Onze 6 tips om je blender juist te gebruiken

Maak je graag zelf smoothies, soepen of crushed ice? Met zijn messen, voetstuk en beker heeft je blender die klus zo geklaard. Om je beste keukenvriend optimaal te gebruiken én te onderhouden, hebben wij enkele handige tips voor je.

Tip 1: laat je blender niet te lang draaien

We raden je aan je blender niet langer dan 2 minuten te laten draaien. Hij ziet er misschien compact uit, maar een blender is een erg krachtig apparaat. Als hij te lang werkt, kan hij dus oververhit en daardoor beschadigd raken. Heeft je toestel het even te warm? Laat het dan rusten tot het weer een normale temperatuur heeft bereikt.

We raden je ook aan om altijd met een lage snelheid te beginnen mixen en de snelheid geleidelijk op te voeren.

Tip 2: kies voor geschikte ingrediŽnten

Dwing je blender niet om ingrediënten te mixen die hij niet aankan. Sommige voedingsmiddelen mogen namelijk niet in de blender, zoals gedroogde tomaten, gember, kokende vloeistoffen, hele ingevroren ingrediënten (neem liever ingrediënten in stukjes), koffiebonen, harde specerijen en suikerklontjes.

Ook de volgorde waarin je de ingrediënten toevoegt, is belangrijk. Doe eerst de vloeistoffen in je blender, dan de zachte ingrediënten en tot slot de harde.

Opgelet: vul je blender niet tot aan de rand, maar laat steeds wat ruimte over. Zo kan de inhoud uitzetten.

Tip 3: goed gemonteerde onderdelen

Graag een blender die goed werkt en nergens lekt? Zet de onderdelen dan steeds correct in elkaar. Hoe je dat precies doet varieert per model, maar één ding moet je bij elke blender controleren: zijn de beker en de messen stevig aan het voetstuk bevestigd?

Als je blender lekt, is er mogelijk iets mis met de rubberen afdichtring. Controleer of die goed op zijn plaats zit en niet ontbreekt of beschadigd is. In de laatste twee gevallen raden we je aan om een nieuwe afdichtring te kopen.

Tip 4: beperk het lawaai van je blender

Blenders zijn op zich geen extreem lawaaierige apparaten. Maar als ze op je werkblad staan te trillen, lijkt het soms wel zo. Wil je dat voorkomen? Zet je blender dan niet te dicht bij de muur en leg er een dubbelgevouwen vaatdoek onder. Die dempt de trillingen van het apparaat, waardoor je werkblad niet meetrilt.

Tip 5: reinig en slijp de blendermessen

Hoe scherper de messen van je blender, hoe vlotter ze je ingrediënten snijden. Was de messen bij voorkeur met de hand, in warm water met een beetje afwasmiddel. Zo gaan ze langer mee.

Zijn de messen aan een slijpbeurt toe? Doe dan ongekookte rijst in de blender tot de messen volledig onderstaan en mix enkele minuten. Zo scherp je ze makkelijk aan. Volstaat deze truc niet? Haal de messen dan uit het toestel en gebruik een slijper.

Tip 6: maak je blender na elk gebruik schoon

Het is erg belangrijk om je blender na elk gebruik onmiddellijk schoon te maken. Sommige modellen mogen in de vaatwasser. Is dat bij jouw blender niet het geval? Volg dan deze stappen om je apparaat correct te reinigen:

  1. Trek de stekker van je blender uit het stopcontact.
  2. Maak alle verwijderbare onderdelen los: de beker, het deksel, de dop en de messen. Let op wanneer je de messen aanraakt, want die zijn vlijmscherp.
  3. Veeg het motorblok schoon met een vochtige doek en droog het zorgvuldig af. Opgelet: dompel het voetstuk nooit onder in water, om elektrische schokken te voorkomen. Zet het voetstuk ook nooit in de vaatwasser om het te reinigen.
  4. Maak alle verwijderbare onderdelen na elk gebruik schoon met warm water en afwasmiddel.
Een kleine tip voor de kom: vul hem met een derde warm water en voeg een beetje afwasmiddel toe. Laat de blender een paar seconden op de laagste snelheid draaien en verhoog dan de snelheid gedurende 30 seconden. Spoel de kom af met schoon water en laat hem drogen.

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters