Hoe je luidsprekers kiezen?

Wil je een pack met 3 of 5 luidsprekers? Welke luidspreker kies je voor een optimaal luistercomfort? En hoe creëer je een echt bioscoopgeluid in je woonkamer? Dankzij onze tips en tricks maak je de slimste keuze en geniet je elke dag van de beste geluidskwaliteit.
20200427_telesales_hp_desk_nl.jpg
bloc1_nieuwe_installatie vs_uitbreiding.jpg

Nieuwe installatie vs. uitbreiding

Wil je een volledig nieuwe installatie plaatsen? Ga dan voor een pack met 5 luidsprekers: 2 luidsprekers vooraan, 1 in het midden en 2 achteraan. Zal je de installatie vooral gebruiken om naar films te kijken? Kies dan zeker een installatie met een subwoofer. Zo hoor je ook bastonen in de beste geluidskwaliteit!

Heb je al een installatie, maar voldoet die niet om van alle beschikbare geluidstechnologie te genieten? Vul je installatie dan aan met een pack van 3 luidsprekers (2 achteraan en 1 in het midden). Luister… je zit plots in de bioscoop!

bloc5_middenin_de_actie.jpg

Soorten luidsprekers

Tip: voor een home cinema-geluidsweergave moeten de technische specificaties van je luidsprekers (3 of 5) identiek zijn.

Optimaal luistercomfort

Zorg dat je versterker minstens het maximale vermogen van je luidsprekers aankan. Op zoek naar perfectie? Aarzel dan niet om een versterker te kiezen die net iets krachtiger is dan je luidsprekers. Voor luidsprekers van 100 Watt heb je dus een versterker van minstens 100 Watt nodig. 

Om van een optimaal luistercomfort te genieten hou je daarnaast ook beter rekening met het aantal wegen van de luidsprekers. De regel is kort en bondig: hoe meer wegen, hoe accurater de geluidsweergave. 2-wegsluidsprekers geven hoge en middelhoge tonen weer. 3-wegsluidsprekers produceren hoge, middelhoge én bastonen. Met deze luidsprekers is de geluidsweergave accurater en worden bastonen beter weergegeven. Klaar om een feestje te bouwen?

bloc4_gouden_tips.jpg

Gouden tips voor de beste geluidskwaliteit

Veel hangt af van de lengte van de luidsprekerkabels. De kabels van de linker- en rechterluidspreker moeten even lang zijn.

Hetzelfde geldt voor de kabels van de achterste luidsprekers. Hou altijd rekening met deze parameter, zelfs als de luidsprekers niet symmetrisch opgesteld staan. Zo krijg je een homogeen geluid zonder vertragingen. Bovendien heeft elke luidspreker het best hetzelfde vermogen.

bloc6_maak_van_je_woonkamer.jpg

Maak van je woonkamer een echte bioscoopzaal

Een goede verdeling van het geluid zorgt voor een bioscoopsfeer in je woonkamer.

De luidsprekers rechts- en linksvoor geven de muziek van je film weer en de centrale luidspreker zorgt voor de dialogen. De personages spreken dus vóór jou.

De luidsprekers rechts- en linksachter zijn bestemd voor de speciale effecten.

En de subwoofer brengt de actiescènes tot leven met zware bastonen. Vergeet de popcorn niet!

Middenin de actie

Wil je bastonen optimaal horen en actiefilms letterlijk voelen trillen? Sommige subwoofers hebben een ingebouwde versterker. Dit zijn ‘actieve subwoofers’. De bedoeling daarvan? Bastonen uitdiepen en versterken door in te spelen op de lage frequenties.

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters