Welk computerscherm kiezen?

Om pc-schermen te vergelijken, moet je weten waarvoor je jouw scherm in de eerste plaats gebruikt. Wil je vooral werken, films bekijken of gamen? Je antwoord bepaalt alvast welke types schermen je het best bekijkt. En de tips hieronder vertellen je helemaal welk computerscherm te kiezen.

20200427_telesales_hp_desk_nl.jpg
bloc1_computerschermen_voor_zakelijk.jpg

Computerschermen voor zakelijk gebruik

Werk je vaak thuis of zoek je een scherm voor op kantoor? Dan zijn technische specificaties minder belangrijk dan een gezonde werkhouding. Want je brengt zo’n 8 uur per dag voor je scherm door. Kies daarom vooral een model dat in de hoogte verstelbaar is. De beeldkwaliteit van schermen is tegenwoordig minstens full hd, en hun responstijden zijn meer dan voldoende voor kantoortoepassingen.

Het loont wél de moeite om te investeren in een voldoende groot scherm. Vooral ultrawide-schermen (met beeldverhouding 21:9) zijn interessant. Het woord zegt het zelf: ze zijn niet bijzonder hoog, maar wel extra breed. Zo kun je 2 of meer vensters naast elkaar openen, bijvoorbeeld 2 Excel-bestanden, of je mailprogramma naast je webbrowser. Zo werk je gegarandeerd sneller en efficiënter.

Nóg aangenamer wordt het wanneer dat scherm ook ‘curved’ is. Zo’n licht gebogen scherm neemt minder plaats in op je bureau en sluit perfect aan bij je natuurlijke kijkhoek.

bloc2_het_ultieme_scherm_voor_foto_en_video.jpg

Het ultieme scherm voor foto en video

Netflix-verslaafden, fotografen en filmfanaten zetten de beeldkwaliteit en kijkervaring voorop. Met andere woorden: op naar een scherm in quad hd of (nog beter) eentje in uhd – 4K. Kies je voor zo’n hoge resolutie én een curved scherm? Dan laat je jezelf helemaal onderdompelen in je favoriete tv-programma of film.

Voor beeldbewerking en videomontage raden we IPS-schermen aan. Die hebben een betere kleurweergave en bredere kijkhoek dan monitors met TN-technologie. Zulke pc-schermen vergelijk je het best vanaf 27 inch of groter. Zo is je beeld voldoende groot om details te zien en te bewerken.

bloc3_gaming_schermen voor_winnaar.jpg

Gaming-schermen voor winnaars

Als gamer ken je de waarde van een goed scherm. Want een basisscherm verpest je game-ervaring én verkleint je winstkansen. Idealiter ziet je gaming-scherm er zo uit:

  • technologie: IPS
  • responstijd: 4 ms of minder
  • synchronisatie: G-Sync of FreeSync
  • verversingssnelheid: 144 Hertz
Zo combineer je een uitmuntende beeldweergave met een bijzonder vloeiende spelbeleving. Heb je een beperkt budget en wil je vooral een snel en vloeiend scherm? Hou IPS dan voor je volgende upgrade, en kies nu voor een TN-scherm met een responstijd van amper 1 ms.

bloc4_tip_check_de_compatibiliteit.jpg

Tip: check de compatibiliteit met je computer

Computerscherm gekozen? Kijk dan nog even na of je het vlot kunt aansluiten op je huidige desktop of laptop. Vroeger waren VGA- en DVI-poorten de standaard, maar tegenwoordig werken de meeste toestellen via HDMI of DisplayPort. Buitenbeentje Apple heeft dan weer Thunderbolt-poorten.

Meestal heb je dus een HDMI-kabel nodig, al dan niet met een micro-HDMI- of een mini-HDMI-uitgang. Ook daarin maken we je trouwens graag wegwijs met een gids over HDMI-kabels.

Veel werk-, kijk- of gameplezier met je nieuwe computerscherm!

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters