Hoe een haartondeuse gebruiken?

Ben jij thuis kapper van dienst? Of wil je je coupe zelf onderhouden. Dan moet je niet alleen een efficiënte haartondeuse kiezen, je moet ook weten hoe die te gebruiken. Niemand wil namelijk met een mislukt kapsel op straat verschijnen. Daarom delen we hier met jou graag enkele tips!
20200427_telesales_hp_desk_nl.jpg
20230323_tondeusecheveux_small_bloc01.jpg

Bereid je opdracht met de haartondeuse goed voor

De eerste tip die we je geven geldt eigenlijk voor talloze toestellen: lees de handleiding. Elke haartondeuse heeft zijn eigen afstellingen en features. Zo bestaan er haartondeuses met verschillende verstelbare opzetkammen, andere hebben dan weer één vaste opzetkam met een schuifknopje of een draaiwiel om de gewenste kniplengte in te stellen.

Ten tweede is het ook handig om de schouders af te dekken en een goede plek te kiezen voor je knipbeurt. Zo kan je de haren achteraf gemakkelijk verzamelen en in de vuilbak kieperen.

Natuurlijk moet ook het haar in orde zijn, er daarmee bedoelen we proper en droog. Natte haren zullen namelijk veel sneller de mesjes van je tondeuse verstoppen en doen roesten en dus je haartondeuse beschadigen. Als lange manen plaats moeten maken voor een korte coupe, dan is het geen slecht idee om de haren eerst wat onder handen te nemen met een schaar. Zo voorkom je dat lange haren in je tondeuse verstrikt raken. Extra tip: kam het haar in de groeirichting tijdens de knipbeurt met de schaar.

20230323_tondeusecheveux_small_bloc02.jpg

De gewenste afstelling van je haartondeuse

Opteer niet meteen voor een korte lengtestand op je haartondeuse. Kies eerst een grote stand waarmee je volledig rondgaat over het hoofd. Nadien kan je dan verkorten met een gemiddelde of korte stand waar nodig. Om een degradatie in het haar te creëren, gebruik je meerdere opzetstukken met een verschillende lengte of de verschillende standen op een tondeuse met één opzetkam.

20230323_tondeusecheveux_small_bloc03.jpg

Bepaal de juiste knip-/scheerrichting

Knippen of scheren met een tondeuse doe je tegen de haargroeirichting in! Hou je tondeuse met de messen naar beneden gericht. Het platte deel van het opzetstuk moet altijd in contact blijven met het hoofd.

Hanteer je haartondeuse voorzichtig en oefen niet te veel druk uit. Ga ook niet te snel. Door aan een rustig tempo te scheren, voorkom je dat je aan de haren trekt of de hoofdhuid aanraakt. Probeer zo veel mogelijk haren mee te nemen in de messen van je tondeuse. Zo zal het haar gelijkmatig korter worden.

Je kan beginnen waar je wil (bovenaan, onderaan, op de zijkant …), maar vermijd om van het ene deel van het hoofd naar het andere te springen. Anders zal je ongetwijfeld enkele zones vergeten. Door het hoofd in kleine deeltjes onder te verdelen, vang en scheer je al het gewenste haar zonder de hoofdhuid te irriteren.

De details van je coupe

Voor een mooie, strakke haarlijn en contouren in de nek en rond de oren verwijder je de bescherming of het opzetstuk en draai je de tondeuse om in je hand. Scheer voorzichtig een lijn in de nek en rond de oren, waarbij je ervoor zorgt dat de tondeuse vanaf de haarlijn naar beneden loopt. Als je niet echt duidelijk kan zien wat je aan het scheren bent, vraag dan om hulp. Voor de lijn rond de oren kan je het haar over de oren kammen. Om de randen tot in de details piekfijn te krijgen, kan je het haar bijknippen met een schaartje.

Om cleane bakkebaarden te krijgen, begin je met het onderste deel van elke bakkebaard horizontaal af te snijden. Gebruik een spiegel om ze op dezelfde lengte te knippen. Als er gezichtsbeharing onder de bakkebaarden zit, gebruik dan een beschermkapje om een soepele overgang van de bakkebaarden naar de baard te verkrijgen. Schuif de tondeuse naar beneden om de groeirichting van deze haren te volgen. Scheer één bakkebaard op de gewenste lengte. Wanneer je de andere onder handen neemt, kijk dan recht in een spiegel, zodat de twee bakkebaarden symmetrisch zijn.

Twee basiscoupes

  • Militair kapsel: voor een militair kapsel heb je de 2 kortste opzetstukken nodig. Scheer het volledige hoofd met de op één na kortste kam. Scheer vervolgens de zijkanten en de achterkant met de kortste kam. Werk van beneden naar boven en zorg voor een gelijkmatige lijn rond de bovenkant van het hoofd. Ga van links naar rechts om geen haar te missen.
  • Jongenskapsel: begin met al het haar af te scheren met een kam met een gemiddelde lengtestand. Als je alle haren hebt verwerkt, plaats je een kortere kam op de tondeuse. Werk aan de zijkanten van beneden naar boven om het haar op de gewenste lengte te scheren. Zorg ervoor dat je een nette lijn trekt rond de bovenkant van het hoofd als je het haar aan de bovenkant wat langer wil hebben.

Je eigen haar scheren

Je eigen haar scheren vraagt nog meer oefening en kunst. Ga er de eerste keren dus zeker niet van uit dat het resultaat helemaal perfect zal zijn. Deze tips kunnen je wel op weg helpen:

  • Gebruik minstens 2 spiegels om je hoofd langs alle kanten te kunnen zien
  • Leg meteen alle tools klaar die je zal nodig hebben tijdens je knip-/scheerbeurt
  • Neem je tijd en ga voorzichtig te werk
  • Leg je hand op je hoofd. Gebruik je hand om je te helpen de tondeuse over je hoofd te bewegen zodat je je haar niet te hoog scheert
  • Begin achteraan of werk systematisch van links naar rechts
  • Gebruik een pluizenroller of haardroger om achteraf alle losse haartjes in je nek of op je kleren te verwijderen

20230323_tondeusecheveux_small_bloc04.jpg

Je haartondeuse reinigen

Voor een lange levensduur van je haartondeuse, is het belangrijk dat je ze na elk gebruik altijd even reinigt. Sommige toestellen beschikken over een afspoelbare kop die je gewoon even onder de kraan moet houden. Opgelet: indien je haartondeuse niet volledig waterdicht is, mag enkel de scheerkop onder de kraan.

De meeste haartondeuses modellen worden ook geleverd met een reinigingsborstel om de haartjes voorzichtig van de trimkop te verwijderen en met smeerolie om de snijbladen te smeren.

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters