Welke volautomatische espressomachine past het best bij jou?

Wat is er beter dan genieten van een heerlijke barista-waardige koffie, gewoon bij je thuis? Niet veel, als je het ons vraagt. Daarom is een volautomatische espressomachine een uitstekende toevoeging aan je keuken. Maar hoe werkt zo’n machine exact, en voor welk merk of type ga je het best? Je ontdekt het allemaal hier.
20200427_telesales_hp_desk_nl.jpg
20230818_full_auto_tips_01.jpg

Volautomatisch versus manueel

Ken je het beeld van een barista in je favoriete koffieshop die een koffiehouder vol versgemalen koffie nauwkeurig in een espressomachine draait? Wel, dat is een manuele espressomachine. En hoewel we fan zijn van deze methode van espresso maken, helaas heeft niet iedereen de tijd of het geduld om zo grondig aan de slag te gaan. Gelukkig zijn er daarom ook toestellen die het werk voor ons doen: de volautomatische espressomachines.

Volautomatische espressomachines zijn uitgerust met een ingebouwde koffiemolen. Deze molen maalt voor jou de exacte hoeveelheid verse koffiebonen, kopje per kopje. Jij hoeft enkel water in het reservoir te doen en op de knop te drukken voor een perfect bereide espresso of cappuccino. De machine zorgt voor alles: van het malen van de bonen, het infuseren van het water en het extraheren van de koffie.

20230818_full_auto_tips_022.jpg

Volautomatisch? Vol voordelen

Een volautomatische espressomachine is dus makkelijker in gebruik dan een manueel of klassiek model. Maar dat is zeker niet het enige voordeel:

  • Hoewel deze sterk kan variëren, komt de prijs van een volautomatische espressomachine vaak voordeliger uit wanneer je alles in overweging neemt. De machine is duurder in aankoop, maar eens je deze hebt en goed onderhoudt gaat die jaren mee. Daarna heb je enkel nog koffiebonen nodig, en deze zijn op termijn veel goedkoper dan capsules of pads. Koop je een groter pak, dan komt dit vaak nog goedkoper uit.
  • Doordat de machine de koffiebonen zelf maalt, is ook de impact op het klimaat ervan lager. Koffiebonen kan je vaak in grotere pakken aankopen, waardoor je (zeker in vergelijking met koffiecapsules en -pads) minder afval hebt. Er zijn ook modellen met een keramische molen die in tegenstelling tot metaal niet verslijt, waardoor je machine langer meegaat. Wist je trouwens dat je ook het koffiegruis kan hergebruiken voor in je badkamer, de tuin of in het huishouden? Lees hier meer over de verrassende voordelen van koffiegruis.
  • Met een volautomatische espressomachine kan je gemakkelijk de aromasterkte zelf kiezen voor een intensere of net zachtere smaak. Bovendien heb je een enorm brede keuze uit verschillende soorten koffie van espresso, lungo of ristretto tot cappuccino, latte macchiato of andere koffies met melk.
  • In vergelijking met de klassieke, manuele espressomachine is een volautomatisch toestel een pak makkelijker in gebruik. Je maakt je koffie met één druk op de knop volgens jouw specifieke voorkeuren, de kwaliteit van je koffie is consistent en dus altijd zoals jij het wilt. Kortom, je hoeft zeker geen barista te zijn om van barista-waardige koffie te genieten.
  • Je eigen koffievoorkeuren veranderen soms doorheen de dag of week, maar ook daar is een volautomatische espressomachine ideaal voor. Je kan de koffie-instellingen van je toestel namelijk aanpassen naar jouw eigen voorkeur op het moment, zo pas je makkelijk de temperatuur, de sterkte, het watervolume, de maalgraad, of de soort bereiding (espresso, lungo, ristretto, cappuccino, latte macchiato…) aan. Met sommige modellen kan je deze specifieke instellingen zelfs opslaan onder een of meerdere gebruikersprofiel(en). Zo zet je met een druk op de knop steeds jouw favoriete, specifieke koffierecept.
  • Ten slotte heb je bij een volautomatische espressomachine vaak ook minder onderhoud, en sommige modellen hebben zelfs een volledig automatisch onderhouds- of zelfreinigingsprogramma. Zo moet je nog minder zelf doen.

20230818_full_auto_tips_3.jpg

Voor elke koffieliefhebber

Je bent nu vast helemaal overtuigd van de voordelen en het gemak van een volautomatische espressomachine. Maar welk toestel kies je nu? Dat hangt natuurlijk helemaal af van wie je bent en wat voor jou belangrijk is.

Voor de nieuwelingen

Koffiepads en -cups zijn minder je ding, maar je bent nog niet thuis in het hele koffiegebeuren? Dan raden we je aan een van onze instapmodellen te proberen. Je vindt al een machine vanaf € 300 dat makkelijk te gebruiken is en kwaliteitsvolle koffie zet.

Koop een instapmodel

20230818_full_auto_tips_4.jpg

Voor de milieubewuste genieter

Geniet jij des te meer van iets als je weet dat het duurzamer is of een minder grote impact heeft op het milieu? Onze duurzame volautomatische espressomachines hebben een energiezuinige functie, zijn gemaakt uit gerecycleerd plastic of zijn zelf ook recycleerbaar. Sommige modellen kan je zelfs met ecocheques kopen.

Koop een eco-bewust model

20230818_full_auto_tips_05.jpg

Voor de design-fan

Ben je graag bezig met het esthetische, met interieurdesign, of heb je je keukentoestellen gewoon graag in dezelfde stijl? Dan hebben we zeker een paar koffiemachines in ons gamma die perfect in je interieur zullen passen: van strakke lijnen tot unieke designs in verschillende kleuren.

Kies een design dat je aanstaat

20230818_full_auto_tips_06.jpg

Voor de melksnorren


Drink je het liefst een koffie met melk, zoals een cappucino, caffè latte, latte macchiato of flat white? Kies dan voor een volautomatisch espressotoestel met een apart melkreservoir. Hiermee maak je met één druk op de knop een heerlijke, romige koffie. Na gebruik zet je het melkreservoir gewoon in je koelkast zodat de melk lekker vers blijft voor een volgend kopje. We hebben ook een aantal modellen met een melkopschuimer Of een stoompijpj. Zo kies je zelf de hoeveelheid melk die je wil opschuimen voor je lievelingskoffie.

Koop een model voor verse melk

20230818_full_auto_tips_07.jpg

Voor de afficionado

Is koffie voor jou een high-end ervaring? Dan ben je waarschijnlijk volledig thuis in de subtielere smaaknuances van je koffie en heb je graag een koffiemachine die verder gaat dan de standaardmodellen. Geen toeters en bellen, maar wel de best mogelijke koffie-ervaring. Smartphonebediening, persoonlijke gebruikersprofielen, keramische molens… Deze woorden zijn jou niet vreemd, je bent er net naar op zoek. Dan vind je tussen onze meer high-end modellen zeker iets dat jou aanstaat.

Koop een high-end model

20230818_full_auto_tips_08.jpg

Voor de cold brewers

Drink je het hele jaar door iced coffee? Of wissel je graag af van heet in de winter naar ijskoud in de zomer? Dan zijn er volautomatische espressomachines met cold extraction technologie, waarmee zogenaamde cold brew wordt gemaakt. Anders dan bij een klassieke iced coffee, wordt voor een cold brew koud of lauw water in langzame pulsen onder hoge of lage druk door de versgemalen koffie geïnjecteerd.

Koop een model met Cold Extraction-functie

20230818_full_auto_tips_09.jpg

Factoren die invloed hebben op de smaak van je koffie

Hoewel het natuurlijk allemaal begint bij een goede koffiemachine, hangt de smaak van je koffie ook sterk af van een reeks andere factoren. We zetten je even voor jou op een rijtje, zo verrijk je je persoonlijke koffie-ervaring nog meer:

  • Bonen: het zal waarschijnlijk geen verrassing zijn dat de smaak van je koffie sterk afhangt van de bonen die je ervoor gebruikt. De bekendste soorten zijn Arabica en Robusta. Er kan hevig gedebatteerd worden over welke koffiesoort de beste is, maar uiteindelijk komt dit neer op persoonlijke voorkeur. Verkies je een zachte, meer aromatische koffie? Kies dan voor 100% Arabica koffie. Hou je eerder van meer pit en meer cafeïne? Kies dan voor een mengeling van Arabica en Robusta. Robusta op zichzelf raden we minder aan, niet alleen omdat deze zeer sterk is van smaak maar vooral omdat deze boon moeilijker volledig te malen is en hierdoor je ingebouwde koffiemolen kan aantasten.
  • Waterkwaliteit: de kwaliteit van je water is essentieel voor de smaak van de koffie. Kraantjeswater met veel kalk en chloor maakt je koffie harder en bitterder. Gebruik bij voorkeur gefilterd water om de smaak van je koffie en de levensduur van je machine te verbeteren.
  • Properheid van je machine: kalk is vijand nummer 1 voor je espressotoestel. Bovendien tast kalkaanslag het verwarmingselement aan zodat je water op termijn niet meer heet genoeg wordt. Daarom is het sowieso een verstandige keuze om een espressomachine met geÔntegreerde waterfilter te kopen. Zo geniet je extra lang van je koffietoestel. Ontdek ook onze accessoires voor het ontkalken van je machine.

  • Type melk: natuurlijk krijg je met sommige volautomatische espressomachines een betere melkschuimlaag dan met andere, maar weet dat ook het type melk dat je gebruikt hier een sterke invloed op heeft. Voor een romige textuur en vollere smaak gebruik je best volle melk met veel proteïnen. Vooral als je graag latte art maakt, moet je deze melk gebruiken, met te magere melk is dit niet mogelijk. Dit komt doordat er in volle melk meer vetten zitten, die net voor die vollere textuur gaan zorgen. In magere melk zit natuurlijk minder vet, wat – wanneer je deze opstoomt – het melkschuim stijver en droger maakt. Ook proteïnen zijn nodig om tot die rijke smaak te komen. Voor de fans van melk op basis van noten, haver, rijst of soja is het dus ook belangrijk om te letten op dit aantal vetten en proteïnen. Hoe meer hoe beter!

Heb je de koffiesmaak volledig te pakken? Hopelijk vormen deze tips een leidraad doorheen het brede aanbod aan volautomatische espressomachines.
Twijfel je toch nog tussen de verschillende machines of merken? Onze medewerkers in de winkel helpen je graag de juiste keuze te maken. Kom zeker eens langs bij een Vanden Borre winkel bij jou in de buurt.

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters