Hoe kies je de beste airfryer in 2023?

Met een airfryer – ook wel heteluchtfriteuse of friteuse zonder olie genoemd – bak je niet alleen frietjes zonder of met weinig olie, maar bereid je ook een hele waaier aan gerechten met tot 80% minder vet dan bij conventionele kookmethoden. Airfryers bieden veel voordelen en zorgen voor een gezond en smakelijk alternatief.

Er zijn talrijke friteuses met hete lucht op de markt, van verschillende merken en met elk hun specifieke kenmerken. Waar moet je precies op letten als je een heteluchtfriteuse koopt? Denk aan het ideale formaat voor jouw gezin, het vermogen, de baktechnologieën, de extra functies en de accessoires.

Tot slot geven we je ook graag 5 populaire airfryers mee!
20200427_telesales_hp_desk_nl.jpg
20230614_tipk_airfryer_1.jpg

Hoe bepaal je het ideale formaat van een airfryer voor jouw gezin?

Heteluchtfriteuses bestaan in verschillende maten om aan de behoeften van elk huishouden te voldoen. Er is een verschil tussen de bakcapaciteit of het laadvermogen en de inhoud van je airfryer.

De bakcapaciteit (in kilogram) staat voor het aantal kg frieten dat je per keer kan bakken. De inhoud (in liter) geeft aan hoe groot de mand van de friteuse is.

Hou bij je keuze rekening met de maximale bakcapaciteit. Tel ongeveer 250 gr. frietjes per persoon. Met een friteuse zonder olie met een capaciteit van 1 kg, bak je dus per keer voor 4 personen frieten.

Als je een groot gezin hebt of vaak voor grote groepen frieten bakt, kies dan een airfryer die groot genoeg is. Er bestaan extra grote modellen met een capaciteit vanaf 1,5 kg waarvan sommige meerdere compartimenten bevatten.

Aantal personen Aantal kg frieten
1 à 2 personen 0,5 tot 0,7 kg
3 à 4 personen 0,8 tot 1 kg
4 à 6 personen 1 tot 1,5 kg
5 personen of meer 1,5 kg of meer

20230614_tipk_airfryer_2.jpg

Het volume van je airfryer

Van kippenvleugeltjes tot knapperige frietjes en zelfs desserts, een airfryer kan het allemaal bereiden. Ben je dus van plan om meer met je heteluchtfriteuse te doen dan enkel frieten bakken? Dan is het goed om naast de totale capaciteit ook naar het volume van je airfryer te kijken. Krijg je er bijvoorbeeld een halve of een hele kip in? Grote stukken vlees, een kip of een brood bak je makkelijk in een airfryer met een volume vanaf 1,4 kg.

Goed om weten: sommige friteuses zonder olie vermelden in hun naam ook L, XL of XXL. En ook al zegt het formaat niet alles over de inhoud, het geeft je alvast een idee van de capaciteit van het toestel. XXL-airfryers hebben een minimale capaciteit van 1,4 kg, waardoor je er meer of grotere voedingsmiddelen mee kan bakken.

20230614_tipk_airfryer_3.jpg

Het belang van het vermogen van een heteluchtfriteuse

Het vermogen wordt uitgedrukt in Watt en varieert voor de airfryers in ons gamma tussen 1100 en 2470 Watt. Een groter toestel heeft een hoger wattage nodig om een grotere hoeveelheid snel en gelijkmatig te garen.

Vergelijk toestellen van dezelfde capaciteit en kijk naar de verschillen op vlak van vermogen. Hoe hoger dat is, hoe sneller de airfryer op temperatuur is en hoe efficiënter hij werkt. Uiteindelijk komt dat voordeliger uit voor je energierekening en je maaltijd is in een handomdraai klaar.

20230614_tipk_airfryer_4.jpg

Airfryers met specifieke heteluchttechnologieŽn

Naast de standaard baktechnologie, waarbij je toestel hete lucht van bovenaf door de hele kom verspreidt om je voedingswaren te garen, hebben verschillende merken specifieke baktechnologieën ontwikkeld. Hiermee zetten zij hun unieke toets op tafel zetten. Hieronder lichten we enkele airfrying-technologieën van populaire merken toe.

Philips-airfryers

  • RapidAir-technologie: de hete lucht wordt door de airfryer gecirculeerd, rond een metalen mand. Er is weinig of geen olie nodig bij het frituren, bakken en grillen. Het zeestervormige design aan de onderkant van de airfryer verbetert de luchtcirculatie voor een gelijkmatige bereiding van je gerechten.
  • Fat Removal-technologie: het overtollige vet wordt verwijderd en opgevangen voor gezondere gerechten.
  • Smart Sensing-technologie: je airfryer past de tijd en de temperatuur automatisch aan tijdens de bereiding. Zo wordt je gerecht altijd perfect gaar.

Tefal-airfryers

3D Air Pulse-technologie:het toestel combineert op unieke wijze heteluchtcirculatie, optimale temperatuurregeling en pulserende warmte. Dit kookproces resulteert in sappige en smaakvolle gerechten met een perfect knapperige buitenkant, terwijl je amper olie gebruikt.


Princess-airfryers

High Speed Air Convention-technologie: de hete, circulerende lucht in en de ideale baktemperatuur zorgen er samen voor dat je gerechten goed gaar worden. Frietjes en snacks krijgen een heerlijk krokant laagje.

20230614_tipk_airfryer_06.jpg

Handige extraís van een heteluchtfriteuse

  • Automatische bakprogrammaís: de temperatuur en de gaartijd zijn afgestemd op het type voedsel die je wil bereiden. Bijvoorbeeld kip, gegrilde groenten of kroketjes. Zo maak je je gerechten snel en makkelijk klaar met een druk op de knop.
  • Dubbele kuip: als je je airfryer wenst te gebruiken om meerdere gerechten tegelijk te bereiden, kies dan voor een model met een dubbele kuip. Zo bak je makkelijk frietjes en snacks op hetzelfde moment of vlees en groenten tegelijk.
  • Geconnecteerde airfryers: deze slimme heteluchtfriteuses verbind je via bluetooth met je smartphone. Gebruik de app en vind talloze recepten die je makkelijk kan bereiden met je airfryer. Sommige modellen laten je zelfs toe om je airfryer vanop afstand te bedienen.
  • Vaatwasbestendige onderdelen: als je airfryer over vaatwasbestendige onderdelen beschikt zoals het mandje en de kuip, hoef je ze gewoon in de vaatwasser te plaatsen voor een eenvoudig onderhoud.
  • Koude wanden: voor een veiliger gebruik blijft de buitenkant van je heteluchtfriteuse koel tijdens het bakken.

5 populaire airfryers van 2023

Philips Airfryer XXL HD9285/93 Philips Airfryer L HD9252/70 Moulinex Easy Fry & Grill XXL EZ801D10 Philips Airfryer Connected XL HD9280/70 Fri-Fri Retro Deep Fryer
✔️ Tot 1,4 kg frietjes of een hele kip ✔️ Touchscreen met 7 voorinstellingen ✔️ Tot 1,5 kg frietjes of een hele kip ✔️ Geschikt voor spraakbesturing, compatibel met Amazon Alexa ✔️ Capaciteit van 1 kg
✔️ 16 bereidingsfuncties ✔️ 13 bereidingsfuncties ✔️ 8 automatische programma's ✔️ 14 bereidingsfuncties ✔️ Makkelijk gebruik en eenvoudige reiniging
✔️ Inspiratie en begeleiding via de intuïtieve NutriU-app ✔️ Inspiratie en begeleiding via de intuïtieve NutriU-app ✔️ FlexCook-tussenschot meegeleverd als accessoire ✔️ Inspiratie en begeleiding via de intuïtieve NutriU-app ✔️ Vintage-design
❌ Geen koude wanden ❌ Geen koude zone ❌ Geen kijkvenster ❌ Geen koude zone ❌ Geen warmhoudfunctie
Bekijk dit product Bekijk dit product Bekijk dit product Bekijk dit product Bekijk dit product

20230614_tipk_airfryer_07.jpg

De accessoires voor je heteluchtfriteuse

De airfryer is als een mini-oven, kleiner dan een oven en met een lager energieverbruik. Of je nu goudgele kippenvleugels, knapperige frietjes of zelfs heerlijke desserts wil maken, hij kan de uitdaging aan. Maar da’s nog niet alles.

Met de toevoeging van specifieke accessoires, zoals een taartvorm voor je huisgemaakt gebak, of een grillplaat om het beste uit je groenten, vis en vlees te halen, zijn de mogelijkheden eindeloos. Accessoires maken de airfryer nog handiger, waardoor je nog veel meer verschillende gerechten kan maken met dit praktische toestel in je keuken.

20230614_tipk_airfryer_08.jpg

Ons gamma airfryers

Het kiezen van de beste airfryer is een persoonlijke afweging. Of je nu gaat voor een model van Philips, Moulinex, Tefal, Ninja, Domo of een ander merk hou rekening met je specifieke behoeften en voorkeuren.

Wil je graag meer informatie? Onze verkopers online en in de winkel staan klaar om je te helpen en te adviseren zodat jij de allerbeste airfryer kiest voor je gezin en kookstijl.

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters