Hoe een elektrisch fornuis kiezen?

Op het eerste gezicht is er niet veel verschil tussen een vitrokeramisch en een inductiefornuis, maar de technologieën die erachter schuilen zijn volledig verschillend. Hieronder wat u moet weten om een goede keuze te maken.

Geen verschil?

Beide fornuizen zijn afgewerkt met een plaat in perfect glad, gehard glas. Beide zijn ze voorzien van een gelijkaardige oven. Wat is dan het verschil tussen een vitrokeramische en een inductiefornuis? Het is de technologie die achter hun kookplaat schuilt. De vitrokeramische kookplaten zijn de waardige opvolgers van de klassieke elektrische kookplaten, terwijl inductiekookplaten werken op basis van een magnetisch veld dat geactiveerd wordt door het metaal van de kookpot of pan.

Het principe van inductie

Het bijzondere van inductie is dat de kookplaat enkel opwarmt vlak onder de kookpot. U zet uw kookpot op de plaat en in enkele seconden warmt ze op. Als u de kookpot weghaalt, koelt de kookplaat onmiddellijk weer af. Dankzij de druktoetsen kunt u met een glijbeweging de temperatuur razendsnel doen stijgen en dalen. De reactiesnelheid is verbazingwekkend. Het kookgemak van een inductiekookplaat maakt van u een echte chef-kok.

Bekijk de inductiefornuizen

De vitrokeramische kookplaat

Vitrokeramiek is de voordelige opvolger van de klassieke elektrische kookplaat. Een vitrokeramische kookplaat reageert sneller en warmt ook sneller op, waardoor u de zones preciezer en flexibeler kunt regelen. Voor de veiligheid kleurt een vitrokeramische kookplaat rood wanneer ze opwarmt. Als ze afkoelt, vervaagt de kleur langzaam. Bovendien toont een rood lampje wanneer de kookzone nog warm is na het koken.

Bekijk de vitrokeramische fornuizen

De kookzones van vitrokeramische fornuizen

De vitrokeramische kookplaat is voorzien van radiant en halogeen kookzones.

  • De radiant kookzones bevinden zich op alle vitrokeramische kookplaten. Ze werken op een of meerdere elektrische weerstanden in spiraalvorm, waardoor ze perfect zijn voor stoofpotjes of om grote hoeveelheden te koken.
  • Bepaalde modellen zijn voorzien van halogeen kookzones die heel snel hun temperatuur kunnen laten stijgen. Grillen, snel garen, water koken匒l uw kleine kookhandelingen zijn in een recordtempo klaar.
  • Sommige kookplaten beschikken ook over uitbreidbare radiante kookzones. Daarmee kunt u de grootte van de kookzone aan uw kookpot aanpassen. Heel handig om een pa雔la of een grote visschotel klaar te maken.
    Bekijk de elektrische fornuizen met uitbreidbare zones

De functies van een inductiefornuis

Een inductiefornuis blinkt uit in snelheid. In slechts 45 seconden hebt u beide kanten van het vlees perfect gebakken. Dankzij haar vermogen en reactiesnelheid verbruikt een inductiekookplaat een derde minder dan een vitrokeramische en de helft minder dan een gaskookplaat. Ook op vlak van veiligheid laat een inductiefornuis u niet in de steek. Ze zijn voorzien van verschillende veiligheidsvoorzieningen:

  • De restwarmte-indicator blijft branden zolang de kookzone na het koken warm blijft
    Bekijk de elektrische fornuizen met restwarmte-indicator
  • De kookplaatblokkering zorgt ervoor dat kleine nieuwsgierige handjes de instellingen niet kunnen wijzigen
    Bekijk de elektrische fornuizen met kinderbeveiliging
  • De anti-overloopbeveiliging schakelt de kookplaat meteen uit wanneer een vloeistof overkookt en het bedieningspaneel raakt
  • de anti-oververhittingsbeveiliging verlaagt automatisch de kracht en de temperatuur van een kookzone wanneer die oververhit raakt.
  • De automatische uitschakeling zorgt ervoor dat de kookplaat zichzelf uitschakelt wanneer die abnormaal lang ingeschakeld is.
  • De kookpandetectie schakelt automatische de kookzones uit wanneer de kookpot van het vuur gehaald wordt.

De multifunctionele oven

Een smeu飃 gebraad, een krokante quiche, goudbruin gevogelte, 2 taarten gelijktijdig bakken Al uw gerechten zijn perfect geslaagd wanneer u de warmte-verdeling in de oven aanpast aan het type bereiding. Dat is precies wat een multifunctionele oven doet. Natuurlijke convectie wordt gecombineerd met hete lucht, waardoor een multifunctionele oven tussen 7 en 10 verschillende bakwijzes voorziet, aangepast aan ieder type gerecht.

Hoe de oven reinigen?

Kip, lamsgebraad U wilt graag koken zonder u zorgen te hoeven maken over het reinigen van uw oven? Aangezien manueel schoonmaken een lastig klusje is, zijn er twee alternatieven die u het gemakkelijk maken:

  • Katalyse breekt de vetresten af die tijdens het koken van uw gerechten vrijkomen. U activeert het katalyseproces door telkens na gebruik de oven nog een 10 15-tal minuutjes op volle kracht te laten werken.
    Bekijk de elektrische fornuizen met een katalyse-oven
  • Pyrolyse-ovens zijn zelfreinigende ovens. Hun wanden zijn bedekt met een laagje e-mail dat tot 500癈 kan weerstaan. Dat is de temperatuur die nodig is om vuil en vetresten perfect te laten verkolen. U zet het pyrolyse-proces in werking, veegt achteraf alle resten weg met een doekje en klaar!
    Bekijk de elektrische fornuizen met een pyrolyse-oven

Waarvoor dient een koude deur?

Een koude deur bestaat uit verschillende lagen glas en een ventilatiesysteem, waardoor de temperatuur aan de buitenkant van de deur drastisch verlaagd wordt. Ongeacht de temperatuur in de oven, u loopt geen kans meer op brandwonden. Heel handig met kinderen in huis.
Bekijk de elektrische fornuizen met een koude deur

Hoe energie besparen ?

Om minder te verbruiken, kunt u het katalyse-of pyrolyseproces activeren vlak nadat u iets in de oven klaargemaakt hebt. Op die manier wordt de reeds geproduceerde warmte gebruikt en duurt het minder lang om de oven op temperatuur te krijgen.

Een vraag over een product?
Chat
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters