Hoe gebruik je een airfryer?

De airfryer is niet meer weg te denken uit de moderne keuken en biedt een gezond en handig alternatief voor traditioneel frituren. Leer de kneepjes van het vak met onze gids en haal het beste uit dit veelzijdige toestel.

Ontdek hoe je het toestel klaarmaakt voor het koken, hoe je de kookinstellingen aanpast voor perfecte resultaten en praktische tips voor krokante, smakelijke gerechten zoals frietjes. Bereid je voor op een revolutionaire kookervaring met je olievrije friteuse en maak gezonde, heerlijke gerechten die indruk zullen maken op je gasten.

Bekijk alle voordelen van de airfryer.
20200427_telesales_hp_desk_nl.jpg
Airfryer

Stap 1: je airfryer en voedsel goed voorbereiden

Voordat je een friteuse zonder olie voor de eerste keer gebruikt, is het belangrijk dat je hem grondig schoonmaakt. Waarom? Omdat dit zorgt voor gezond koken zonder ongewenste resten. Je krijgt meteen krokante en heerlijke resultaten vanaf het eerste gebruik.

Hoe maak je een airfryer schoon?

● Was afneembare onderdelen zoals het mandje en de kookplaat zorgvuldig in een warm sopje.
● Neem de binnenkant van het toestel af met een propere vochtige doek om stof of vuil te verwijderen.
● Als het toestel schoon is, plaats het dan op een vlakke, stabiele en niet-ontvlambare ondergrond, uit de buurt van warmtebronnen.

Verwarm de airfryer voor en maak het voedsel klaar


Verwarm je airfryer voor elke kooksessie voor volgens de instructies van de fabrikant. Zo bereik je de gewenste temperatuur voor het snel en gelijkmatig koken.

Bereid je gerechten volgens de aanbevelingen van het recept dat je volgt of de specifieke instructies van de fabrikant. Zorg ervoor dat je het voedsel in gelijke stukken snijdt voor een gelijkmatig kookresultaat.

Afhankelijk van het voedsel dat je bereidt, moet je het misschien voorbehandelen, zoals frietjes weken in koud water om overtollig zetmeel te verwijderen, vlees marineren of groenten blancheren.

Airfryer

Welke olie gebruik je met een airfryer?

Met een airfryer kan je elke olie gebruiken, maar het is essentieel om niet te veel olie toe te voegen, want de airfryer gebruikt heteluchtcirculatie om voedsel te koken. Te veel olie kan ervoor zorgen dat het voedsel gaat spatten of te vet wordt. We raden aan om het voedsel lichtjes te besprenkelen met olie of in te smeren met behulp van een keukenkwast voordat je het in de airfryer plaatst.

Vergeet ook niet dat sommige voedingsmiddelen al voldoende vet bevatten en geen extra olie nodig hebben. Experimenteer met verschillende oliën om de olie te vinden die het beste bij je smaak en voedingsbehoeften past.

Moet een airfryer onder een dampkap worden geplaatst?

Meestal is het niet nodig om een airfryer onder een dampkap te plaatsen. De friteuse blaast hete lucht, die normaal onzichtbaar is. Wanneer je echter vochtig of vet voedsel bereidt, kan er stoom of rook verschijnen. In deze gevallen kan de dampkap worden gebruikt om de vochtige stoom of rook op te vangen. In dit geval is het ook aangeraden om water toe te voegen aan de lade.

Voor de meest gangbare toepassingen, zoals frietjes of broodjes, kan de airfryer zonder probleem in de open lucht worden gebruikt. Kortom, behalve voor voedsel dat stoom of rook produceert, is een dampkap over het algemeen niet nodig.

Plaats je airfryer op een hittebestendig oppervlak, niet te dicht bij andere toestellen of muren, en klaar!

Airfryer

Stap 2: de instellingen van je airfryer goed aanpassen

Het correct instellen van de temperatuur en kooktijd in een friteuse zonder olie is essentieel voor optimale resultaten bij het bereiden van verschillende soorten voedsel. Hier volgen enkele tips om deze instellingen aan te passen aan het voedsel dat je wil klaarmaken:

Frietjes: Voor krokante frietjes verwarm je de airfryer voor op ongeveer 200°C gedurende 3 tot 5 minuten. Bak de frietjes vervolgens 15 tot 20 minuten in het mandje op een temperatuur tussen 180°C en 200°C. Schud ze halverwege om ze gelijkmatig te laten bakken.
Kip: Om stukken kip te bereiden, zet je de temperatuur tussen 180°C en 200°C en bak je ze ongeveer 20 tot 25 minuten voor vleugels en 25 tot 30 minuten voor bouten of filets, afhankelijk van de grootte.
Vis: Voor malse visfilets, voorverwarmen op 180°C en 10 tot 15 minuten koken.
Groenten: Verwarm voor gegrilde groenten voor op 180°C en bak ze 10 tot 15 minuten, afhankelijk van de grootte en dichtheid van de groenten.
Gebak: Om gebak zoals donuts of oliebollen te bakken, voorverwarmen op 180°C en 8 tot 12 minuten bakken.
Vlees: Voor dikke stukken vlees, zoals braadstukken, voorverwarmen op 180°C en 30 minuten tot 1 uur laten garen, afhankelijk van de grootte en de gewenste gaarheid.

Deze temperatuur- en tijdsinstellingen zijn algemene richtlijnen. Veel toestellen zijn nu uitgerust met programma's met superintuïtieve schermen om je te helpen automatisch de juiste temperatuur te vinden. Hou er rekening mee dat de kooktijden kunnen variëren afhankelijk van de grootte van het voedsel en het vermogen van je toestel, dus aarzel niet om de instellingen aan te passen aan je persoonlijke culinaire voorkeuren. Voel je vrij om te experimenteren!
Als algemene regel geldt: overlaad de airfryer niet met te veel voedsel. Dit kan de circulatie van hete lucht belemmeren en de kookresultaten beïnvloeden. Volg de aanbevelingen van de fabrikant voor de maximale capaciteit.

Airfryer

Hoe krijg je krokante resultaten met een airfryer?

Met enkele trucjes kan je knapperig, lekker eten maken met een friteuse zonder olie, terwijl je minder vet gebruikt dan bij traditioneel frituren.

 • Een kleine hoeveelheid olie toevoegen: hoewel het belangrijkste idee van een olievrije friteuse is om de hoeveelheid gebruikte olie te verminderen, kan een kleine hoeveelheid olie worden toegevoegd om een krokante textuur te krijgen. Je kan het voedsel lichtjes besproeien met bakolie of een kwast gebruiken om een dun laagje aan te brengen. Zo wordt het voedsel bruin en knapperig zonder veel vet te gebruiken.
 • Voedsel voorverwarmen voor het koken: voor bepaald voedsel zoals frieten of groenten kan het voorverwarmen voor ze in de airfryer gaan voor een krokante textuur zorgen. Dit kan door de frietjes een paar minuten in koud water te laten weken en ze voorzichtig af te deppen met keukenpapier voor het bakken. Voorverwarmen helpt om het externe vocht uit het voedsel te verdampen, wat de knapperigheid bevordert wanneer het in hete lucht wordt gebakken.

 • Knapperige coatings gebruiken: sommige voedingsmiddelen kunnen worden voorzien van een krokant jasje voordat ze worden gebakken in de airfryer. Om bijvoorbeeld krokante kippenvleugels te maken, kan je bloem mengen met kruiden en specerijen en de stukken kip voor het bakken bedekken met een laagje. De krokante omhulling zorgt voor een knapperig, smakelijk resultaat.
 • Het mandje niet overladen: voor krokante resultaten moet je het mandje van de friteuse niet te vol laden. Laat genoeg ruimte tussen het voedsel voor voldoende luchtcirculatie. Dit zorgt ervoor dat de hete lucht alle kanten van het voedsel kan bereiken, voor een gelijkmatige, knapperige bereiding.
 • Het voedsel even schudden tijdens het koken: als je groter voedsel kookt, zoals kippenbouten, kan het nuttig zijn om halverwege even het mandje te schudden. Dit zorgt ervoor dat alle delen worden blootgesteld aan de hete lucht en voorkomt dat het eten aan elkaar kleeft, wat zorgt voor een krokante textuur rondom heel het voedsel.

Airfryer

Een airfryer voor maximale veelzijdigheid

Een friteuse zonder olie biedt uitzonderlijke veelzijdigheid in de keuken, waardoor je een verscheidenheid aan gerechten kan bereiden, van de klassieke tot de meest creatieve, allemaal op een gezondere, vetarmere manier dan met traditionele frituurmethodes. Hier zijn slechts een paar voorbeelden van de verschillende gebruiksmogelijkheden:

 • Vlees bereiden: je kan met de airfryer verschillende soorten vlees klaarmaken, zoals kippenvleugels, kippenbillen, steaks, koteletten, worstjes en nog veel meer. Dankzij de heteluchtcirculatietechnologie op hoge temperatuur kookt de airfryer vlees gelijkmatig en behoudt het zijn sappigheid en krijgt het een knapperige textuur aan de buitenkant.
 • Groenten koken: de airfryer is ideaal om groenten op een gezonde en smakelijke manier klaar te maken. Je kan geroosterde groenten, groentefrietjes, gegrilde courgettes, krokante broccoli, gevulde champignons en vele andere groenteschotels bereiden.
 • Vis bakken: in de airfryer kan je ook verschillende soorten vis bakken. Zowel visfilets, garnalen, inktvis, sint-jakobsschelpen of zelfs sushi, de airfryer kookt ze snel en met weinig of geen olie, waardoor ze gezonder zijn.

 • Desserts maken: de airfryer is niet alleen voor hartige gerechten, maar kan je ook gebruiken om heerlijke desserts te maken. Donuts, churros, muffins, koekjes, cakes en zelfs taarten kan je bakken in de airfryer. Zo geniet je van je favoriete lekkernijen met aanzienlijk minder vet in vergelijking met traditioneel frituren.
 • Gerechten opwarmen: de airfryer kan ook worden gebruikt om restjes op te warmen, zoals pizza's, quiches, kipnuggets, samosa's, enz. Opwarmen met de airfryer geeft vaak krokantere resultaten dan met een microgolfoven.

Hoe maak je frietjes met een airfryer ?

Volg deze eenvoudige stappen om frietjes te maken met een airfryer:
 1. Verwarm de airfryer voor op de aanbevolen temperatuur voor frietjes, meestal tussen 180°C en 200°C.
 2. Schil de aardappelen en snijd ze in staafjes van de gewenste grootte voor de frieten. Zorg ervoor dat de frietjes ongeveer even dik en lang zijn, zodat ze gelijkmatig garen. Als je diepvriesfrieten gebruikt, kan je overgaan naar stap 
 3. Spoel de frietjes af in koud water om overtollig zetmeel te verwijderen. Dep ze daarna droog met een propere handdoek of keukenpapier. Hoe beter je ze droogt, hoe krokanter de textuur van de frietjes zal zijn.
 4. Als je dat wil, kan je kruiden of specerijen aan je frietjes toevoegen. Bestrooi ze met zout, peper, paprikapoeder, knoflookpoeder, geraspte parmezaan of andere kruiden die je lekker vindt. Meng goed om de kruiden egaal te verdelen.
 5. Plaats de frietjes in het frietmandje van de airfryer. Plaats het mandje in de friteuse.
 6. Stel de aanbevolen temperatuur voor de frieten in (tussen 180°C en 200°C) en de kooktijd.
 7. Wanneer de frietjes gaar zijn naar jouw smaak, haal je het frietmandje voorzichtig uit de airfryer. Laat ze lichtjes afkoelen en serveer ze dan warm.

Airfryer

Hoe maak je macarons met een airfryer?

Macarons worden traditioneel in de oven gebakken, maar als je ze in een airfryer wil bereiden, is hier een geschikte manier:

Benodigde ingrediënten:
 • 110 g amandelpoeder
 • 200 g poedersuiker
 • 90 g eiwitten (ongeveer 3 eieren)
 • 30 g kristalsuiker
 • Kleurstof (optioneel)
 • Ganache of vulling naar keuze

Stappen:

 1. Voorbereiding van de ingrediënten: zeef het amandelpoeder en de poedersuiker in een kom. Meng alles zorgvuldig tot een egaal mengsel. Zet opzij.
 2. De eiwitten opkloppen: klop in een aparte kom de eiwitten op gemiddelde snelheid tot ze beginnen te schuimen. Voeg de kristalsuiker in drie keer toe en blijf kloppen tot de eiwitten stijve pieken vormen. Als je wil, kan je in dit stadium voedselkleurstof toevoegen om de gewenste kleur te krijgen.
 3. Macaronage: voeg het mengsel van amandelpoeder en poedersuiker toe aan de opgeklopte eiwitten. Gebruik een spatel om de ingrediënten voorzichtig toe te voegen tot je een gladde, homogene consistentie verkrijgt. Let op dat je niet te veel mengt om te voorkomen dat het eiwit te veel uit elkaar valt.
 4. Maak de macaronschelpjes: vul een spuitzak met een gladde punt met het macaronmengsel. Vorm op een met bakpapier beklede bakplaat kleine macaronschelpen en zet ze een beetje uit elkaar.
 5. Bakken in de airfryer: verwarm de airfryer voor op 150°C. Plaats de bakplaat met macarons erin en bak ongeveer 10 tot 12 minuten. De macarons moeten stevig en lichtbruin zijn. De kooktijden kunnen variëren afhankelijk van het model van je airfryer, dus hou ze goed in de gaten.
 6. Afkoelen en topping: Laat de macaronschelpen volledig afkoelen voordat je ze van de bakplaat haalt. Zodra ze afgekoeld zijn, vul je ze met de ganache of vulling van je keuze. Maak de macarons door de schelpen samen te voegen.

Airfryer

Entretien et nettoyage díune friteuse sans huile

Volg deze eenvoudige stappen om je airfryer schoon te maken:

Voordat je begint, moet je ervoor zorgen dat de stekker van de airfryer uit het stopcontact is en het toestel is afgekoeld.
Haal het frituurmandje uit de airfryer en laat de overtollige olie weglopen terwijl je etensresten verwijdert met een doek of spons.
Was de frituurmand zorgvuldig met lauw water en mild afwasmiddel. Gebruik indien nodig een afwasborstel om hardnekkige resten te verwijderen. Spoel grondig met proper water en droog goed af.
Maak de binnenkant van de airfryer schoon met een vochtige doek of spons met een beetje afwasmiddel. Zorg ervoor dat de elektrische onderdelen van de friteuse niet nat worden. Gebruik een licht vochtige doek of spons om de buitenkant van het toestel af te vegen.
Als je airfryer een uitneembare luchtfilter heeft, verwijder dit dan en reinig het volgens de instructies van de fabrikant. Sommige filters kunnen met water worden gewassen, terwijl het bij andere droog moet.
Als alle onderdelen droog zijn, zet je ze terug in de airfryer.

Voor meer gedetailleerde informatie over reiniging en onderhoud, raadpleeg de gebruikershandleiding van de fabrikant, aangezien modellen licht kunnen verschillen.

Door deze stappen regelmatig te volgen, blijft je airfryer optimaal werken en verleng je de levensduur van je toestel.

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters