Welke bluetoothspeaker kiezen in 2024?

Bluetoothluidsprekers doen het de laatste jaren erg goed: je kan ze makkelijk overal mee naartoe nemen en ze bieden een meer dan correcte geluidskwaliteit. Onder de bekendste merken onderscheidt JBL zich met onder meer Charge 5, een model dat een uitstekende prijs-kwaliteitgarantie biedt.

Maar met welke functies moet je rekening houden als je anno 2024 een bluetoothluidspreker kiest? Naast de geluidskwaliteit, de autonomie, het bereik en de waterdichtheid verdienen ook het gewicht, het pairingvermogen, het merk en nog een rist andere criteria je aandacht. Neem samen met ons de kenmerken van deze draadloze luidsprekers onder de loep en kies straks de speaker die het beste bij je past!
20200427_telesales_hp_desk_nl.jpg
20230321_enceinte_bluetooth_bloc1.jpg

Een bluetoothluidspreker volgt je overal

Thuis, in de tuin of op reis? Een bluetoothluidspreker is niet alleen draadloos, maar ook compact, zodat je hem overal mee naartoe kunt nemen. Sommige modellen hebben bovendien een batterijduur van minstens 24 uur, zodat je de hele dag door ongestoord je favoriete muziek kunt beluisteren.

Daar komt nog bij dat heel wat speakers waterdicht zijn en dus meer dan een spatje water kunnen verdragen. Resultaat? Je kunt je speaker met een gerust hart gebruiken aan de rand van het zwembad, in de badkamer of zelfs buiten in de regen. Met een waterbestendige speaker geniet je ook tijdens water- of buitenactiviteiten van je favoriete muziek, zonder in te boeten aan geluidskwaliteit. Aarzel dus niet en kies voor een waterdichte speaker: zo ben je altijd en overal verzekerd van een unieke geluidsbeleving!

20230321_enceinte_bluetooth_bloc3.jpg

Bluetoothluidsprekers in alle vormen en kleuren

Van rechthoek tot kubus of cilinder: draadloze luidsprekers bestaan in zowat alle mogelijke vormen. Bovendien heb je vaak de keuze uit een waaier aan kleuren voor hetzelfde model: blauw, roze, rood, geel, oranje ... Er is voor ieder wat wils! Houd je het liever sober, dan zit je goed met discrete kleuren zoals zwart, wit of grijs.

Ben je fan van vintage? Dan zijn de Marshall-speakers je op het lijf geschreven. De unieke retrolook geeft deze luidsprekers een elegante en tijdloze uitstraling, waarmee ze zich moeiteloos onderscheiden van andere merken. De Marshall-speakers zijn speciaal ontworpen om de rock-'n-roll-stijl van het merk te weerspiegelen, met een authentieke afwerking en een bijzonder scherp oog voor detail. Of je nu een muziek- of designliefhebber bent, de luidsprekers van Marshall zijn ideaal om een vleugje retro toe te voegen aan je interieur.

20230321_enceinte_bluetooth_bloc2.jpg

Vind de ideale bluetoothluidspreker voor jouw budget

Je budget is ongetwijfeld een belangrijk criterium bij het kiezen van een draagbare speaker. Je hebt al een bluetoothluidspreker voor een paar tientallen euro, maar er bestaan evengoed modellen die heel wat meer kosten. Je keuze hangt dus af van je budget, je verwachtingen op het gebied van audiokwaliteit en eventuele extra functies.

Als je op zoek bent naar een eenvoudige draagbare speaker om goedkoop je favoriete muziek te beluisteren, dan volstaat een model uit het instapgamma. 

Ben je daarentegen een veeleisende muziekliefhebber die een superieure geluidskwaliteit verwacht, dan zal je wat dieper in de buidel moeten tasten.

Kortom, je budget en je behoeften op het gebied van audioprestaties en functionaliteit bepalen de keuze van je speaker.

Verschillende gamma's

  • Tot € 50: modellen uit het instapgamma bieden een correcte geluidsbeleving. Ze zijn vaak erg compact, maar bieden soms een verrassend volume. Voor deze prijs heb je een klein toestel, dat geschikt is om in beperkt gezelschap muziek te beluisteren op een niet al te lawaaierige plek.
  • Van € 50 tot 100: in het middengamma vind je krachtigere bluetoothluidsprekers met een betere geluidskwaliteit. De afmetingen kunnen variëren, maar over het algemeen geldt: hoe groter de luidspreker, hoe beter de bassen worden weergegeven.
  • Meer dan € 100: voor een nog betere geluidskwaliteit neem je best een kijkje in het premiumgamma. In deze prijsklasse vind je modellen met een krachtigere batterij en een schokbestendige behuizing, of elegantere modellen die mooi staan in de woonkamer. Bovendien bieden deze modellen vaak ook extra functies, zoals stereopairing of een geïntegreerd lichtsysteem.
Je begrijpt het wel: de kwaliteit van een speaker hangt vooral af van de prijs. Maar dat neemt niet weg dat er een ruim assortiment speakers op de markt is, met tal van modellen die voldoen aan je behoeften en die een immersieve luisterervaring bieden - ongeacht je budget.

20230321_enceinte_bluetooth_bloc4.jpg

Geluidskwaliteit: vermogen en bassen

Wist je dat? Het vermogen van een luidspreker wordt uitgedrukt in watt (W). Dit cijfer geeft het vermogen van de speaker weer wanneer het volume wordt ingeschakeld. Met andere woorden: hoe hoger het aantal watt, hoe krachtiger de luidspreker.

Verder speelt ook de grootte van de speaker een toch wel belangrijke rol voor de geluidskwaliteit. Een grote luidspreker produceert over het algemeen een beter geluid dan een kleiner model. Hoe groter het model, hoe groter immers het luidsprekerelement en hoe beter dus ook de geluidskwaliteit.

Kleinere modellen hebben dan weer het voordeel dat ze makkelijk overal mee naartoe kunnen en handiger zijn voor kleinere ruimtes. Kortom, de grootte van de luidspreker hangt af van je behoeften en het beoogde gebruik. Ben je op zoek naar een speaker voor thuis, dan is een groter model misschien geschikter. Wil je eerder een draagbaar model voor onderweg, dan is een kleinere versie wellicht een betere keuze.

20230321_enceinte_bluetooth_bloc5.jpg

Stereopairing: verschillende luidsprekers met elkaar verbinden

Steeds meer merken bieden de mogelijkheid om verschillende bluetoothluidsprekers met elkaar te verbinden. Waarom is dit nuttig? Als dezelfde muziek tegelijkertijd door verschillende speakers wordt weergegeven, krijg je een stereogeluid.

Dat is vooral handig bij een bijeenkomst of een feestje thuis, omdat je de muziek dan gelijkmatiger kunt verdelen over de ruimte voor een homogene geluidsbeleving.

Gerenommeerde merken zoals Bose, JBL, Sonos en Sony bieden stereopairing aan voor hun luidsprekers.

Bluetoothluidspreker versus wifiluidspreker: wat is het verschil?

Het voornaamste verschil tussen een bluetoothluidspreker en een wifiluidspreker is uiteraard de verbinding, maar er zijn nog een paar andere grote verschillen. We zetten ze graag even op een rijtje:

  Bluetoothluidspreker Wifiluidspreker
Verbinding Bluetooth Wifi
Design Compact en kleurrijk Groter en soberder
Gebruik Binnen en buiten Buiten
Prijs Goedkoper: van € 20 tot € 700 Gemiddeld tot duur: van € 35 tot € 3.600
Voeding Batterij Netstroom
Geluidskwaliteit Redelijk tot goed, afhankelijk van de prijsklasse Superieur, dankzij een betere datastroom via wifi

Ben je er niet helemaal uit? Dan raden we je aan om een model te kiezen dat zowel met bluetooth als met wifi werkt, zoals Sonos Move of Sonos Roam. Deze draagbare luidsprekers zijn erg veelzijdig: je beslist namelijk helemaal zelf of je ze aansluit via wifi of via bluetooth.

20230321_enceinte_bluetooth_bloc6.jpg

Duurzame bluetoothluidsprekers

Duurzaamheid is vandaag een belangrijke overweging bij het ontwerpen van toestellen, en dat is niet anders in de audio-industrie.

Het merk House of Marley onderscheidt zich met duurzame bluetoothluidsprekers die worden gemaakt op basis van ecologisch verantwoorde materialen. Zo combineren ze natuurlijk bamboe met REWIND®, een weefsel van gerecycleerde materialen.

Zelfs de meegeleverde verpakking is 100 % recycleerbaar en onderstreept het ecologische engagement van het merk.

20230321_enceinte_bluetooth_bloc7.jpg

Welke accessoires voor je bluetoothspeaker?

Heb je de ideale bluetoothluidspreker gevonden? Dan is het tijd om na te denken over de accessoires voor een nog betere luisterervaring. Ontdek onze selectie handige accessoires voor bluetoothluidsprekers:

  • Statieven en beugels: optimaliseer je luisterervaring met statieven en beugels die helemaal zijn aangepast aan je speaker.
  • Externe batterijen: val nooit meer zonder power en laad je speaker weer op met een compatibele externe batterij.
Met deze accessoires geniet je optimaal van je bluetoothluidspreker - veilig en in alle omstandigheden.

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters