Hoe een harde schijf kiezen ?

Beschikt de harde schijf van uw computer over voldoende capaciteit om al uw foto's in hoge resolutie of uw HD videomontages op te slaan? Of kan u wel wat extra geheugen gebruiken? De externe harde schijf is de ideale oplossing om uw opslagcapaciteit te vermenigvuldigen. Maak de beste keuze...

Lees hieronder waarop u moet letten bij het kiezen van een harde schijf.

1. Desktop harde schijf: een zolder voor uw multimedia

Kiezen voor een desktop harde schijf is kiezen voor robuustheid, overdrachtsnelheid en grote opslagcapaciteit. Een desktop harde schijf is niet alleen de perfecte aanvulling voor uw computer, maar ook een kluis voor uw belangrijke gegevens.

Plaats nodig voor uw digitale entertainment?

U koopt uw PC voor een bepaald doel (bureauwerk, gamesÖ). Maar al snel zorgt multimediagebruik ervoor dat u extra opslagcapaciteit nodig hebt. Of u nu fotoís in hoge resolutie wilt opslaan, of videomontages wilt maken met uw HD videocamera, een externe harde schijf komt altijd van pas. Als uw computer in panne valt, bent u er zeker van dat al uw bestanden veilig opgeslagen zijn. Wist u dat desktop harde schijven tegenwoordig al groter zijn dan 1 Tb (1000 Gb)?

Bekijk alle desktop externe harde schijven

Kies uw harde schijf in functie van zijn interface

In principe volstaat het om de achterkant van uw computer te bekijken om precies te weten welke harde schijf u nodig heeft. U kiest het best een harde schijf met het hoogste debiet dat uw computer aankan. Als uw computer bijvoorbeeld uitgerust is met een usb 2.0-poort en een eSata-poort, dan kiest u het best voor een harde schijf met een eSata-poort, omdat die uw gegevens 5 keer sneller kan overbrengen dan eentje met een usb 2.0-poort. Hoe groter uw bestanden, hoe langer de overdrachtstijd, u kiest dus maar beter voor het grootste debiet.

Bekijk alle externe harde schijven met USB 3.0 / USB 3.1
Bekijk alle externe harde schijven met Wi-Fi

2. Draagbare harde schijf : opslag onderweg

Sla uw bestanden, muziek, fotoís en videoís op en neem ze onderweg gewoon mee ! De draagbare harde schijf is klein, betrouwbaar, mooi en past gemakkelijk in uw zak zodat u uw gegevens altijd bijheeft.

Een harde schijf in uw zak !

Er bestaan veel oplossingen om gegevens op te slaan: geheugenkaart, usb-stick, externe harde schijfÖ Waarom kiezen voor een externe harde schijf? Gewoon omdat dat de enige manier is om grote capaciteit, snelheid en mobiliteit te combineren! Een harde schijf is onmisbaar als u multimediabestanden onderweg wilt meenemen. Bovendien heeft de draagbare harde schijf het voordeel dat ze niet op het net aangesloten hoeft te worden om te werken: u gebruikt gewoon een usb-aansluiting om uw harde schijf met uw laptop te verbinden en u kunt aan de slag.

Bekijk alle portable harde schijven

Eenvoudig en mooi

Licht en dun: de draagbare harde schijf heeft stijl! De fabrikanten hechten veel aandacht aan de buitenkant van de harde schijf: levendige kleuren, geborsteld aluminium, prints Ö iedereen vindt er zijn smaak! Op die manier wordt de draagbare harde schijf een echt designstuk.

Op welke computer u de harde schijf ook aanluit, hij is altijd meteen klaar voor gebruik. De meeste modellen kunt u via een usb-poort aansluiten Ė een veelgebruikte poort op Pcís en Macs Ė en zijn Plug & Play: u sluit ze aan en kunt ze onmiddellijk gebruiken!

Aansluitingen en snelheid

De draagbare harde schijf is ook gemakkelijk wat aansluitingen betreft. U kunt haar op alle types usb-poorten aansluiten zonder dat u iets hoeft te installeren.

Qua overdrachtsnelheid biedt een usb 2.0-formaat een snelheid van 480 Mbits/s. Dat wil zeggen dat u een film van 750 Gb in 12 minuten van uw harde schijf naar uw computer overgebrengt. Wilt u uw bestanden sneller overbrengen? Kies dan voor een harde schijf met eSata-connectie of usb 3.0-verbinding (10 keer sneller dan de usb 2.0-standaard). Let er wel op dat uw computer ook over deze aansluitingen beschikt.

U heeft geen plaats meer voor uw foto's en video's op uw tablet of smartphone? Kies voor een harde schijf met Wi-Fi. DeWi-Fi-aansluiting van uw externe harde schijf kunt u gegevens lezen en schrijven op uw smartphone, tablet of pc. Uw harde schijf produceert zijn eigen Wi-Fi signaal en u geniet altijd van een extra draagbare opslagcapaciteit voor uw smartphone of tablet.

Bekijk alle externe harde schijven met USB 2.0
Bekijk alle externe harde schijven met USB 3.0
Bekijk alle externe harde schijven met Wi-Fi

Klein formaat, grote capaciteit

Wilt u graag al uw foto’s, video’s of audiobestanden met u meenemen? Kies dan voor een harde schijf van 1 terabyte (1 Tb = 1000 Gb) of meer. Zo kunt u uw hele multimediabibliotheek in een compact formaat meenemen. Ideaal voor wie veel onderweg is!

Bescherm je harde schijf!

Bevat uw harde schijf belangrijke gegevens? Zorg er dan voor dat u deze waardevolle en gevoelige opslagruimte goed beschermt. Kies voor een hoes of een etui om uw harde schijf tegen eventuele schokken te beschermen.

3. SSD harde schijf: ultra snelle en compacte oplossing

Met een SSD (Solid-State Drive) kunt u uw gegevens op een ultrasnelle manier bewaren. U geniet van een zeer hoge lees- en schrijfsnelheid. Een SSD maakt immers gebruik van flashgeheugen dat veel sneller werkt dan een traditionele harde schijf. SSD’s zijn ook robuuster (schokbestendig), compacter en stiller dan gewone harde schijven.

Creditcard-formaat

Met een gewicht van slechts een tiental gram zijn SSD schijven de lichtste en compactste op de markt. Gaande van 1,8 tot 2,5 inch naargelang het model zijn SSD’s niet groter dan een kredietkaart en passen ze heel eenvoudig in uw broekzak.

Alle voordelen van SSD's

SSD’s zijn niet alleen schokbestendiger, ze hebben bovendien een toegangstijd van amper 0,1 milliseconde. Gewone externe harde schijven hebben een maximale rotatiesnelheid van 7200 RPM. SSD schijven maken gebruik van een flashgeheugen en hebben geen probleem meer met rotatiesnelheid. SSD’s werken dus aanzienlijk sneller dan traditionele harde schijven.

Bovendien verbruiken SSD schijven veel minder elektriciteit, vooral in stand-by positie. In tegenstelling tot desktop harde schijven maken SSD’s geen lawaai en geven minder warmte af.

SSD schijven bieden een snellere upload van programma’s, een uitstekende uitvoering van applicaties en een ultrasnelle gegevensoverdracht op uw computer.

Opgelet! De maximale opslagcapaciteit van SSD schijven blijft voorlopig beperkt tot 256 Gb. Als u echter grote hoeveelheden bestanden wilt bewaren, wordt een desktop of draagbare externe harde schijf aangeraden.


Bekijk alle SSD schijven

Voorzie voldoende plaats

Een harde schijf is als een kast of een bibliotheek: als u niet geregeld opruimt, blijft er al gauw geen plaats meer over. Ruim dus ook geregeld het geheugen van uw computer op door zware bestanden te verplaatsen naar uw desktop harde schijf. Om een idee te krijgen: een video van 15 minuten gefilmd met een HD videocamera neemt ongeveer 1 Gb in! Om te vermijden dat u snel te weinig opslagruimte heeft, kiest u dus maar beter de harde schijf met de grootste opslagcapaciteit.

Bekijk alle externe harde schijven van 2 Gb of meer

De Apple harde schijven

Er bestaan ook harde schijven die compatibel zijn met Mac-computers. Sommige modellen worden specifiek ontworpen voor Mac-computers, andere zijn compatibel met zowel Mac als PC. U kunt de harde schijf dan gebruiken met beide modellen (op voorwaarde dat u uw computer goed instelt)! Zo kunt u dus gemakkelijk de gegevens van uw Apple toestellen als uw Mac Book, iPod, iPad of iPhone opslaan – maar eerst gaat u uiteraard via iTunes!

Bekijk alle externe harde schijven compatibel met Mac en PC

Wijs de opslagmappen van uw software opnieuw toe

Veel van uw software creëert een map op uw systeemschijf om er elementen op te slaan die nodig zijn voor hun werking. Ze geven u vaak de mogelijkheid om de map in kwestie te wijzigen. Profiteer ervan en plaats ze op uw externe harde schijf: in geval van een volledige herinstallatie gebeurt de recuperatie van deze elementen snel omdat ze opgeslagen werden buiten de systeemschijf.

Bijvoorbeeld: iTunes creëert een map “iTunes Music” op schijf “C:” om aangekochte muziek op te slaan. Creëer het dossier "iTunes Music" op de externe harde schijf en verander de plaats in « voorkeuren ». Bij een herinstallatie, recupereert u al uw liedjes door dezelfde handeling uit te voeren.

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters