog papieren landkaarten? Neem ze zeker mee als extra oriëntatietool. 

Niets vervelender dan een boete voor overdreven snelheid in de bus bij thuiskomst. Ga voor een radarmelder. Die waarschuwt je wanneer je even te hard op het gaspedaal drukt en de toegelaten snelheid overschrijdt. Een andere handige tool is een gps, hiermee leg je alle gebeurtenissen onderweg vast in uitstekende kwaliteit.

4. Entertainment voor de kinderen

4. Entertainment voor de kinderen

Je partner naast je, je kinderen op de achterbank en je hond mag ook mee? Lekker gezellig, maar denk ook aan hun comfort en plezier. Neem voor de kinderen een tablet mee of een draagbare dvd-speler. Zo kunnen ze naar hun favoriete films kijken tijdens de lange rit en vervelen ze zich niet. Lezen ze graag en zijn ze niet wagenziek? Dan is een e-reader ook een prima optie. Je kan er duizenden e-books op zetten, ook kinderboeken. Win-win, want jij gebruikt de e-reader ook om te lezen aan het zwembad ☺ Extra leuk: een compact fototoestel om foto’s van elkaar te maken en meteen de foto te printen om het resultaat te zien!

En voor je viervoeter? Een zacht en comfortabel plekje in de wagen en voldoende drinkwater. Voorzie ook tussenstops zodat hij even kan wandelen wanneer jullie een kleine pauze nemen. Het zal hem deugd doen, want ook voor je hond is het een lange rit. Je passagiers gelukkig = jij gelukkig!

5. Ik heb honger en dorst!

5. Ik heb honger en dorst!

Onderweg krijgt iedereen wel een hongertje en bij warm weer ook veel dorst. Geef toe: een lekker fris drankje smaakt zoveel beter dan een warm blikje soda. Neem daarom een elektrische koelbox mee waarin je al je voedsel en drank in bewaart voor de heen- en terugreis.
Vind je rond de middag een leuk plekje waar je kan picknicken? Supergezellig, twijfel niet: haal je frigobox je sandwiches, fruit en frisdrank uit de koelbox en installeer je op het aangename plekje dat je net hebt ontdekt. Want ook onderweg is het vakantie en vakantie is genieten van kleine momenten  met je gezin en je vrienden. Veel plezier!

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters