Hoe onderhoud je je kookrobot?

Om je kookrobot zo lang mogelijk in vorm te houden, is het belangrijk dat je hem na elk gebruik correct schoonmaakt. We overlopen even de verschillende etappes van een efficiënt onderhoud van je kookrobot.

20200427_telesales_hp_desk_nl.jpg
20210326_robot_chauffant_1.jpg

De motor

De motor is ongetwijfeld het belangrijkste onderdeel van je kookrobot. Zonder motor zal hij immers niet functioneren. Het zou dus bijzonder jammer zijn als de motor stuk zou gaan omdat je hem niet goed hebt onderhouden...

Merk je vuil op de motorbehuizing van je kookrobot? Verwijder dan alle afneembare onderdelen. Vervolgens wrijf je ze voorzichtig schoon met een vochtige doek en droog je alles goed af. Opgelet: hou de motor nooit onder de kraan en stop hem niet in de vaatwasmachine.

20210326_robot_chauffant_2.jpg

Het deksel

Zitten er kleine hoekjes in het deksel van je kookrobot? Dan is het goed mogelijk dat er zich vuil in opstapelt. Verwijder het vuil met een soepele borstel en enkele druppels afwasmiddel en water. Wrijf voorzichtig over de verschillende plaatsen van het deksel waar het vuil zich heeft opgestapeld. Spoel vervolgens het deksel met helder water en laat het drogen.

Is de afdichting van het deksel afneembaar? Maak ze dan los voordat je ze schoonmaakt. Gebruik een vochtige spons en vloeibaar afwasmiddel. Laat vervolgens de afdichting aan de lucht drogen voordat je ze weer op haar plaats zet. Als er onaangename geuren blijven hangen, dan stop je de afdichting best in de vaatwasser.

Is de afdichting van je kookrobot niet meer zo soepel? Onze oplossing: doe enkele druppels neutrale olie op een vaatdoek en maak er de afdichting mee schoon. Ze zal er weer als nieuw uitzien!

20210326_robot_chauffant_3.jpg

De mengkom

De mengkom is het onderdeel van je apparaat dat het meest in contact komt met je ingrediënten. Je moet ze dus altijd correct afwassen om onaangename geuren of aangekoekte resten te vermijden.

Van sommige modellen van kookrobots zoals de Cook Expert van Magimix kan je de mengkom en de accessoires in de vaatwasmachine stoppen. Ze beschikken ook over een automatisch spoelprogramma. Handig!

Meestal volstaat het om wat warm water met een beetje afwasmiddel in de kom te doen en het apparaat enkele seconden in te schakelen. Vervolgens kan je de kom van haar houder halen en afspoelen onder de kraan.

Als dat niet volstaat en er na het spoelen toch nog vuil is achtergebleven, dan kan je alcoholazijn toevoegen aan het warme water met afwasmiddel. Blijft er ook dan nog hardnekkig vuil achter op de bodem van de kom? Ga er dan lichtjes met de borstel met zeep over en spoel de kom onder de kraan.

20210326_robot_chauffant_4.jpg

De accessoires: messen, haken en kloppers

In het algemeen kunnen de accessoires van een kookrobot gewoon in de vaatwasmachine. Of je kan ze manueel schoonmaken met een spons en wat afwasmiddel. Als de messen van je kookrobot hol zijn, dan blijven de ingrediënten er makkelijker in vastzitten. Maak je messen schoon met een borstel met lange haren en een beetje water en afwasmiddel. Goed schrobben, afspoelen en klaar is kees!

20210326_robot_chauffant_5.jpg

Het bedieningspaneel

Vergeet ook het bedieningspaneel van je apparaat niet schoon te maken. Dankzij dat paneel kan je je robot immers inschakelen, programma's kiezen, uitschakelen ... Vingersporen en ander vuil kan je makkelijk verwijderen met een vochtige doek of een doek doordrenkt met een ruitenreinigingsproduct. Daarna hoef je het enkel nog af te drogen. Opgelet: spuit zeker geen reinigingsproduct rechtstreeks op het scherm!

Het waterreservoir

Soms komen er ingrediënten in het waterreservoir terecht. Ook dat moet je dus regelmatig schoonmaken. Meng daarvoor 10 g citroenzuur met 200 ml warm water en doe dit mengsel in het reservoir.

Schakel de robot in en laat hem 5 minuten draaien in de 'stoomstand'. Maak het reservoir leeg en spoel het meerdere malen. Vul het nu met 200 ml koud water en zet het apparaat weer in de 'stoomstand' tot het automatisch uitschakelt. Herhaal deze operatie nog een laatste keer.

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters