All-in-one vs. laser vs. inkjet: welke printer kopen?

Ben je toe aan een nieuwe printer? Dan is een woordje uitleg meer dan welkom om te weten welke printer je zou kopen. Deze gids maakt je wegwijs in de verschillende types printers en de functies die documenten afdrukken een pak gemakkelijker (en voordeliger) maken.
20200427_telesales_hp_desk_nl.jpg
bloc1_types_printers_vergelijken.jpg

Types printers vergelijken

Een all-in-one-printer is de meest multifunctionele. Met één toestel print, kopieer, scan én fax je documenten. Laserprinters zijn de snelheidsduivels. Je drukt er 12 tot 24 pagina’s per minuut mee af. Inkjetprinters blinken uit in de afdrukkwaliteit van foto’s.

Er bestaan ook kleine fotoprinters, specifiek om foto’s af te drukken via je smartphone of tablet. Door het formaat en ingebouwde batterij kan je hiermee je foto’s afdruken waar je ook bent.

bloc2_beter_meer_en_sneller.jpg

Beter, meer en sneller?

Zoek je vooral een toestel om vaak en veel te printen? Dan heb je zonder twijfel een laserprinter nodig. Zo haal je professionele afdrukkwaliteit, een groot afdrukvermogen én veel snelheid in huis.

Deze toestellen werken niet met de gekende inktpatronen, maar met toners. Ze drukken tot 1500 zwart-witpagina’s af met één toner. Zo hoef je die niet vaak te vervangen en blijft je afdrukkost per pagina laag.

Een laatste voordeel? De meeste laserprinters hebben een grote papierlade voor 150 tot 250 pagina’s. Zo hoef je ook je printpapier niet vaak aan te vullen.

bloc3_draadloos_afdrukken_van_overal.jpg

Draadloos afdrukken van overal

Bij de 3 soorten printers vind je modellen waarmee je draadloos kunt printen. Via je computer, maar net zo goed vanop je smartphone of tablet. We zetten de meest courante technologieën op een rijtje:

  • Wifi: verzend printopdrachten via je thuisnetwerk.
  • Email printing: stuur printopdrachten naar het e-mailadres van je printer.
  • Google Cloud Print: verbind je printer met je Google-account om vandaar documenten af te drukken.
  • Bluetooth: geef printopdrachten door tot op 10 meter afstand van de printer.
  • NFC: raak de printer aan met een mobiel toestel dat beschikt over NFC. Zo start je een printopdracht.
  • Apple AirPrint: gebruik het iOS-besturingssysteem van je iPhone of iPad om iets af te drukken.

bloc4_waar_wil_je_je_printer_gebruiken.jpg

Waar wil je je printer gebruiken?

Denk ook al even vooruit. Wil je printen in een ruimte waarin veel mensen met elkaar praten of telefoneren? Dan loont het meer dan de moeite om voor een stille printer te kiezen. Dit is opnieuw het terrein van de laserprinters. In hun toner zit poeder dat wordt opgewarmd om te printen. Dit afdrukproces maakt minder geluid dan een gesprek tussen 2 personen.

Tweede omgevingsfactor: je beschikbare ruimte. Heb je niet veel plaats voor je toestel? Overweeg dan een compact model, en meet even na of de afmetingen van je gekozen printer overeenstemmen met de beschikbare ruimte.

bloc5_printer_kiezen_op_basis2.jpg

Een printer kiezen op basis van de prijs per pagina

Tot slot nemen we de prijs per pagina onder de loep. Dit hangt vooral af van je inkt. Hier scoren de toners van laserprinters opnieuw uitstekend. Ze zijn de meest voordelige optie om in zwart-wit af te drukken.

Multifunctionele printers werken met inktpatronen. Je drukt de prijs door te kiezen voor een model met aparte patronen. Is er één kleur op? Dan hoef je alleen dat inktpatroon te vervangen. Zo gaat er geen druppel inkt verloren. Daarnaast bestaan er nu milieuvriendelijke inktflesjes. Die vul je bij in plaats van ze te vervangen.

Er zijn ook inkjetprinters met hervulbare reservoirs. Ze zijn niet even snel als laserprinters, maar de aankoopprijs van de flesjes is laag en het aantal pagina’s dat je ermee kan afdrukken is hoog. Zeker als je in kleuren print is dit een goed alternatief.

De andere factor in het prijsverhaal is je printpapier. Hoe dikker de vellen, hoe hoger de prijs. Je bepaalt zelf hoe kwaliteitsvol je papier moet zijn. Thuis kun je op dun papier printen, documenten bestemd voor anderen mogen misschien wat dikker zijn, en voor foto’s is glanzend fotopapier uiteraard de beste optie.

Druk je recto-verso af? Dan levert dat je meteen een besparing van 50% papier op. Maak het jezelf daarbij gemakkelijk met een printer die automatisch recto-verso kan printen.

Conclusie: welke printer kopen?

Je weet nu wat de verschillen zijn tussen all-in-one-printers, laserprinters en inkjetprinters. En je kent de waarde van functies zoals draadloos afdrukken en recto-verso printen. Kies nu een printer op basis van de kenmerken die jij belangrijk vindt.

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters