DAB+ vs. FM-radio: de voor- en nadelen

Radio staat nog altijd ijzersterk in Vlaanderen. Zelfs na de opkomst van platformen zoals YouTube en Spotify luistert 90% van de Vlamingen wekelijks naar de radio. Via DAB+ maakt die radio nu ook de sprong richting digitalisering. En dat is uitstekend nieuws voor jou als luisteraar.

Wat is DAB+?

First things first: DAB+ staat voor Digital Audio Broadcoasting. Het gaat om een geluidssignaal dat je – net zoals de vertrouwde FM-radio – gratis uit de ether plukt, maar dan van veel hogere, digitale kwaliteit. Bovendien kan je via DAB+ ook andere gegevens versturen, zoals de naam van een lied of verkeersinformatie.

DAB+ is de opvolger van FM. Is je huidige radio aan vervanging toe? Dan is dit het ideale moment om de overstap naar een DAB+ radiotoestel te maken. Je hebt niets te verliezen, want elke DAB+ radio ontvangt ook FM.

Voordelen van DAB+

De voordelen van DAB+ spreken eigenlijk voor zich. Op elk terrein heeft de technologie een streepje voor op de FM-band:

  • Digitale geluidskwaliteit: je vervangt het geruis van je FM-radio door digitale audio, vergelijkbaar met de kwaliteit van cd’s.
  • Meer radiostations: je krijgt meer nationale radiostations én meer themazenders, zoals VRT NWS, Joe 70’s en MNM Hits.
  • Hoger gebruiksgemak: je hoeft geen frequenties meer te onthouden. Scrol alfabetisch door de lijst en kies zo welke zender je wil opzetten.

Deze voordelen hebben géén prijs (behalve die van je radiotoestel). Het signaal hangt gratis in de lucht, en je hebt geen wifiverbinding of mobiele data nodig om alle zenders kristalhelder en zonder haperingen te ontvangen.

FM vs. DAB+ vs. internetradio

Naast FM-radio’s en DAB+ toestellen bestaan er ook internetradio’s. Via het overzicht hieronder ontdek je meteen welk type toestel het best bij jou past.

FM

DAB+

Internetradio

Gratis via de ether

Gratis via de ether

Internetverbinding nodig


Analoge geluidskwaliteit

Digitale geluidskwaliteit

Digitale geluidskwaliteit


Beperkt aantal zenders

Extra themazenders

Onbeperkt aantal zenders


Aanbod hangt af van je locatie

Aanbod hangt af van je locatie

Alle zenders wereldwijd beschikbaar

Denk eraan dat FM-ontvangst is inbegrepen op elke DAB+ radio. Zo lang de FM-band wordt gebruikt, blijf je met een DAB+ toestel dus ook van alle voordelen van die technologie genieten. Er zijn bijvoorbeeld kleine, lokale radiostations die de overstap naar DAB+ (nog) niet hebben gemaakt.

Voor wie echt niet kan kiezen, zijn er zelfs alles-in-ééntoestellen met FM-radio, DAB+ én internetradio. Die zijn trouwens de beste keuze als je kleine zenders wilt blijven beluisteren. Want zij verhuizen op termijn waarschijnlijk naar internetradio, omdat dat voor hen voordeliger is dan een overstap naar DAB+.

Overtuigd, en nu?

Overtuigd, en nu?

Sommige landen, zoals Noorwegen, zijn al helemaal overgestapt op DAB+. België zal wellicht volgen. De keuze voor DAB+ in huis is dus een no-brainer.

Maar welk specifiek toestel kies je het best? Dat hangt af van je gebruik, je smaak en je andere voorkeuren. Neem een kijkje bij de ‘gewone’ DAB+ radioís, de wekkerradioís, de internetradio's, de radio-cd-spelers, de stereoketens en de tuner-versterkers.

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters