Hoe je mobiele airco correct gebruiken?

Heb je net een mobiele airco gekocht? Top! Maar weet je hoe hem te gebruiken voor een optimale werking? Er zijn inderdaad een aantal goede reflexen die men moet aannemen om je kamer correct af te koelen zonder dat je airco te veel verbruikt. Volg de gids!
20200427_telesales_hp_desk_nl.jpg
20210616_airco_small_01.jpg

Regel nr. 1: gebruik een goede afdichtingskit

De mobiele airco’s werken meestal met een warmeluchtafvoerbuis die naar buiten leidt. Het is dus belangrijk deze dicht bij een venster of een deur te plaatsen. En om zoveel mogelijk te voorkomen dat warme lucht binnenkomt maak je gebruik van een goede afdichtingskit. Zonder deze zal je airco onnodig werken want de kamer zal nooit correct gekoeld worden.

Nog een tip: Zorg er ook voor dat de opening van het venster of de deur niet te groot is om de goede werking van je airco niet te belemmeren.

20210616_airco_small_02.jpg

Plaats je mobiele airco op de juiste plaats

Om ervoor te zorgen dat de afvoerbuis zijn werk kan doen, wordt aangeraden de mobiele airco in de buurt van een venster, een balkondeur of een deur te plaatsen. Een schuif- of kantelvenster is voor dit type buis geschikter dan een schuin dakraam. Deze heeft nog altijd een opening waarlangs warme lucht gemakkelijk kan binnendringen en dit moet te allen prijze worden vermeden, want dit heeft gevolgen voor de koelcapaciteit van de airco.

Het wordt ook aanbevolen de airco op 30-40 centimeter van de muur te plaatsen en er niets op te leggen. Elementen op de airco verminderen de luchtcirculatie.

Plaats je toestel nooit in een kamer die groter is dan het maximale volume dat hij kan afkoelen. Wanneer je dit doet kan je niet de hele kamer afkoelen. Goed om weten: Een erg zonnige en weinig geïsoleerde kamer zal trager afkoelen dan een donkere en geïsoleerde kamer.

20210616_airco_small_03.jpg

Werken van ‘s morgens vroeg

Het duurt lang om een warme kamer terug op een aangename temperatuur te krijgen. Het ideale is dus de ruimte fris te houden. Hoe? Door de airco ‘s morgens al aan te zetten, wanneer de kamer nog fris is. Het voordeel: Wanneer de mobiele airco alleen maar een aangename temperatuur hoeft aan te houden moet hij minder werken. Dan maakt hij ook minder lawaai.

En om te vermijden dat de kamer opnieuw opwarmt door de buitenhitte moet je ze in elk geval beschermen tegen directe blootstelling aan de zon. Onze oplossing: houd jaloezieën, gordijnen of overgordijnen gesloten. En zorg er ook voor dat de vensters en de deuren gesloten blijven.

20210616_airco_small_04.jpg

De buisstand

Opdat de buis van je mobiele airco de warme lucht zo optimaal mogelijk kan afvoeren is het belangrijk dat de buis zo recht mogelijk wordt geplaatst. Wanneer de afvoerbuis te veel krommingen vertoont kan de warme lucht niet correct ontsnappen. Je toestel moet dan extra inspanningen leveren om de kamer af te koelen.

20210616_airco_small_05.jpg

Vermijd andere elektronische toestellen in de kamer

Hoe gek het ook moge lijken, het gebruik van andere toestellen in de kamer tast de prestaties van de mobiele airco aan. De elektronische toestellen produceren immers hun eigen warmte. Een stofzuiger, bijvoorbeeld, produceert veel warme lucht. Een strijkijzer geeft ook veel warmte af. Door andere elektronische toestellen te vermijden optimaliseer je de koelcapaciteit van de airco.

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters