Hoe je stijltang gebruiken het best?

Ultraglad haar of glamoureuze filmsterkrullen? Het is een droom voor velen, en met een Met een stijltang is dat zo geregeld! Op voorwaarde dat je ze correct gebruikt, natuurlijk. Welke temperatuur stel ik in? Hoe bescherm ik mijn haar het best? Onze experts geven een antwoord op al je vragen.
20200427_telesales_hp_desk_nl.jpg
bloc3_utiliser_lisseur.jpg

Een goede voorbereiding is het halve werk

Stap 1: was eerst je haar

Was je haar met een milde, voedende shampoo. Zo’n wasbeurt is trouwens de ideale gelegenheid om ook een conditioner aan te brengen! Verdeel de conditioner gelijkmatig met een kam, laat even inwerken en spoel grondig uit.


Stap 2: droog je haar

Het is belangrijk om je haar te drogen voor je aan de slag gaat met een stijltang. Kletsnatte haren zijn namelijk een no-go tijdens het stylen. Zelfs Wet & Dry-modellen vereisen minstens handdoekdroog haar.
Droog je haar dus meteen na het wassen met een handdoek. Dep of knijp je haar droog, maar probeer vooral niet te wrijven. Een microvezeldoek werkt het snelst. Gebruik een haardroger voor het resterende vocht.

Zorg dat je haar helemaal droog is. Hoor je een knisperend geluid tijdens het stylen? Dan is je haar nog niet goed droog. Laat bij voorkeur een paar uur tussen het wassen en het stylen, zodat je haar zeker droog is.


Stap 3: breng een hittebeschermingsproduct aan

Zodra je haar schoon en droog is, kan je het beschermen tegen de hitte met een crème of serum. Een hittebeschermingsproduct voorkomt dat je haar bijvoorbeeld afbreekt door schade tijdens het stylen en is onmisbaar voor elk haartype.
Elk product biedt uiteraard specifieke voordelen, maar zoete-amandelolie voedt je haar tot diep in de kern. Hét geheim voor krachtig en vitaal haar in topvorm!
Zorg altijd dat het product voldoende in je haar is getrokken (of droog is) voor je aan de slag gaat met je stijltang.

20230414_bien_utiliser_lisseur_bloc2.jpg

Lok voor lok en op de juiste temperatuur

Stap 4: verdeel je haar Klaar met je verzorgingsproduct?

Verdeel dan je haar in secties met behulp van een kam. Zo gaat het stylen straks makkelijker én sneller.

Stap 5: stel de juiste temperatuur in

Een te hoge temperatuur kan je haar beschadigen. Denk daarom aan de werkingstemperatuur van je stijltang en stem die af op je haartype. Heb je broos haar? Dan is een hittebeschermingsproduct eens zo belangrijk.

We zetten de aanbevolen temperatuurinstellingen nog even op een rijtje:
• Dun, ontkleurd of gevoelig haar: 140 °C tot 160 °C
• Normaal, gekleurd of gekruld haar: 160 °C tot 180 °C
• Dik of pluizend haar: 180 °C tot 230 °C

bloc5_utiliser_lisseur.jpg

Op een stijltang met digitale temperatuurregeling kan je de temperatuur nog nauwkeuriger instellen.

Opgelet! Neem je stijltang altijd vast bij de handgreep om brandwonden aan je handen te voorkomen. Let extra goed op als je een 2-in-1 stijltang gebruikt, omdat de platen dan ook aan de buitenkant kunnen opwarmen.

Mijn stijltang heeft een stoomfunctie

Sommige stijltangen hebben een stoomfunctie en zijn uitgerust met een waterreservoir. Dankzij de stoom kan je je haar sneller stylen, zonder dat je een te hoge temperatuur hoeft in te stellen. Je haar raakt niet beschadigd en gaat mooier glanzen.
Vul het reservoir en zet het weer op zijn plaats voor je de stijltang inschakelt. Wacht vervolgens tot je stijltang op temperatuur is voor je de stoomfunctie gebruikt. Bij het eerste gebruik – of als je je stijltang een hele tijd niet hebt gebruikt – raden we aan om de stoomfunctie te activeren en de tang 7 tot 8 keer te openen en te sluiten voor je ze (weer) in gebruik neemt.

Tip: giet het waterreservoir na elk gebruik leeg. Zo gaat je stijltang langer mee.

20230414_bien_utiliser_lisseur_bloc1.jpg

Hoe een stijltang gebruiken?

Hoe maak ik mijn haar glad met een stijltang

Heb je een hittebeschermingsproduct aangebracht, je haar verdeeld en de juiste temperatuur ingesteld? Dan kan je aan de slag! Leg een lok op de onderste plaat van je stijltang en sluit de tang. Trek de lok strak met je hand of met een borstel, terwijl je met je andere hand de stijltang naar beneden laat glijden. Neem je tijd en behandel elke lok maar één keer. Dat is een betere techniek dan elke lok meermaals te bewerken met de hete stijltang.

20230414_bien_utiliser_lisseur_bloc4.jpg

Hoe creëer ik een wavy look met een stijltang?

1. Neem een dunne lok en klem je stijltang (zachtjes) op de bovenkant van de lok.
2. Trek de stijltang over je lok, zoals je zou doen om je haar glad te maken. Maar in dit geval ga je niet helemaal tot beneden: stop op het punt waar de krul moet beginnen (doorgaans ergens in het midden).
3. Buig de stijltang 180° naar je toe en haal ze over de rest van de lok. Herhaal dit voor elke lok.
4. Heb je alle lokken gekruld? Masseer dan je haarwortels met de vingers: zo komen je krullen los en krijg je die warrige beach look.


Hoe krul ik mijn haar met een stijltang?

Bij volle krullen gaat het om volume en lift. Een veelgehoorde tip is dan ook om een stylingmousse met volume-effect te gebruiken voor je aan de slag gaat met de stijltang. Houd wel altijd in het achterhoofd dat het resultaat nooit dat van een echte krultang zal evenaren.

1. Klem een lok op ongeveer 1 cm van de haarwortel tussen de stijltang. Houd de stijltang verticaal en een beetje schuin ten opzichte van je gezicht.
2. Trek de lok strak en houd ze met één hand vast, terwijl je de stijltang in de tegenovergestelde richting van je gezicht draait.
3. Haal de stijltang over de volledige lengte, terwijl je een lichte druk uitoefent.
4. Herhaal dit tweemaal per lok voor mooi volle krullen, of werk met grotere lokken voor een losser effect.

Ben je dol op krullen? Lees dan ook ons artikel ĎWelke krultang kiezen?í

20230414_bien_utiliser_lisseur_bloc3.jpg

Hoe een stijltang schoonmaken?

Waarom moet ik mijn stijltang schoonmaken?

Voor een goede hygiëne! Tijdens het schoonmaken verwijder je namelijk alle bacteriën en vuiltjes die achterblijven in je stylingtoestel. Bacteriën en vuil beïnvloeden overigens niet alleen de hygiëne, maar ook het warmteniveau van je stijltang. Bovendien kan het vuil van je stijltang achterblijven op je lokken en zo je fris gewassen haar weer vuil maken.

Hoe moet ik mijn stijltang schoonmaken?

Heel eenvoudig!
• Neem je stijltang en haal er een vochtige doek of een paar milde ontschminkingsdoekjes bij. Strijk de binnenkant van de platen in met een paar druppels shampoo.
• Warm je stijltang op zodat het vuil beter loskomt, en laat ze vervolgens weer afkoelen.
• Wrijf zachtjes met een vochtige doek of een ontschminkingsdoekje over de platen.
• Wrijf het hele toestel schoon, met extra aandacht voor de zones rond de knoppen en het punt waar het snoer vastzit.

Hoe vaak moet ik mijn stijltang schoonmaken?

In een ideale wereld maak je je stijltang schoon na elk gebruik. Maar als het snel moet gaan omdat je de bus moet halen, dan is zo’n dagelijkse reinigingsbeurt niet haalbaar. Daarom raden we aan om je stijltang elke 2 tot 4 weken te reinigen. Als je je stijltang slechts af en toe gebruikt, hoef je ze uiteraard ook niet zo vaak schoon te maken.

bloc6_utiliser_lisseur.jpg

Met handige accessoires

Misschien zat er een accessoire bij je stijltang (of ook niet)? Dat kan, de accessoires kunnen variëren naargelang het model en type. Wij geven een woordje uitleg bij elk accessoire dat kan meegeleverd worden met je stijltang.

Kam
In sommige stijltangen zit een verwijderbare kam om je haarlokken gelijkmatig te verdelen tussen de platen.

Hittebestendig matje
Het hittebestendige matje dient om je stijltang veilig op neer te leggen. Gebruik het matje om tijdens het stijlen je badkamermeubel niet te beschadigen.

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters