Welk gemengd fornuis kies je?

Ben je op zoek naar een gemengd fornuis voor je keuken? Goed zo! Gas en elektriciteit zijn een unieke combinatie die bovendien ook heel flexibel is. Ideaal om af te stappen van de begane paden en je te wagen aan modern, verrassend en gedurfd koken! Maar welk model kies je best? Wij geven je alvast enkele tips om je te helpen bij de keuze van je gemengde fornuis.

Welk materiaal?

Gemengde fornuizen worden doorgaans vervaardigd uit twee materialen:

  • gietijzer: dit materiaal is uitstekend bestand tegen de hitte, bijzonder stevig en ook zeer stabiel.
  • email: dit materiaal is roestvrij en heel makkelijk te onderhouden. Gemengde fornuizen van email zijn echter minder sterk dan fornuizen van gietijzer, wat een probleem kan zijn als je soms oude gietijzeren potten gebruikt.

Hoe groot moet je gemengd fornuis zijn?

Welk gemengd fornuis je kiest, hangt af van het aantal gasbranders dat je wenst:

Daarnaast hangt je keuze ook af van de configuratie van je keuken. Gemengde fornuizen bestaan in verschillende groottes: Wil je een breedte op maat? Geen probleem: je kan inlichtingen vragen in een van onze winkels. Een specialist zal voor jou een model bestellen dat in je keuken past!

Welke oven voor je gemengd fornuis?

Bij een gemengd fornuis heb je kookplaten op gas en een oven op elektriciteit.

Wil je een oven die snel voorverwarmt en snel bakt en waarin geen enkele taart mislukt? Heel wat gemengde fornuizen zijn uitgerust met een oven met draaiende warmte. Die biedt meer functies dan een klassieke convectieoven. Dankzij de draaiende warmte hoef je de oven, afhankelijk van je gerecht, zelden voor te verwarmen en wordt hij ook sneller weer warm. En omdat de oventemperatuur tijdens het bakken +/- 20 °C lager ligt (dan bij een convectieoven) bespaar je heel wat energie.

Wat de kookwijze betreft heb je twee keuzes:

  • De traditionele natuurlijke convectieoven: die haalt een krachtige warmte, ideaal voor het braden van rood vlees of gevogelte. Reken tussen 15 en 20 minuten om voor te verwarmen tot 250 °C voordat je je vlees in de oven kunt plaatsen.
  • De multifunctionele oven : die zorgt ook voor draaiende warmte. Je kan je bakwijze dus variëren naargelang de aard van je bereiding. Ideaal om bijvoorbeeld een taart te bakken. Die vraagt onderaan immers meer warmte voor het deeg en bovenaan minder warmte om bijvoorbeeld appels te bruinen. Draaiende warmte is ook ideaal om verschillende gerechten tegelijk te bereiden zonder het risico dat er geuren worden doorgegeven.

Welke schoonmaakwijze?

Een oven schoonmaken met de hand is bijzonder lastig. Daarnaast zijn er echter nog twee systemen:

  • oven met katalytische reiniging:doorgaans is alleen de achterwand katalytisch en moet je de andere wanden nog met de hand schoonmaken. Sommige gasovens beschikken echter over meerdere katalytische wanden. Hoe dat werkt? Zodra de oven 200-220 °C bereikt, voeren de microporeuze emailwanden het opgespatte vet en vuil geleidelijk aan af. Je hoeft enkel de stofresten van het oxidatieproces bij elkaar te vegen. Het katalysesysteem is bovendien heel ecologisch aangezien het weinig energie verbruikt. De efficiëntie is echter beperkt in de tijd. Na 5 tot 7 jaar moet je de katalysewanden vervangen en zijn ze weer volledig efficiënt.
  • oven met pyrolytische reiniging: deze oven is volledig zelfreinigend. Afhankelijk van het model hoef je zelfs de grill en de braadslee niet meer zelf schoon te maken.

Zin om het je extra makkelijk te maken?

Elk gerecht heeft zijn eigen baktemperatuur. Om het je extra makkelijk te maken, kan je kiezen voor een model met elektronische programmatie. Volg gewoon de tips van je programmeerprogramma. Wedden dat geen enkel gerecht nog mislukt?

En braden?

Als je vlees wil braden, kies dan voor een gemengd fornuis met draaispit. Dankzij de motor achteraan of aan de zijkanten van je oven kan je heel homogeen je mooiste stukken vlees braden. Smakelijk!

Een vraag over een product?
Chat
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters