Hoe een dampkap kiezen ?

Een dampkap zuigt, filtert en houdt vetten en kookluchtjes perfect vast en is dus een onmisbare partner in iedere leefkeuken! Een dampkap is decoratief, geruisloos, eenvoudig te installeren en te onderhouden en verzekert een optimale hygiëne en een maximaal comfort in de keuken.

Lees hier waarop je moet letten bij het kiezen van een dampkap. Of maak je keuze via onze dampkappenwijzer.

Weg met slechte geurtjes

Je dampkap moet altijd iets breder zijn dan je kookplaat om alle dampen optimaal te kunnen afzuigen. Maar hoe bereken je het luchtdebiet van je dampkap? In principe moet een dampkap het luchtvolume in je keuken 10 tot 12 keer per uur kunnen vernieuwen. Om de vereiste luchtcapaciteit van je keuken te kennen, vermenigvuldig je de hoogte van je plafond met de oppervlakte van de vloer, en doe je dat getal nog eens maal 10. Is je keuken 15 m² groot en 3 meter hoog ? Dan heb je een dampkap met een luchtdebiet van 450 m/u tot 500 m/u nodig (15 x 3 x 10 = 450). Als je een open keuken hebt, houd dan rekening met het totale luchtvolume dat gezuiverd moet worden!

Welk afvoertype kiezen?

Woon je in een huis of in een flat? Afhankelijk van of je de afgezuigde lucht naar buiten kan laten afvoeren, kan je kiezen tussen 2 afvoertypes: externe afvoer of hercirculatie. De meeste dampkappen beschikken over beide afvoermogelijkheden.

- Als je in een huis woont, kies dan voor externe afvoer: de kookgeuren worden via een afvoerbuis naar buiten afgevoerd. De lucht passeert eerst door metalen filters waar ze gescheiden worden van het vet. De dampen en vochtigheid worden rechtstreeks naar buiten afgevoerd.


- Als je in een appartement woont en je hebt geen mogelijkheid om een afvoer naar buiten aan te leggen, kies dan voor hercirculatie. Dat afvoertype dringt zich op wanneer externe afvoer technisch onmogelijk is. De dampkap functioneert dan in een gesloten circuit. De lucht passeert eerst door vetfilters, om vervolgens door een speciale actieve karbonfilter te gaan die boven metalen filters geplaatst is. Een karbonfilter is enkel nodig bij hercirculatie en ontgeurt de lucht voor hij terug in de kamer komt.

Tip: het nadeel van een dampkap met hercirculatie is dat het verdampte water niet uit je keuken verdwijnt. In de winter, wanneer de ramen en muren koud zijn, kan de damp condenseren. Vergeet je keuken dus niet te verluchten om condensatie te vermijden. Bovendien verwijdert dit type dampkap niet alle geurtjes. Indien je op gas kookt, is deze dampkap niet aangeraden omdat het de vervuilende stoffen niet verwijdert (CO, fijn stof...).

Bekijk alle dampkappen met externe luchtafvoer
Bekijk alle dampkappen met externe luchtafvoer en hercirculatie
Bekijk alle dampkappen met hercirculatie

Geruisloos

Met het oog op een optimaal comfort worden dampkappen steeds krachtiger en tegelijk geruislozer... Het geheim? De tweemotorige dampkap. Sommige merken beschikken ook over een geluidsdemper.

Een dampkap produceert gemiddeld tussen 60 en 65 dB. Een dampkap die minder dan 53 dB produceert is een zeer stil toestel.

Bekijk alle dampkappen met een laag geluidsniveau

7 soorten dampkappen

Wanneer er een meubel aanwezig is boven je kookplaat of fornuis kies je voor een telescopische dampkap,een integreerbare dampkap of een afzuiggroep. Ze zijn eenvoudig en discreet in te bouwen, rekening houdend met de stijl van je keuken. Je houdt het graag eenvoudig? Dan is de klassieke dampkap geknipt voor jou Verkrijgbaar in een breedte van 60 of 90 cm en de muurbevestiging is kinderspel. Je wil je keuken een persoonlijke toets geven? Dan ga je voor een decoratieve dampkap. Ze kunnen tegen de muur geplaatst worden (schouwdampkap) of centraal in je keuken (eilanddampkap). Ze zijn beschikbaar in 60, 90, 100, 120 en 150 cm en kunnen rechtstreeks of onrechtstreeks licht uitstralen.

Decoratieve dampkappen

De schouwdampkap of decoratieve dampkap is erg populair door z’n esthetiek. Bevestigd aan de muur, in inox, aluminium, glas, zwart, transparant of wit… ze past in elke keuken en laat je toe om je keuken te personaliseren zodat ze uniek wordt. Bovendien zijn de meeste in hoogte regelbaar.
Bekijk alle schouwdampkappen

Eilanddampkappen

De eilanddampkap is een variant op de decoratieve dampkap en wordt rechtstreeks aan het plafond bevestigd. Haar esthetische rondingen zijn uiteenlopend en laten je toe om een moderne toets aan je keuken te geven.

Bekijk alle eilanddampkappen

Telescopische dampkappen

De telescopische dampkap wordt geïntegreerd in een hoogte-element waarin de motor zit en je je keukenspullen kan opbergen. De meeste telescopische dampkappen schakelen zichzelf automatisch in van zodra je aan de uitschuifbare lade trekt. Als ze niet ingeschakeld is, is enkel de afwerkingsband zichtbaar.
Bekijk alle telescopische dampkappen

Integreerbare dampkappen

De integreerbare dampkap wordt in een hoog keukenelement geplaatst, achter een deur die bij de keukenstijl past. Je hoeft ze alleen open te klappen om de afzuiging te starten. Het voordeel van dit soort dampkap is dat ze niet zichtbaar is als ze niet in werking is.

Bekijk alle integreerbare dampkappen

Afzuiggroepen

De afzuiggroep wordt in hoge keukenmeubels of in decoratieve schouwen ingebouwd. Voor open keukens waar een grote afzuigkracht nodig is, kan je twee afzuiggroepen naast elkaar in hetzelfde inbouwmeubel plaatsen.

Bekijk alle afzuiggroepen

Klassieke dampkappen

De klassieke dampkap is een handig en zuinig model dat gemakkelijk onder een keukenkast wordt geplaatst. Ze bestaat in breedtes van 60 of 90 cm.

Bekijk alle klassieke dampkappen

Werkblad dampkappen

Een werkblad dampkap wordt ingebouwd in het werkblad, langs of achteraan de kookplaat. Als de dampkap in werking is, komt ze amper enkele centimeters uit het werkblad uit. Je ziet ze dus enkel als ze werkt.

Belijk alle werkblad dampkappen

Design: kies je kleur

Heb je graag een stijlvolle keuken? Met je dampkap kan je kiezen uit een groot assortiment van vormen (trapezium, ronde of rechthoekige schouw, …) en materialen om een esthetische toets aan je interieur te geven. Kies uit zwarte of witte inoxkleur of een combinatie van inox en glas.
Bekijk alle witte dampkappen
Bekijk alle zwarte dampkappen
Bekijk alle dampkappen met inox kleur

Verlichting

Een goede verlichting op uw kookplaat is ook belangrijk. Alle dampkappen en filtergroepen zijn voorzien van verlichting met één of meerdere gloeilampen, halogeenspots of led-lampjes. Deze laatste zijn niet alleen krachtiger, maar ook energiezuiniger.

Bekijk alle dampkappen met led-verlichting

Onderhoudsvriendelijk

Naast prima prestaties bieden metalen vetfilters nog een ander niet te verwaarlozen voordeel: ze kunnen zo in de vaatwasser. En dat betekent minder werk voor jou!

Heb je een open keuken?

De kracht van een dampkap wordt uitgedrukt in m³/uur en duidt het volume vrije lucht aan dat het toestel kan verplaatsen. Let op: een toestel dat werkt via hercirculatie is 25 tot 30% minder performant dan als het met het externe afvoersysteem werkt. Voor grote open keukens die groter zijn dan 30m² kies je best een groot model of installeer je twee afzuiggroepen.

Op welke hoogte installeer je je dampkap?

Installeer je je dampkap te hoog, dan vermindert het zuigvermogen... Installeer je je dampkap te laag, dan vangt ze enkel de rook en luchtjes uit het centrale gedeelte van je kookplaat op. De ideale installatiehoogte is 65 cm boven een vitrokeramische of inductiekookplaat, en 75 cm boven een gaskookplaat.

Meer advies

Een vraag over een product?
Chat