Een wasdroger kopen

Alle wasdrogers bekijken en vergelijken

Verfijn de productenlijst aan de hand van de filters of gebruik onze vergelijkingstool.

De technische fiche van elke wasdroger bekijken

AEG

BAUKNECHT

BEKO

BOSCH

CANDY

ELECTROLUX

HAIER

INDESIT

MIELE

PROLINE

SAMSUNG

SIEMENS

WHIRLPOOL

ZANUSSI

Bekijk hier het oude gamma van de wasdrogers

Droogkast - Wasdroger kopen - Vanden Borre

Je kan een Droogkast kopen in één van onze winkels of online via de website. Daarnaast kan je dankzij onze gratis Click&Collect service een Droogkast online bestellen en afhalen in een winkel. Er zijn verschillende betalingsmogelijkheden mogelijk, zo is er voor iedereen een aangepaste oplossing.

Een Droogkast online kopen via internet en betalen kan op volgende manieren:

* Droogkast aankopen via rechtstreekse betaling (in streng beveiligde omgeving) met de volgende betaalkaarten / credit cards: VISA – MASTERCARD – AMERICAN EXPRESS via internetbankieren: Belfius Direct Net, KBC Online, ING Homepay, CBC Online

* Droogkast betalen via klassieke overschrijving op ons rekeningnummer 432-401-0042-11 (niet mogelijk bij Click&Collect). In dit geval wordt de Droogkast gedurende 5 dagen gereserveerd, in afwachting van betaling.

Bij een reservatie van een Droogkast via “Click&Collect” kan je steeds via een rechtstreekse betaling een voorschot betalen. Hierna krijg je een bevestigingsmail of sms waarmee je in de winkel van je keuze terecht kan.


Natuurlijk kan je ook in elke Vanden Borre vestiging terecht voor de aankoop van een Droogkast. Zoek een winkel in je buurt.

Hoe een droogkast kiezen?

1. Waarom een droogkast kopen?

Denk je dat je kledij sneller verslijt als je ze in de droogkast stopt in plaats van ze op te hangen aan de wasdraad of het wasrek? Fout gedacht! Je kledij verslijt gewoon omdat je ze draagt. Als je 5 kg wasgoed in de droogkast stopt, zit er na afloop van het programma amper 1 gram pluisjes in de filter. En dat is evenveel als wanneer je de was ophangt. Want ook in de buitenlucht komen pluisjes en vezels van je kledij los.

Wasgoed uit de droogkast is bovendien veel zachter. Dat komt omdat je wasgoed een tijdje circuleert in warme lucht. Gedaan met handdoeken of lakens die aanvoelen als karton!
bloc1_pourquoi.jpg :

2. Condensatie of luchtafvoer?

Om de juiste droogkast te kiezen, is het goed om te weten dat er 4 soorten droogkasten bestaan:
 • De droogkast met warmtepomp: deze werkt zoals een gewone condensatiedroogkast, maar ze is veel zuiniger. Hoe kan dit? Het wasgoed wordt op een lagere temperatuur gedroogd. Dit betekent ook dat het wel langer duurt voor je kledij droog is.
 • Hybride droogkasten: condensatiedroogkasten die met een warmtepomp werken en dus zeer energiezuinig kunnen werken, maar die, wanneer je gehaast bent, de warmtepomptechnologie combineren met een ondersteunende elektrische weerstand. Zo wordt extra warmte gegenereerd en droogt je wasgoed veel sneller.
 • De condensatiedroogkast: dit type droogkast is heel makkelijk te installeren, want je hebt enkel een stopcontact nodig. Ideaal als je de lucht niet rechtstreeks naar buiten kan afvoeren. Dit type droogkast werkt in een gesloten circuit. De afgekoelde damp uit de droogkast wordt omgezet in water, dat opgevangen wordt in een reservoir of afgevoerd wordt. Het voordeel van deze droogkast is dat ze sneller drogen, maar ze zijn minder energiezuinig.
 • De droogkast met luchtafvoer: dit type droogkast heeft een opening achteraan of langs de zijkant om de vrijgekomen warme lucht af te voeren. Via een afvoerbuis gaat de warme lucht naar buiten door een opening in de buitenmuur. Je kan de buis ook door een open raam of deur steken om de warme lucht af te voeren. Ze zorgen voor een kortere droogtijd.
bloc2_évacuation_ou_condensation.jpg :

3. Droog tot in de puntjes

Natuurlijk wil je dat je wasgoed perfect droog is. Bekijk daarom ook de verschillende elektronische programma’s als je een droogkast kiest. Gedaan met broeken die nog klam aanvoelen of linnen bloesjes die veel te droog zijn. Je wasgoed moet het liefst van al strijkklaar uit de droogkast komen. Of beter nog: klaar om aan te trekken.

Kies daarom een droogkast met programma’s die in de eerste plaats nuttig zijn voor jou. Moet je bijvoorbeeld veel hemden strijken? Zorg dan dat je droogkast een antikreukprogramma met stoom heeft. Stoom verlucht, verfrist en ontgeurt en je wasgoed komt minder gekreukt uit de droogkast.

Sommige droogkasten hebben zelfs een elektronische sensor die tijdens het droogprogramma de vochtigheidsgraad van het wasgoed meet. Zodra de was tot in de puntjes droog is, stopt het toestel automatisch. Slim en zuinig!
bloc3_un_séchage_tout_en_précision.jpg :

4. Altijd zuiniger

10 jaar geleden waren droogkasten nog echte energieverslinders. Vandaag zijn er toestellen te koop met energieklasse A+++ en zelfs nog zuiniger. Wil je een echt zuinige droogkast? Kies dan een condensatiedroogkast met warmtepomp: de pomp perst de lucht samen zodat er warme lucht ontstaat die je wasgoed droogt. Dit type toestel verbruikt maar liefst 50 % minder energie.

Ook intelligente programma’s zorgen ervoor dat een droogkast minder energie verbruikt: de temperatuur wordt bijvoorbeeld automatisch aangepast. Of de droogkast stopt vanzelf als de was droog genoeg is.

Extra energietip: kies een model met startuitstel. Je programmeert de droogkast zodat ze ’s nachts werkt. Je geniet van het voordelige nachttarief en dat merk je snel op je energiefactuur.
bloc4_toujours_plus_économiques.jpg :

5. De droogkorf

Heb je delicate kledij die je ook in de droogkast wil drogen maar die best niet teveel wrijving ondergaat? Kies dan een toestel met een droogkorf. Ideaal voor je favoriete sneakers, je wollen truien of je topje met glinstertjes. Je zet de droogkorf gewoon in de trommel van je droogkast.

6. Niet veel plaats?

Je wil graag een droogkast maar je hebt geen plaats genoeg in je studio of flat? Geen probleem: zet je droogkast bovenop je wasmachine. Kies best een droogkast van hetzelfde merk als je wasmachine. Het enige wat je nodig hebt is een stapelkit om beide toestellen veilig aan elkaar te bevestigen.

Ziezo, met deze tips is de juiste droogkast kiezen kinderspel. Twijfel je toch nog? Onze droogkastwijzer helpt je de juiste keuze te maken.
bloc6_problème_de_place.jpg :

Hoe een droogkast gebruiken en onderhouden?

Kies het juiste programma

Beschikt je droogkast over 10 verschillende programma’s? Dat heeft een reden!
Gebruik je programma’s juist en je hebt nadien veel minder strijkwerk.

Bijvoorbeeld: op het einde van het programma “Overhemden” zijn je hemden altijd nog een beetje vochtig. Haal ze gewoon uit je droogkast, hang ze op een kapstok. De kreuken verdwijnen vanzelf door het gewicht van het nog aanwezige vocht. Handig, toch?
bloc1_1_choisissez_le_programma_adéquat.jpg :

Lees aandachtig de kledingetiketten

Aandacht schenken aan de etiketten in je kledij, dat lijkt soms overbodig... Maar als je het wel doet, voorkom je problemen!

1. Drogen in de droogkast is toegelaten.
2. Drogen op normale temperatuur/snelheid.
3. Niet drogen in de droogkast.
20151028_s%C3%A8che_linge_14.jpg :

Verbruik minder energie

Met enkele eenvoudige handelingen beperk je je energieverbruik: je hoeft geen tweede cyclus te starten en je voorkomt dat droogkast te warm wordt. Zo ga je te werk:
 • Centrifugeer je wasgoed op het hoogste toerental in de wasmachine. Zo hoeft je wasgoed minder lang te drogen en verbruik je minder energie. 
 • Vul je droogkast volledig, zonder het maximum vulgewicht te overschrijden. Droog zwaar wasgoed, zoals jeans en handdoeken apart, zodat alle wasgoed homogeen droogt. 
 • Plaats het grote en het kleine wasgoed door elkaar zodat de warme lucht zich beter verspreidt in de droogkast.
 • Reinig regelmatig de condensor en de pluizenfilter. Zo hoeft je droogkast minder lang te draaien om het gewenste resultaat te bekomen. 
Je wil zorg dragen voor het milieu, maar ook voor je portefeuille? Gebruik de functie ‘startuitstel’ om je droogprogramma’s te starten tijdens de daluren: zo geniet je van een verlaagd tarief!
bloc3_un_séchage_tout_en_précision.jpg :

De filters reinigen

De filters vangen de stofdeeltjes en pluisjes op die afkomstig zijn van de kledingstukken. Na elk droogprogramma moet je ze reinigen. Zo hoef je ze nooit te vervangen.
 • Verwijder de grootste pluizen met je hand.
 • Spoel de filters af onder de kraan. Kijk of het water vlot door de filters loopt om te weten of ze voldoende proper zijn. (Soms mag je de filters ook wassen in je wasmachine. Kijk dat wel eerst even na in je handleiding.) 
 • Laat de filter drogen.

De trommel reinigen

Reinig makkelijk de binnenkant van je droogkast en de elektronische sensoren met een inox cleaner.
bloc2_2_nettoyer_filtres.jpg :

Reinig de condensor

Condensatiedroogkasten zijn uitgerust met een condensor die de warme lucht van de trommel in condenswater omzet. Meestal bevindt hij zich links onderaan je droogkast, achter een deurklepje. Zorg ervoor dat de lucht vrij kan circuleren langs de wanden van de condensor. Reinig de condensor regelmatig (na ongeveer 5 droogprogramma’s). Hieronder leggen we je eerst uit hoe je dat doet voor een gewone droogkast, daarna krijg je het stappenplannetje voor warmtepompdroogkasten. Nog specifiekere richtlijnen vind je in je handleiding.


Condensdroogkasten

 • Haal de stekker uit het stopcontact.
 • Open de droogkast en druk op de knop in het midden om het klepje van de condensor te openen.
 • Draai de knop in de aangegeven richting en trek aan het hendeltje om de condensor eruit te halen. (Opgelet, die kan water bevatten.)
 • Verwijder de meest zichtbare pluisjes met een zachte doek. - Spoel de condensor af onder de kraan. Hou rekening met de richting waarin het water wegloopt (kijk hiervoor in de handleiding).
 • Laat de condensor volledig opdrogen. 
 • Reinig ook het klepje van de condensor met een zachte doek. 

Warmtepompdroogkasten

 • Haal de stekker uit het stopcontact. 
 • Open de klep onderaan je toestel en haal de filter en de filterhouder uit je toestel. Daarachter zit de condensor. Die kun je niet uit de droogkast halen.
 • Reinig de voorkant van de condensor met een propere verfkwast. Wrijf rustig van boven naar beneden over de lamellen om het stof te verwijderen. Is het stof verdroogd? Begin dan niet harder te drukken, maar maak het stof terug nat, bijvoorbeeld met een plantensproeier. 

Goed om weten: sommige droogkasten zijn uitgerust met een zelfreinigende condensor. Handig voor wie een hekel heeft aan huishoudelijke taken!
bloc5_une_évacuation.jpg :

Het droogprogramma is gedaan: wat nu?

3 eenvoudige handelingen volstaan op het einde van het programma:
 • Haal het wasgoed uit de droogkast: als het wasgoed te lang in de droogkast blijft zitten, zal het het restvocht absorberen. Hierdoor kan je wasgoed onfris ruiken.
 • Reinig de filters: verwijder de pluisjes na elk gebruik en spoel de filters 1x per maand uit met water om verstoppingen te voorkomen.
 • Maak het waterreservoir leeg: als je droogkast een condensreservoir heeft, maak je die best leeg na elk gebruik. Zo vermijd je dat een programma onderbroken wordt omdat het reservoir vol is.
Laat de deur van de droogkast na gebruik altijd open staan. Zo kan de resterende vochtige lucht ontsnappen en eventuele kwalijke geurtjes verdwijnen. Las steeds rustperiodes van minstens 1 u. in na elk programma om de warme componenten voldoende te laten afkoelen.
bloc2_3_nettoyer_tambour.jpg :

Hoe een droogkast installeren ?

Water- en elektriciteitsinstallatie

Check voor je aan de slag gaat of je bestaande installatie conform de wettelijke normen is.
Als dit niet het geval is, moet je eerst een beroep doen op een vakman. Hij zorgt voor de aansluiting op het water- en elektriciteitsnet, de volledige installatie en het onderhoud van je droogkast.

De omgeving van je droogkast

Plaats je droogkast op een stabiele en harde ondergrond in een goed verluchte ruimte van ongeveer 9 m². Een betonnen vloer of tegelvloer is ideaal. Tapijt is af te raden omdat de lucht dan onvoldoende kan circuleren onder je toestel.

Hou rekening met de kamertemperatuur. In een ijskoude ruimte duurt het langer om de was te drogen. De lucht in de ruimte rond het toestel moet voldoende ververst worden om de was grondig te drogen.

Als je je droogkast in de badkamer plaatst, moet ze minstens 60 cm afstand houden van de waterkranen.
bloc4_toujours_plus_économiques.jpg :

Elektriciteit

Controleer of de aangegeven spanning overeenkomt met de netspanning in je huis voor je de stekker in het stopcontact steekt.

Gebruik enkel een geaard stopcontact en vermijd verlengkabels of stekkerdozen. Zorg er tot slot voor dat het netsnoer niet klem zit onder het toestel.
bloc3_l'electricité.jpg :

De installatie

Er bestaan 2 types droogkasten: condensatiedroogkasten en luchtafvoerdroogkasten.
 • Een condensatiedroogkast installeren : Verstel de pootjes van het toestel indien nodig om het waterpas te zetten. Als het toestel niet stabiel is of op een onstabiele ondergrond staat, heeft dit invloed op de vlotter in het toestel en kan het lampje ‘vol reservoir’ oplichten.
 • Een luchtafvoerdroogkast installeren : Plaats een afvoerbuis op de opening van de droogkast. Deze opening kan links, rechts of achteraan het toestel zitten.  De afvoerbuis moet minder dan 2 meter lang zijn zodat de warme en vochtige lucht niet condenseert. Ze mag maximum 1 meter hoog liggen zodat de warme lucht niet terugkeert in het toestel.
bloc4_l'installation.jpg :

Tips voor een goede afvoer

Sluit je droogkast niet aan op een schoorsteen en maak geen gebruik van het mechanische ventilatiesysteem van je huis.
Vermijd meer dan 2 bochten in de luchtafvoerbuis en maak de diameter van de buis niet kleiner.
bloc5_une_évacuation.jpg :

Ook dit nog...

Plaats een terugslagklep op de uitgang van de buis aan de buitenmuur. Zo kan koude buitenlucht niet binnenraken in je toestel. Je houdt meteen ook klein ongedierte buiten.

Een probleem met je droogkast? Onze oplossingen

Mijn droogkast start niet

Je droogkast wil niet starten… wat nu? Dit zijn enkele mogelijke oorzaken waarom het toestel niet werkt:
 • De omgevingstemperatuur: je droogkast staat in een te koude of te warme ruimte. Vooral condensatiedroogkasten zijn extra gevoelig wat omgevingstemperatuur betreft. De ideale omgevingstemperatuur ligt tussen 10 en 35°C. 
 • De kinderbeveiliging is ingeschakeld. 
 • De startuitstelfunctie is ingesteld.

Sommige kledingstukken zijn niet droog

Niets zo vervelend als kledingstukken die nog vochtig uit de droogkast komen. Hoe vermijd je dit?
 • Sorteer je wasgoed volgens soort. Sommige stoffen drogen sneller dan anderen. Stop daarom alle katoenen kledij samen in de droogkast, alle jeansbroeken bij elkaar, enzovoort.
 • Stop niet teveel kledingstukken in je droogkast. Hou rekening met de maximale capaciteit van elk droogprogramma. 
 • Kies het juiste droogprogramma volgens het type stof. Als je voor katoenen kledij het programma ‘synthetisch’ gebruikt, zal het wasgoed niet droog genoeg zijn. 
 • Controleer in je handleiding of je de droogtegraad van je toestel kunt aanpassen.

Heb je al deze tips gevolgd en is je wasgoed toch nog niet droog genoeg? Misschien is de omgevingstemperatuur dan het probleem. Bij minder dan 15°C duurt het langer om wasgoed te drogen. Boven de 25°C kan je droogkast dan weer oververhit raken. Is het probleem nog altijd niet opgelost? Contacteer ons..
bloc3_un_séchage_tout_en_précision.jpg :

Mijn wasgoed ruikt niet fris

Haal je wasgoed zo snel mogelijk uit de droogkast na afloop van het programma.
Want je kledij absorbeert het restvocht en kan daardoor onfris gaan ruiken.
Laat het wasgoed dus niet te lang liggen of open in elk geval meteen de deur van de droogkast.

De oplossing voor onfris ruikend wasgoed? Was je kledij opnieuw met een kort wasprogramma. Een wasgoedverfrisser is ook altijd handig.
bloc3_mon_linge_sent_mauvais.jpg :

De binnenkant van mijn droogkast ruikt niet fris

Laat de deur van de droogkast na gebruik altijd open staan. Zo verdwijnt de resterende vochtige lucht en vermijd je onfrisse geurtjes!
bloc4 l'interieur de mon sèche-linge.jpg :

De filter is verstopt

We vermelden het ook in onze onderhoudstips : een regelmatige reiniging is een must voor de goede werking en lange levensduur van je droogkast.
Maak daarom de filter na elk gebruik schoon. Spoel hem regelmatig af onder de kraan om fijne stofdeeltjes en pluisjes te verwijderen.

Het wasgoed is verstrengeld

Tafellakens of bedlakens raken weleens verstrengeld in de droogkast of vormen een bol waarin ander wasgoed vast komt te zitten. Resultaat: de was is nog vochtig.
In plaats van de lakens opgerold in de droogkast te steken, vouw je ze beter eerst op.

Ook kussenslopen zitten na afloop vaak vol kousen, washandjes, enzovoort.

In sommige droogkasten wisselt de draairichting tijdens het drogen. Zo raakt het wasgoed niet verstrengeld en droogt alles gelijkmatig.
bloc6_mon_linge_forme_une_boule.jpg :

De droogkast is oververhit

Misschien is de filter verstopt? In dat geval kan de lucht niet genoeg circuleren en wordt de trommel te warm. Spoel de filter af onder de kraan.

Waar vind je de filter?
• Twee filters: onder of in de deur (afhankelijk van het model).
• Condensor : achter een klepje onderaan de deur. Las ook steeds rustperiodes van minstens 1h in na elk programma om de warme componenten voldoende te laten afkoelen.

Heb je een ander probleem met je droogkast? Contacteer ons wij helpen je graag verder!

Overzicht merken voor wasdroger

Kan ik je helpen ?
Chat
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters