Hoe een droogkast gebruiken en onderhouden?

Een droogkast is een onmisbaar toestel voor vele gezinnen. Maar gebruik je ze op de juiste manier? Je eerste droogkast of heb je er al ervaring mee, wij leggen je uit hoe je je droogkast perfect gebruikt en onderhoudt.

Kies het juiste programma

Beschikt je droogkast over 10 verschillende programma’s? Dat heeft een reden!
Gebruik je programma’s juist om je kleren langer te bewaren. 

Komen je hemden gekreukt uit de droger? Onze tip: op het einde van het programma “Overhemden” zijn je hemden altijd nog een beetje vochtig. Haal ze gewoon meteen na het programma uit je droogkast, hang ze op een kapstok. De kreuken verdwijnen vanzelf door het gewicht van het nog aanwezige vocht. Handig, toch?

Lees aandachtig de kledingetiketten

Aandacht schenken aan de etiketten in je kledij, dat lijkt soms overbodig... Maar als je het wel doet, voorkom je problemen! Om je kleren zo goed mogelijk te bewaren is het dus belangrijk om hun etiketten correct te lezen.

1. De 2 puntjes in een cirkel geven aan dat er geen bijzondere beperkingen zijn voor het gebruik van de drogen
2. 
1 puntje in een cirkel betekent drogen bij gematigde temperatuur en snelheid
3. Een cirkel met een kruis erdoor betekent dat het kledingstuk niet in de droogkast mag

 

Verbruik minder energie

Met enkele eenvoudige handelingen beperk je je energieverbruik: je hoeft geen tweede cyclus te starten en je voorkomt dat droogkast te warm wordt. Zo ga je te werk:

 • Centrifugeer je wasgoed op het hoogste toerental in de wasmachine. Zo hoeft je wasgoed minder lang te drogen en verbruik je minder energie. 
 • Vul je droogkast volledig, zonder het maximum vulgewicht te overschrijden. Droog zwaar wasgoed, zoals jeans en handdoeken apart, zodat alle wasgoed homogeen droogt. 
 • Plaats het grote en het kleine wasgoed door elkaar zodat de warme lucht zich beter verspreidt in de droogkast.
 • Reinig regelmatig de condensor en de pluizenfilter. Zo hoeft je droogkast minder lang te draaien om het gewenste resultaat te bekomen. 
Je wil zorg dragen voor het milieu, maar ook voor je portefeuille? Gebruik de functie ‘startuitstel’ om je droogprogramma’s te starten tijdens de daluren: zo geniet je van een verlaagd tarief!

De filters reinigen

De filters vangen de stofdeeltjes en pluisjes op die afkomstig zijn van de kledingstukken. Na elk droogprogramma moet je ze reinigen. Zo hoef je ze nooit te vervangen.

 • Verwijder de grootste pluizen met je hand.
 • Was de filters af onder de kraan met warm water en zeep. Kijk of het water vlot door de filters loopt om te weten of ze voldoende proper zijn. Soms mag je de filters ook wassen in je wasmachine (kijk dat wel eerst even na in je handleiding).  
 • Laat de filter drogen.

De trommel reinigen

Reinig makkelijk de binnenkant van je droogkast en de elektronische sensoren met een inox cleaner.

Reinig de condensor

Condensatiedroogkasten zijn uitgerust met een condensor die de warme lucht van de trommel in condenswater omzet. Meestal bevindt hij zich links onderaan je droogkast, achter een deurklepje. Zorg ervoor dat de lucht vrij kan circuleren langs de wanden van de condensor. Reinig de condensor regelmatig (na ongeveer 5 droogprogramma’s). Hieronder leggen we je eerst uit hoe je dat doet voor een gewone droogkast, daarna krijg je het stappenplannetje voor warmtepompdroogkasten. Nog specifiekere richtlijnen vind je in je handleiding.


Condensdroogkasten

 • Haal de stekker uit het stopcontact.
 • Open de droogkast en druk op de knop in het midden om het klepje van de condensor te openen.
 • Draai de knop in de aangegeven richting en trek aan het hendeltje om de condensor eruit te halen (opgelet, die kan water bevatten).
 • Verwijder de meest zichtbare pluisjes met een zachte doek.
 • Spoel de condensor af onder de kraan. Hou rekening met de richting waarin het water wegloopt (kijk hiervoor in de handleiding).
 • Laat de condensor volledig opdrogen. 
 • Reinig ook het klepje van de condensor met een zachte doek. 

Warmtepompdroogkasten

 • Haal de stekker uit het stopcontact. 
 • Open de klep onderaan je toestel en haal de filter en de filterhouder uit je toestel. Daarachter zit de condensor. Die kun je niet uit de droogkast halen.
 • Reinig de voorkant van de condensor met een propere verfkwast. Wrijf rustig van boven naar beneden (nooit van links naar rechts) over de lamellen om het stof te verwijderen. Is het stof verdroogd? Begin dan niet harder te drukken, maar maak het stof terug nat, bijvoorbeeld met een plantensproeier.

Goed om weten: sommige droogkasten zijn uitgerust met een zelfreinigende condensor. Handig voor wie een hekel heeft aan huishoudelijke taken!

Het droogprogramma is gedaan: wat nu?

3 eenvoudige handelingen volstaan op het einde van het programma:

 • Haal het wasgoed uit de droogkast: als het wasgoed te lang in de droogkast blijft zitten, zal het het restvocht absorberen. Hierdoor kan je wasgoed onfris ruiken.
 • Reinig de filters: verwijder de pluisjes na elk gebruik en spoel de filters 1x per maand uit met water om verstoppingen te voorkomen.
 • Maak het waterreservoir leeg: als je droogkast een condensreservoir heeft, maak je die best leeg na elk gebruik. Zo vermijd je dat een programma onderbroken wordt omdat het reservoir vol is.
Laat de deur van de droogkast na gebruik altijd open staan. Zo kan de resterende vochtige lucht ontsnappen en eventuele kwalijke geurtjes verdwijnen. Las steeds rustperiodes van minstens 1 u. in na elk programma om de warme componenten voldoende te laten afkoelen.

Kan ik je helpen?
Chat
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters