Hoe een stoomoven kiezen?

Behoud van de vitamines, smaak, kleur en makkelijk te onderhouden: dit zijn slechts een paar voordelen van stoomovens. Ontdek hieronder nog meer voordelen en onze tips om het model die het best bij je past te kiezen.
20200427_telesales_hp_desk_nl.jpg
20230228_fouravapeur_small_bloc01.jpg

Enkel stoom of gecombineerde oven?

Wist je dat? Er bestaan 2 soorten ingebouwde stoomovens:

  • Stoomoven: dit type oven is 100% toegewijd aan stoomkoken. Zo behouden je gerechten al hun smaken, mineralen en vitaminen. Opgelet: in een stoomoven kan je geen pizza’s of gebak bereiden.
  • Oven met stoomfunctie: sommige modellen combineren stoomkoken en de traditionele kookwijze. De ideale oplossing als je graag tussen de 2 bakwijzen afwisselt en je noch de ruimte noch het budget hebt voor twee ovens.

20230228_fouravapeur_small_bloc02.jpg

Met of zonder druk?

Met een stoomoven kan je met of zonder druk koken. Met gecombineerde stoomovens kan je enkel zonder druk koken.


Maar wat is het verschil?

  • Zonder druk koken: koken zonder druk gaat minder snel maar je geniet van een groter kookvolume. Deze ovens hebben temperaturenbereik tussen 40° en 100°C. Je kan op elk moment je stoomoven openen om nieuwe voedingsmiddelen toe te voegen.
  • Met druk koken: deze ovens hebben ook temperaturenbereik tussen 40° en 100°C, maar kunnen ook 101 – 120° bereiken. Met deze ovens gaat het koken sneller. Bovendien helpen ze je een volledig menu voor te bereiden. Het snellere kookproces zorgt voor een nog beter behoud van vitamines en mineralen. De temperatuur kan tot 120°C gaan.

20230228_fouravapeur_small_bloc03.jpg

Externe watertoevoer of ingebouwd waterreservoir?

  • Onder druk stoomovens hebben een watertoevoer nodig. Hou hiermee dus rekening wanneer je dit type oven overweegt te kiezen of bij de installatie van een nieuwe keuken (water invoer en uitvoer).
  • Zonder druk stoomovens werken zowel met externe watertoevoer als met een waterreservoir. Als de oven een waterreservoir heeft, zit het reservoir meestal naast de ovenruimte geplaats en moet het regelmatig bijgevuld worden. Sommige ovens beschikken over een reservoir aan de bovenaan, dat verborgen is achter een gemotoriseerd paneel.

20230228_fouravapeur_small_bloc04.jpg

Welke maat?

Inbouwstoomovens zijn in verschillende maten beschikbaar:

Met een stoomoven maak je meerdere gerechten tegelijkertijd klaar: vis, vlees, groenten… De meeste stoomovens zijn uitgerust met verschillende niveaus (1, 2, 3 of zelfs 4). Je verliest dus geen tijd door gelijktijdig op verschillende niveaus gerechten te bereiden.

20230228_fouravapeur_small_bloc05.jpg

Automatische ontkalking

Een stoomoven gebruikt stoom om je gerechten te bereiden, dat is logisch. Maar na verloop van tijd kan er zo kalk ontstaan. Goed nieuws: bijna alle stoomovens hebben een automatisch ontkalkingsprogramma. Deze functie laat je meteen iets weten als het tijd is om je toestel te ontkalken. Zo gaat je oven moeiteloos nog langer mee. Erg handig!

20230228_fouravapeur_small_bloc06.jpg

Onderhoudsvriendelijk

Een stoomoven is makkelijker te onderhouden dan een traditionele oven. Je hebt geen last meer van spatten op de ovenwanden van je oven want het koken gebeurt op lage temperatuur. Een traditionele oven bakt je gerechten op hoge temperatuur, waardoor het vet tegen de wanden spat. Hierdoor maak je de oven minder makkelijk schoon.

Om je stoomoven goed te onderhouden, raden we je aan om het resterende vocht op de ovenwanden van je oven af te vegen na elk gebruik.

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters