Hoe je steelstofzuiger onderhouden in 3 stappen?

Een steelstofzuiger is licht, handzaam, compact én draadloos – zo wordt de dagelijkse schoonmaak een fluitje van een cent. Om ervoor te zorgen dat je stofzuiger zo lang mogelijk meegaat, is het belangrijk om hem goed te onderhouden. Hoe doe je dat het best? Ontdek onze tips voor het onderhoud van je steelstofzuiger in 3 stappen: het stofreservoir, de batterij en de filter.
20200427_telesales_hp_desk_nl.jpg
20220817_Bien_entretenir_aspir_balai_img1.jpg

Het stofreservoir regelmatig schoonmaken

Een schoon stofreservoir is essentieel. Een vol reservoir vermindert namelijk de levensduur en efficiëntie van je steelstofzuiger. Stofzuigen met een vuil reservoir kan ook de filter beschadigen en de zuigkracht van het apparaat aantasten.

We bevelen dan ook aan om het stofreservoir regelmatig te legen en af en toe met een droge doek schoon te maken, zodat er zich geen vuil ophoopt.

20220817_Bien_entretenir_aspir_balai_img2.jpg

De batterij van je steelstofzuiger onderhouden

De batterij is het belangrijkste onderdeel van je steelstofzuiger. Om de levensduur van het apparaat te maximaliseren moet je er dan ook goed zorg voor dragen.

Wist je dat er verschillende soorten batterijen zijn, afhankelijk van het model van je stofzuiger? De twee meest voorkomende batterijtypes zijn NiMH en lithium-ion. Goed om te weten: de NiMH-batterijen moeten opgeladen worden zodra ze bijna leeg zijn. 

De eerste laadbeurt is de belangrijkste: die bepaalt namelijk de maximale capaciteit van de batterij! Zodra de batterij volledig opgeladen is, kan je de verschillende standen van je steelstofzuiger uittesten.

Tips voor het opladen van de batterij

  • Bij occasioneel gebruik: laad het apparaat altijd op na gebruik.
  • Bij dagelijks gebruik: zorg ervoor dat de batterij bijna volledig leeg is alvorens je hem weer oplaadt. Vermijd onderbrekingen tijdens het laden. Om slijtage te beperken, laat je de batterij best niet volledig ontladen.
  • Bij een langere periode van inactiviteit: heeft de stofzuiger een lithium-ionbatterij? Laad de batterij op tot 50 % en haal hem vervolgens uit de stofzuiger om zelfontlading te vermijden. Een NiMH-batterij kan je best volledig opladen en nadien ook uit het apparaat verwijderen. Op die manier is de batterij de volgende keer klaar voor gebruik.
Onze tip: koppel de stofzuiger los van de lader zodra de batterij volledig is opgeladen. Zo verslijt de batterij minder snel.

20220817_Bien_entretenir_aspir_balai_img3.jpg

De filter van je steelstofzuiger onderhouden

Om het maximale vermogen van je steelstofzuiger te behouden, is het belangrijk om regelmatig de uitblaasfilter te reinigen. Naargelang het model is je stofzuiger uitgerust met een permanente filter of een wegwerpfilter.

Permanente filter

Niet-afwasbare filter: leeg de filter boven de vuilnisbak en klop hem af om achtergebleven stofdeeltjes te verwijderen. We raden je aan om dit minstens 1 keer per maand te doen.

Afwasbare filter: maak leeg en spoel af onder koud of lauw water. Doe dit minstens elke 3 maanden. Laat de filter vervolgens 24 tot 48 uur aan de lucht drogen, zodat hij volledig droog is. Let op: plaats de filter nooit terug in de stofzuiger als hij nog vochtig is. Droog de filter nooit in de zon, met een haardroger of op een radiator.

Een permanente filter verslijt na verloop van tijd. Om je stofzuiger in topconditie te houden, raden we je aan om de filter een- of tweemaal per jaar te vervangen.

Wegwerpfilter

Als je een wegwerpfilter gebruikt, raden we je aan om die regelmatig te vervangen. In de handleiding van je steelstofzuiger staat vermeld hoe vaak je dat best doet. Controleer bij het kopen van een nieuwe filter steeds het filtertype, zodat je het juiste model koopt voor jouw steelstofzuiger.

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters