Gaming: welke hardware kiezen? Onze tips voor ervaren gamers

Bij gaming hangen plezier en comfort ook af van de hardware. Pc, toetsenbord, gamepads, muis: Vanden Borre rust gamers uit voor uitstekende prestaties. Voor zowel de gelegenheidsspeler als de "hardcore gamer" is goed materiaal de basis om volop te genieten van zijn of haar favoriete videospelletjes. Hier zijn enkele slimme tips om goed te starten of snel beter te worden.


Het belang van hardware bij gaming

Videospelletjes worden steeds geavanceerder en hebben steeds krachtigere hardware nodig. Wat is er meer stresserend dan dat je computer traag begint te werken midden in een FPS of MMORPG-spel! De oplossing? Kies een ijzersterke en evenwichtige hardwareconfiguratie.

Vanden Borre heeft het beste materiaal voor gamers geselecteerd, met configuraties die aangepast zijn aan de meest recente spelletjes. En ook de referentiemerken op het vlak van hardware voor gaming: MSI, Acer Predator, Asus Rog, Razer, enz.

Laptops en desktops, spelconsoles, schermen, gamepads, koptelefoons of toetsenborden, muizen, muismatjes en natuurlijk de beste videospelletjes… Laten we eens kijken welk materiaal de pro’s gebruiken, zowel bij ons, als in Frankrijk, Japan, de VS…


Een computer kiezen: de basis voor een goede gamingervaring

De keuze van je gamingcomputer - laptop of desktop - hangt vooral af van de spelletjes die je wilt spelen. Acer Predator, MSI, Lenovo, Asus Rog, HP Omen... de computerontwerpers stellen heel wat computers voor met een kracht die aangepast is aan de verschillende soorten videospelletjes. Het moeilijkste is een keuze maken!

De 3 belangrijkste onderdelen van een Gaming-Desktop

 1. De grafische kaart (Nvidia GeForce GTX-, RTX- of AMD Radeon RX-series). Dit is het belangrijkste onderdeel. Kies minstens voor een Nvidia Geforce GTX1650 grafische kaart om te gamen in Full HD (1080p) of Quad HD (1440p).

  Wil je ook gamen in VR? Dan bieden Nvidia GTX en RTX kaarten de oplossing.
  om vlot te gamen in 4K, ga je best voor de nieuwste generatie RTX grafische kaarten. De lijst met grafische kaarten kan je vinden aan de linkerkant van het scherm in de filter ‘Grafische kaart’ selecteer daar de kaart die jou het beste ligt, hoe hoger het nummer hoe beter de prestaties.

   

 2. De processor: Intel i5, i7 of i9, eindigend op de letter ‘H’ (bij gaming-laptops) of de letter ‘G’ of ‘K’ om makkelijk te overklokken. Houd er echter rekening mee dat de processor zelf niet genoeg is: de grafische kaart speelt ook een rol in de kracht van je computer.

  Intel i5-, i7- en i9- of Ryzen 5-, Ryzen 7- en Ryzen 9-processors voor laptops.

  Intel i5-, i7- en i9- of Ryzen 5-, en Ryzen 7-processors voor desktops.

 3. Het RAM-geheugen: het RAM-geheugen is voor gaming minstens 8GB maar het is aangeraden om 16GB te hebben. 

 

Welk type games wil je spelen?

 1. Wil je de allernieuwste spelletjes op de markt spelen? Kies dan voor een krachtig vermogen. Een gloednieuwe i7- of i9-processor kan hiervoor zorgen met een minimum van 16 GB RAM en één grafische kaart van minstens 6 GB videogeheugen.

 2. Wil je recente videospelletjes spelen maar hoeven die niet noodzakelijk van dit jaar te zijn? Kies dan een gaminglaptop of -desktop met een i5- of i7-processor met 8 GB RAM en een goede grafische kaart (4 GB videogeheugen vereist).

 3. Hou je meer van retrogames? Dan is een eenvoudige i5-processor voldoende omdat het vermogen niet zo hoog hoeft te zijn. Kies voor een toestel met aparte grafische kaart, of eventueel met een krachtige geïntegreerde grafische chip (Radeon Vega Graphics of Intel UHD Graphics).

De behuizing van een gaming pc

De behuizing speelt een grote rol in de werking en in de stabiliteit van gaming pc’s. Een goede computerkast zorgt voor een betere geluiddemping. Maar ook voor een doeltreffende koeling van het materiaal.

Je hebt de keuze uit kleine behuizingen (Micro-ATX, HTPC/Desktop) en behuizingen in Toren-formaat (ATX). Twijfel zeker niet om iets meer geld uit te geven aan de behuizing, want deze moet lang meegaan.

Het koelingssysteem

Een ander belangrijk onderdeel bij gamingdesktops of -laptops is het koelingssysteem. De onderdelen van de gamingcomputer leveren betere prestaties wanneer ze koud zijn. Een goed koelingssysteem zorgt dus voor betere prestaties.


Het scherm, het toetsenbord en de muis voor gaming

Het scherm van je gamingdesktop

Kies voor een monitor met een goede responstijd van 1 ms (vooral via TN-technologie). Daarnaast is de frequentie van het beeldscherm belangrijk. Voor shooters en andere games met snelbewegende beelden is een beeldscherm met een verversingssnelheid van minstens 120 Hz aangeraden.

Wil je schokken en andere storingen in het beeld vermijden? Kies dan voor een model dat G-Sync (voor Nvidia-kaarten) of FreeSync (voor AMD-kaarten) ondersteunt. Deze monitors passen hun frequentie continu aan aan de grafische kaart.

Kies een full hd-monitor, of een Quad hd-scherm voor een beeld met meer details. Een monitor met 4K-resolutie is vooral handig wanneer je grafische kaart ook krachtig genoeg is om te gamen in 4K, of wanneer je ook foto’s en video’s in de hoogste resolutie wil bekijken of bewerken.

Het scherm van je gaminglaptop

Echte gamer laptops hebben schermen tussen 15 en 17 inch. Kies voor een 17 inch-scherm als je jouw laptop vooral thuis gaat gebruiken. Een toestel met een 15 inch-scherm is dan weer ideaal om overal mee te nemen.


De meeste laptops hebben een full hd-scherm, wat voldoende is voor deze schermformaten. Voor de meest vloeiende beelden bestaan ook hier schermen met een 120 Hz-frequentie. Of ga voor de absolute top met een laptop met 2K of 4K-scherm.

Het gamingtoetsenbord

Wil je doeltreffend op de pc spelen? De kwaliteit en de opties van het gamingtoetsenbord kunnen het verschil maken.

De belangrijkste criteria zijn:

 • de kwaliteit van de led-backlight
 • de ruimte tussen de toetsen
 • de comfortabele toetsaanslag
 • de programmeerbare toetsen
 • de eventuele toegang tot een spelmodus en macros

De gamingmuis

Een goede gamingmuis is een comfortabele muis die reageert op iedere beweging. Zeg maar het verlengde van je arm.

De meeste gamingmuizen zijn uitgerust met led-sensoren (of optische sensoren) en een laser. De gevoeligheid van de sensoren bereikt in het algemeen 10 000 tot 16 000 DPI.

De liefhebbers van MMORPG zijn fan van shortcuts en macros. De liefhebbers van FPS kiezen dan weer voor een nauwkeurige sensor die zeer snelle bewegingen op het scherm kan weergeven.


Muismatje, gamepads en koptelefoons

Voor een perfecte controle speelt ook het gamingmuismatje een rol. Eerst en vooral de grootte: small, medium, large en extra large (S/M/L/XL). Ook de textuur is belangrijk. Sommige muismatjes bieden meer controle. Hun ruwe oppervlak creëert een gevoel van weerstand tegen de bewegingen van de muis. Ideaal voor gamers die op zoek zijn naar extreme precisie om hun doelen te bereiken. Andere muismatjes bieden dan weer meer snelheid.  Zo’n soepel en vlak matje laat de muis snel glijden. Ideaal voor gamers op zoek naar snelheid.

De gamepads of joysticks zijn een goed alternatief voor computermuizen. Er bestaan meerdere modellen (met of zonder draad).

De gamingkoptelefoon wordt gekozen omwille van de kwaliteit van de microfoon, vooral bij spelletjes met meerdere spelers. Deze hoofdtelefoons moeten ook geluiden van buitenaf weren om de speler zo volledig onder te dompelen in het spel. Ook het comfort is belangrijk wanneer je meerdere uren na elkaar speelt!
Op het vlak van gaminghardware stelt Vanden Borre dus het neusje van de zalm voor. Tegen de laagste prijs!

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters