Hoe een elektrisch fornuis kiezen?

Op het eerste gezicht is er niet veel verschil tussen een vitrokeramisch en een inductiefornuis, maar de technologieën die erachter schuilen zijn volledig verschillend. Hieronder wat je moet weten om een goede keuze te maken.

20200427_telesales_hp_desk_nl.jpg

Geen verschil?

Beide fornuizen zijn afgewerkt met een plaat in perfect glad, gehard glas. Beide zijn ze voorzien van een gelijkaardige oven. Wat is dan het verschil tussen een vitrokeramische en een inductiefornuis? Het is de technologie die achter hun kookplaat schuilt. De vitrokeramische kookplaten zijn de waardige opvolgers van de klassieke elektrische kookplaten, terwijl inductiekookplaten werken op basis van een magnetisch veld dat geactiveerd wordt door het metaal van de kookpot of pan.

principe-induction.jpg

Het principe van inductie

Het bijzondere van inductie is dat de kookplaat enkel opwarmt vlak onder de kookpot. Je zet je kookpot op de plaat en in enkele seconden warmt ze op. Als je de kookpot weghaalt, koelt de kookplaat onmiddellijk weer af. Dankzij de druktoetsen kan je met een glijbeweging de temperatuur razendsnel doen stijgen en dalen. De reactiesnelheid is verbazingwekkend. Het kookgemak van een inductiekookplaat maakt van jou een echte chef-kok.

Bekijk de inductiefornuizen

grandfoyer.jpg

De vitrokeramische kookplaat

Vitrokeramiek is de voordelige opvolger van de klassieke elektrische kookplaat. Een vitrokeramische kookplaat reageert sneller en warmt ook sneller op, waardoor je de zones preciezer en flexibeler kan regelen. Voor de veiligheid kleurt een vitrokeramische kookplaat rood wanneer ze opwarmt. Als ze afkoelt, vervaagt de kleur langzaam. Bovendien toont een rood lampje wanneer de kookzone nog warm is na het koken.

Bekijk de vitrokeramische fornuizen

foyersvitro.jpg

De kookzones van vitrokeramische fornuizen

De vitrokeramische kookplaat is voorzien van radiant en halogeen kookzones.

 • De radiant kookzones bevinden zich op alle vitrokeramische kookplaten. Ze werken op een of meerdere elektrische weerstanden in spiraalvorm, waardoor ze perfect zijn voor stoofpotjes of om grote hoeveelheden te koken.
 • Bepaalde modellen zijn voorzien van halogeen kookzones die heel snel hun temperatuur kunnen laten stijgen. Grillen, snel garen, water koken…Al je kleine kookhandelingen zijn in een recordtempo klaar.
 • Sommige kookplaten beschikken ook over uitbreidbare radiante kookzones. Daarmee kan je de grootte van de kookzone aan je kookpot aanpassen. Heel handig om een paëlla of een grote visschotel klaar te maken.

TSSinduction_4.jpg

De functies van een inductiefornuis

Een inductiefornuis blinkt uit in snelheid. In slechts 45 seconden heb je beide kanten van het vlees perfect gebakken. Dankzij haar vermogen en reactiesnelheid verbruikt een inductiekookplaat een derde minder dan een vitrokeramische en de helft minder dan een gaskookplaat. Ook op vlak van veiligheid laat een inductiefornuis je niet in de steek. Ze zijn voorzien van verschillende veiligheidsvoorzieningen:

 • De restwarmte-indicator blijft branden zolang de kookzone na het koken warm blijft
  Bekijk de elektrische fornuizen met restwarmte-indicator
 • De kookplaatblokkering zorgt ervoor dat kleine nieuwsgierige handjes de instellingen niet kunnen wijzigen
  Bekijk de elektrische fornuizen met kinderbeveiliging
 • De anti-overloopbeveiliging schakelt de kookplaat meteen uit wanneer een vloeistof overkookt en het bedieningspaneel raakt
 • de anti-oververhittingsbeveiliging verlaagt automatisch de kracht en de temperatuur van een kookzone wanneer die oververhit raakt.
 • De automatische uitschakeling zorgt ervoor dat de kookplaat zichzelf uitschakelt wanneer die abnormaal lang ingeschakeld is.
 • De kookpandetectie schakelt automatische de kookzones uit wanneer de kookpot van het vuur gehaald wordt.

multifonction.jpg

De multifunctionele oven

Een smeuïg gebraad, een krokante quiche, goudbruin gevogelte, 2 taarten gelijktijdig bakken… Al je gerechten zijn perfect geslaagd wanneer je de warmte-verdeling in de oven aanpast aan het type bereiding. Dat is precies wat een multifunctionele oven doet. Natuurlijke convectie wordt gecombineerd met hete lucht, waardoor een multifunctionele oven tussen 7 en 10 verschillende bakwijzes voorziet, aangepast aan ieder type gerecht.

pyro-blanc.jpg

Hoe de oven reinigen?

Kip, lamsgebraad… Je wil graag koken zonder je zorgen te hoeven maken over het reinigen van je oven? Aangezien manueel schoonmaken een lastig klusje is, zijn er twee alternatieven die je het gemakkelijk maken:

 • Katalyse breekt de vetresten af die tijdens het koken van uw gerechten vrijkomen. Je activeert het katalyseproces door telkens na gebruik de oven nog een 10 à 15-tal minuutjes op volle kracht te laten werken. 
  Bekijk de elektrische fornuizen met een katalyse-oven
 • Pyrolyse-ovens zijn zelfreinigende ovens. Hun wanden zijn bedekt met een laagje e-mail dat tot 500°C kan weerstaan. Dat is de temperatuur die nodig is om vuil en vetresten perfect te laten verkolen. Je zet het pyrolyse-proces in werking, veegt achteraf alle resten weg met een doekje en klaar!
  Bekijk de elektrische fornuizen met een pyrolyse-oven

porte-froide.jpg

Waarvoor dient een koude deur?

Een koude deur bestaat uit verschillende lagen glas en een ventilatiesysteem, waardoor de temperatuur aan de buitenkant van de deur drastisch verlaagd wordt. Ongeacht de temperatuur in de oven, je loopt geen kans meer op brandwonden. Heel handig met kinderen in huis.
Bekijk de elektrische fornuizen met een koude deur

Hoe energie besparen ?

Ga je eerder voor een fornuis met een oven die je via katalyse of pyrolyse kan reinigen? Om minder energie te verbruiken, hebben wij de oplossing gevonden: zet de reinigingsfunctie aan zodra je schotel klaar is en uit je oven komt. De warmte die al werd gecreëerd, vermindert de tijd die je oven nodig heeft om weer op de juiste temperatuur te komen.

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters