Hoe een stoomoven kiezen ?

Behoud van vitamines, smaak en kleur van de voedingsmiddelen, makkelijk te onderhouden, … dit zijn slechts een paar voordelen van stoomkoken.

Lees hieronder onze tips om een stoomoven te kiezen of vind het model dat bij u past via onze stoomovenwijzer.

U hebt gekozen voor stoomkoken. Wij geven u graag enkele handige tips om de stoomoven te vinden die het best bij uw behoefte past.

Solo of gecombineerde stoomoven?

Er bestaan twee types stoomovens. Solo stoomovens en gecombineerde stoomovens.


• Solo stoomovens: om voedingsmiddelen te koken, op te warmen en te ontdooien zodat alle mineralen en vitamines behouden blijven.
• Gecombineerde stoomovens: naast de stoomfunctie hebben deze ovens ook een warmeluchtfunctie en kunnen ze, net als traditionele ovens, andere gerechten bakken. Opgelet! In een Solo stoomoven kunt u geen pizza of taart bakken.

 

Bekijk alle Solo stoomovens

Bekijk alle gecombineerde stoomovens

Met of zonder druk?

Met Solo stoomovens kunt u met of zonder druk koken. Met gecombineerde stoomovens kunt u enkel zonder druk koken.


Maar wat is het verschil?

 

• Zonder druk koken: koken zonder druk gaat minder snel maar u geniet van een groter kookvolume. Deze ovens hebben temperaturenbereik tussen 40° en 100°C. U kunt op elk moment uw stoomoven openen om nieuwe voedingsmiddelen toe te voegen.


• Met druk koken: deze ovens hebben ook temperaturenbereik tussen 40° en 100°C, maar kunnen ook 101 – 120° bereiken. Met deze ovens gaat het koken sneller. Bovendien helpen ze u een volledig menu voor te bereiden. Het snellere kookproces zorgt voor een nog beter behoud van vitamines en mineralen. De temperatuur kan tot 120°C gaan.

 

Bekijk alle stoomovens onder druk
Bekijk alle stoomovens zonder druk

Externe watertoevoer of ingebouwd waterreservoir?

• Onder druk stoomovens hebben een watertoevoer nodig. Hou hiermee dus rekening wanneer u dit type oven overweegt te kiezen of bij de installatie van een nieuwe keuken (water invoer en uitvoer).

• Zonder druk stoomovens werken zowel met externe watertoevoer als met een waterreservoir. Als de oven een waterreservoir heeft, zit het reservoir meestal naast de ovenruimte geplaats en moet het regelmatig bijgevuld worden. Sommige ovens beschikken over een reservoir aan de bovenaan, dat verborgen is achter een gemotoriseerd paneel.

 

Bekijk alle stoomovens met waterreservoir

Bekijk alle stoomovens met externe watertoevoer

Welke maat?

Inbouwstoomovens zijn in verschillende maten beschikbaar:


• 36 cm
• 38 cm
• 45 cm: standaard
• 60 cm


Met een stoomoven maakt u meerdere gerechten tegelijkertijd klaar: vis, vlees, groenten… De meeste stoomovens zijn uitgerust met verschillende niveaus (1, 2, 3 of zelfs 4). U verliest dus geen tijd door gelijktijdig op verschillende niveaus gerechten te bereiden.

 

Bekijk alle stoomovens van 36 cm

Bekijk alle stoomovens van 38 cm

Bekijk alle stoomovens van 45 cm

Bekijk alle stoomovens van 60 cm

Automatische ontkalking

Bijna alle stoomovens zijn voorzien van een automatisch ontkalkingprogramma.


De stoom die de voedingsmiddelen kookt kan op twee verschillende manieren gecreëerd worden:
• Onmiddellijk in de kookruimte: dit zorgt voor extra kalk in de ruimte
• In het waterreservoir


Met de automatische ontkalkingsfunctie wordt u automatisch gewaarschuwd wanneer u het programma moet lanceren.

 

Bekijk alle stoomovens met automatische ontkalkfunctie

Onderhoud

Een stoomoven is makkelijker te onderhouden dan een traditionele oven. U hebt geen last meer van spatten op de ovenwanden van uw oven want het koken gebeurt op lage temperatuur. Een traditionele oven bakt uw gerechten op hoge temperatuur, waardoor het vet tegen de wanden spat. Hierdoor maakt u de oven minder makkelijk schoon.
Om uw stoomoven goed te onderhouden, wordt aangeraden het resterende vocht op de ovenwanden van uw oven af te vegen na elk gebruik.

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters