Hoe een dampkap installeren ?

Hieronder vindt u enkele tips van professionals voor een optimale werking van uw dampkap. Zo haalt u meteen het beste uit uw nieuwe aankoop. Raadpleeg ook de handleiding voor gerichte informatie. Als hulp bij het lezen kunt u op de visuals klikken.

Uw elektriciteitsinrichting

Bestaande elektriciteitsinrichtingen moeten voldoen aan alle geldende normen. Nieuwe aansluitingen (elektriciteit, afvoer volgens model), indienststelling en onderhoud moeten worden uitgevoerd door een professional.

In acht te nemen adviezen

Uw keuken moet voldoende worden verlucht zodat de aangezogen lucht wordt vervangen en de turbines van uw dampkap moeiteloos kunnen functioneren.
Installeer de dampkap centraal boven uw kookplaat op een veilige afstand van ten minste 65 cm boven een elektrische kookplaat en ten minste 75 cm boven een gas- of gemengde kookplaat.

Elektriciteit

Ga na of de netspanning overeenkomt met de spanning die op het toestelplaatje binnen in de kap wordt vermeld (zie technische kenmerken). Dampkappen werken meestal met een spanning van 230/240 Volt en een stroomsterkte van 10 tot 16 ampère.

Afvoer of hercirculatie?

Uw installatie moet voldoen aan de plaatselijke reglementeringen inzake afvoer van vervuilde lucht, voor uw eigen gezondheid en veiligheid.

Wanneer het een dampkap met luchtafvoer betreft, dient u over een afzonderlijke afvoerbuis te beschikken. Het toestel mag niet worden aangesloten op een buis voor de afvoer van verbrandingsgassen (verwarmingsketel, schoorsteen, enz.). Indien uw afvoer noodzakelijkerwijs door een schoorsteenkanaal moet lopen, dan mag er geen sprake zijn van dubbel gebruik op hetzelfde ogenblik.

Het is niet toegelaten een afvoer aan te sluiten op een GMV-unit (Gecontroleerde Mechanische Ventilatie). De eventuele afvoerbuis mag niet uitmonden op de zolderverdieping. Elleboogstukken en vernauwingen veroorzaken turbulentie en luchtterugvoer die de doeltreffendheid en geruisloosheid van uw toestel verminderen.

Wanneer u uw dampkap in hercirculatiestand gebruikt (de vervuilde lucht wordt gerecycleerd in een gesloten kring) moet u nagaan of u over een aangepaste koolstoffilter beschikt. De koolstoffilters van de meeste dampkappen zijn in optie te bestellen.

Uw dampkap installeren

Bij de meeste dampkappen wordt een boormal geleverd.
Aangebracht op de muur of op het meubel waaraan de dampkap bevestigd moet worden, geeft deze mal op schaal 1/1 de plaats van de bevestigingspunten aan. De schroeven, bouten en klangen worden meestal†meegeleverd.
Indien de dampkap aan een meubel wordt bevestigd, moet een afvoerkoker in het meubel worden voorzien met een luchtuitlaat bovenaan.

Kan ik je helpen?
Chat
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters