Een probleem met je elektrische kookplaat? Onze oplossingen!

Start je elektrische kookplaat niet op? Wordt je kookplaat niet warm? Of maakt je kookplaat soms geluid? Bekijk onze oplossingen zodat je snel weer achter de kookpotten kan staan!
20200427_telesales_hp_desk_nl.jpg
20221014_taques_01.jpg

Mijn kookplaat start niet

Controleer eerst en vooral of de stekker goed in het stopcontact steekt. Als dit niet helpt, maak het toestel dan stroomloos door de stekker uit het stopcontact te halen gedurende 5 minuten. Door je kookplaat te resetten kunnen storingen opgelost zijn.

Als je een foutcode ‘L0’, ‘Lo’, ‘Lock’, ‘L’, ‘CL’ of een sleutelsymbool te zien krijgt, is het kinderslot geactiveerd. Zo kunnen je kinderen de kookplaat niet per ongeluk aanzetten. Zolang de kinderbeveiliging opstaat, kan jij je kookplaat ook niet ontgrendelen. Druk enkele seconden op het sleutelsymbool op het display tot je een geluidsignaal hoort.

20221014_taques_02.jpg

Ik krijg een andere foutcode op mijn kookplaat

Dankzij hun elektronische componenten geven kookplaten de kleinste situatie die je aandacht vereist weer. Afhankelijk van het model wordt een specifieke foutcode weergegeven op het bedieningspaneel of gaat er een pictogram branden.

Je vindt de betekenis van de mogelijke foutcodes en pictogrammen terug in de handleiding van je toestel. Neem dus zeker de handleiding door als je een foutcode opmerkt.

20221014_taques_03.jpg

Mijn inductiekookplaat warmt niet op

Het principe van inductiekookplaten is hetzelfde als bij inductieladers van smartphones: pas wanneer je de telefoon op de basis plaatst, start het opladen. Bij inductiekookplaten wordt de warmte opgewekt door het contact tussen je kookplaat en de magnetische bodem van je kookpotten en pannen.

Hoe weet je nu of je kookgerei geschikt is voor je inductiekookplaat? Soms staat er een inductiesymbool onderaan je kookpot. Of hang een magneet aan de onderkant van je kookpot en als de magneet blijft hangen, is de kookpot geschikt voor gebruik op een inductiekookplaat. Reageert je kookpot wel op de magneet, maar wordt hij toch niet warm? Controleer dan of de diameter aan de onderkant van de kookpot en die van de kookzone overeenkomen.

Mijn inductiekookplaat maakt geluid

Het is normaal dat inductiekookplaten soms geluid maken. Enkele oorzaken van het geluid kunnen zijn:

  • De inductietechnologie: wanneer je kookt op een inductiekookplaat, gebruik je potten en pannen met een magnetiseerbare bodem. Doordat metalen onderdelen in de bodem van je kookpotten uit meerdere lagen bestaan en trillen kunnen er bepaalde geluidjes optreden.
  • De afstand tussen de kookpotten: een tikkend geluid wordt veroorzaakt wanneer je onvoldoende afstand laat tussen je potten en pannen. Zet ze wat verder uit elkaar.
  • Meerdere kookpotten op de hoogste temperatuur: wanneer je twee kookpotten tegelijk op de maximale stand gebruikt, ontstaat er soms een fluitend geluid. Eens je de temperatuur lager zet, vermindert het geluid.
  • De koelventilator: elke kookplaat is uitgerust met een ventilator om te voorkomen dat de temperatuur te hoog wordt. Eens de kookzone voldoende afgekoeld is, stopt het ventilatorgeluid vanzelf.
  • De kookpotten en pannen: wanneer je kookpotten uit meerdere materiaallagen bestaan, kan er een knetterend geluid optreden. Het geluid wordt veroorzaakt door het kookgerei dat je gebruikt en het soort voedsel dat je klaarmaakt.

20221014_taques_05.jpg

Vlekken en aangekoekte restjes op je kookplaat

Een goed onderhoud van je kookplaat is belangrijk voor de efficiënte werking ervan. Hou het kookoppervlak proper en vrij van kookrestjes. Zo blijft het verwarmingsrendement optimaal en uniform voor de potten en pannen die je gebruikt.

Inductiekookplaten zijn makkelijk te reinigen, want de kans dat er resten aankoeken of inbranden is veel kleiner. Maar bij vitrokeramische kookplaten kan het vuil zich sterk vasthechten. Daarom raden wij je aan om het vitrokeramische oppervlak na elk gebruik te reinigen wanneer het nog lauw is of al is afgekoeld.

Met een schoonmaakmiddel voor vitrokeramisch glas zoals Cerafix, Vitro Cleaner Spray of een complete reinigingskit verwijder je alle sporen van water en kalk alsook alle vetspatten.

20221014_taques_06.jpg

Toch nog last van kleine vlekken? Reinig het vitrokeramische oppervlak met een vochtige doek en eventueel een beetje afwasmiddel. Droog het oppervlak nadien af met een schone doek. Voor grote en hardnekkige vlekken is een krabber ideaal.

Hou de krabber schuin en maak het vuil los door met de meszijde over het vitrokeramisch glas te krabben. Let op: gesmolten materiaal zoals polystyreen, aluminium of plastic moet je onmiddellijk wegkrabben wanneer het nog warm is. Als de kookplaat al was afgekoeld, warm je ze best opnieuw op. Wanneer ze daarna is afgekoeld, maak je ze schoon zoals we het hierboven beschrijven.

20221014_taques_07.jpg

Mijn probleem is niet opgelost

Heb je na het lezen van dit artikel toch nog een vraag of probleem met je kookplaat? Contacteer ons op het nummer 02/334.00.00.

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters