Alles wat je moet weten over droogkasten met warmtepomp

Sinds zijn ontstaan al meer dan 200 jaar geleden is de droogkast uitgegroeid tot een hoogtechnologische hulp in het huishouden. Van condensatiedroogkast tot droogkast met luchtafvoer of warmtepomp droogkast – keuze genoeg. Maar de meest ecologische optie is de laatste. Hoe werkt zo’n warmtepompdroger, wat maakt hem zuiniger en wat zijn de voordelen? Welkom bij het ABC van de droogkasten met warmtepomp.

Een vrouw die het programma van haar droogkast kiest

Wat is een warmtepomp droogkast en hoe werkt het?

De droogkast met warmtepomp werkt eigenlijk zoals een gewone condensatiedroogkast, maar hij is veel zuiniger. Een condensatiedroogkast werkt in een gesloten circuit. Dit wil zeggen dat de warme lucht niet naar buiten wordt afgevoerd, maar binnen het toestel zelf wordt opgevangen. De afgekoelde damp uit de droogkast wordt omgezet in water dat opgevangen wordt in een reservoir of afgevoerd wordt. Condensatiedroogkasten drogen hierdoor dus snel, maar ze zijn minder energiezuinig omdat ze meer broeikasgassen uitstoten.

Een droogkast met warmtepomp volgt hetzelfde principe als de condensatiedroogkast, maar het wasgoed wordt op een lagere temperatuur gedroogd. De warmtepomp droogkast maakt in plaats van een klassieke elektrische weerstand gebruik van een warmtepomp die de warmte hergebruikt. Zo kan de hete afvoerlucht ook voor het volgende droogproces worden gebruikt. Met als resultaat een lager energieverbruik en een minder uitstotende droogcyclus.

5 voordelen van een droogkast met warmtepomp

Ben je op zoek naar een droogkast? Dan is een warmtepomp droogkast de ideale keuze. We zetten de 5 grootste voordelen voor jou op een rijtje:

1. Je droogt je was op een duurzamere manier
2. Het energieverbruik is lager
3. Je bespaart op lange termijn
4. Je hebt minder geluidsoverlast tijdens het drogen
5. Je kan je droogcyclus flexibel programmeren

Een wasmachine en een droogkast die naast elkaar staan in een huis

1. Duurzamer drogen

Door de warmte in het droogproces te hergebruiken, vermindert de uitstoot van broeikasgassen sterk. Hierdoor stoten warmtepomp droogkasten maar liefst 60% minder broeikasgassen uit dan condensatiedrogers.

Naast een lagere uitstoot, hebben droogkasten met warmtepomp ook een langere levensduur dan condensatiedrogers. Een warmtepomp droogkast gaat gemiddeld 10 tot 15 jaar mee, vergeleken met 5 tot 10 jaar voor een condensatiedroger. De volgende factoren dragen bij aan de langere levensduur van warmtepomp droogkasten: de lagere droogtemperatuur, het minder frequente gebruik van de elektrische weerstand en ten slotte zijn er ook minder trillingen en bewegende onderdelen tijdens het droogproces.

Naast de slijtage van het toestel zelf, komt het bij condensatiedrogers ook vaak voor dat je kledij sneller begint te slijten. Hierdoor moet je niet alleen je droogkast sneller vervangen, maar ook je kleren.

Droog je kleren duurzamer met een van onze droogkasten met warmtepomp

Het bovenste deel van een droogkast met een elektriciteits-icoon

2. Lager energieverbruik

Bij een condensatiedroogkast condenseert het vocht van de kleren in de trommel, waarna het in een opvangbakje terechtkomt of via een afvoerslang wordt afgevoerd. Een droogkast met waterpomp gebruikt hetzelfde principe, maar maakt gebruik van een warmtepomp die de warmte van de vochtige lucht in de trommel hergebruikt. Dit proces verbruikt minder stroom.

Kortom: een droogkast met warmtepomp haalt vandaag energieklasse A+, A++ of A+++. Een condensatiedroogkast vind je vanaf energieklasse B, of lager. Op die manier verbruikt een warmtepomp droogkast minder dan de helft dan een condensatiedroger.

Ontdek het energieverbruik van elk van onze warmtepomp droogkasten

20240115_SecheLinge_Bloc_5.jpg

3. Een besparing op lange termijn

De aankoopprijs van een warmtepomp droogkast ligt vaak iets hoger dan die van een condensatiedroger. De energiebesparing op lange termijn maakt de investering echter de moeite waard. Met een A+++ warmtepomp droogkast bespaar je elk jaar makkelijk 200 kWh aan elektriciteit, in vergelijking met een B-label condensatiedroger. Dat is meer dan 8% van het stroomverbruik van een gemiddeld huishouden.

In het overzicht van al onze warmtepomp droogkasten vind je bij de specificaties van elk toestel het exacte verbruik en de exacte verbruikskosten terug. Zo weet je zelfs voor je aankoop al aan welke kosten je je jaarlijks mag verwachten.

En net omdat ze minder energie verbruiken, kan je alle warmtepomp droogkasten betalen met ecocheques. Dat is natuurlijk mooi meegenomen!

Kies je warmtepomp droogkast en bespaar geld

Het Vanden Borre Life-logo op een blauwe achtergrond

Krijg korting op de eerste 6 maanden van je Vanden†Borre Life-abonnement

Met Vanden Borre Life verleng je deze levensduur van je toestellen nóg meer dankzij de kosteloze reparatie van je grote elektrotoestellen.

Betaal slechts € 8,99/maand voor je nieuwe Vanden Borre Life Groot Elektro + TV-abonnement OF € 7,99/maand voor je nieuwe Vanden Borre Life Groot Elektro-abonnement. Bij aankoop van een droogkast met warmtepomp die deel uitmaakt van de actie op de dag van je inschrijving op het abonnement.

Ontdek alle voordelen van Vanden Borre Life


Hoe geniet je van de actie? De actie is enkel geldig in de winkel of via televerkoop (bel ons op: 02/334.00.00)

Let op: De klant engageert zich gedurende minimum 12 maanden en na de eerste 6 maanden betaalt hij de gewone prijs: € 16,99/maand (Groot elektro + tv) of € 14,99/maand (Groot elektro). Deze actie is enkel geldig voor nieuwe klanten die zich tussen 12.02.24 en 03.03.24 inschrijven op een Vanden Borre Life-abonnement.

Een vrouw met een bruine trui die het display van haar droogkast aanraakt

4. Stiller drogen

Het geluidsniveau van een droogkast met warmtepomp ligt over het algemeen tussen 50 en 60 decibel, vergeleken met 65 tot 70 decibel voor een condensatiedroogkast. Dit verschil in geluidsniveau komt doordat warmtepomp droogkast een stiller ventilatiesysteem gebruiken dan condensatiedrogers.

Een warmtepomp droogkast is dus een stille oplossing, die je in staat stelt om je kleren te drogen zonder de rust in je huis te verstoren.

Droog je wasgoed in stilte met onze droogkasten met warmtepomp

Een man die zijn droogkast programmeert

5. Flexibel programmeren

Bij veel warmtepomp droogkasten heb je de mogelijkheid om een droogprogramma voor een later moment in te stellen. Met zo’n flexibele programmering kan je de tijd en duur van de droogcyclus zelf kiezen. Dat is handig voor mensen die hun droogkast buiten de piekuren willen laten draaien of die hun kleding op een specifiek tijdstip willen kunnen drogen.

Maar dit is vooral ook handig als je zonnepanelen hebt. Met de startuitstel-functie kan je je droogprogramma instellen om te starten tijdens de uren dat de zon het felst schijnt zodat je meteen kan genieten van je nieuw opgewekte energie.

Daarnaast zijn er ook verschillende functies en opties beschikbaar op warmtepomp droogkasten die ze nog gebruiksvriendelijker maken. Enkele voorbeelden van deze functies zijn: een sneldroogstand om je kledij sneller te drogen, een droogstand voor delicate stoffen om zelfs je meest kwetsbare kledingstukken te beschermen of een specifieke droogstand voor dekbedden en dekens.

Programmeer je droogcyclus in alle flexibiliteit met een droogkast met warmtepomp

Tips voor Ďt leven

Zoals je merkt, komt een droogkast met warmtepomp dus met tal van grote voordelen. Maar hoe goed een toestel ook is, een optimaal resultaat krijg je enkel door een optimaal gebruik en onderhoud. Er zijn dus nog enkele zaken die je thuis zelf kan doen om je warmtepomp droogkast zo lang mogelijk mee te laten gaan.
 

Een vrouw die de filter van haar droogkast uit de droogkast haalt

Gebruiks- en onderhoudstips

  • In een warmtepomp droogkast zit een condensor. Als die vies wordt, loopt het energieverbruik op. Raadpleeg je gebruiksaanwijzing over het schoonmaken van de condensor. Sommige wasdrogers doen dit automatisch, andere hebben een controlelampje. Het schoonmaken van de condensor moet ongeveer elke 3 maanden gebeuren. Hoe je dit doet leggen we je hier uit.
  • Hou rekening met een afkoelfase en laat minstens 2 uur tussen elke droogbeurt. Wanneer je het toestel te snel weer opstart, kan het oververhit raken waardoor het langer zal draaien. Dit vergt ook meer energie.
  • Reinig na elk droogprogramma de pluizenfilters. Zo hoef je ze nooit te vervangen. Sommige drogers hebben een lampje dat aangeeft of de filter vies is. Hou ook de ruimte onder de droger stofvrij met een stofzuiger.
  • Laat de deur van de droogkast na gebruik altijd open staan. Zo kan de resterende vochtige lucht verdampen en vermijd je onaangename geurtjes.

20240115_SecheLinge_Bloc_11.jpg

Duurzame tips

  • Plaats je warmtepompdroogkast in een ruimte met een omgevingstemperatuur van 10°C tot 32°C. Bij een lagere omgevingstemperatuur verbruikt de warmtepomp droogkast meer energie en is hij dus minder zuinig.
  • Koop je wasdroger en wasmachine los van elkaar. Een was-droogcombinatie verbruikt meer energie dan 2 aparte toestellen.
  • Kies een passend formaat, niet te groot en niet te klein. Als je alleen woont of als je je droogkast niet vaak gebruikt, opteer je best voor een droger met kleinere capaciteit. Zo verbruik je ook minder.
  • Centrifugeer je wasgoed op een zo hoog mogelijk toerental, voordat je het in de droger stopt. De droger hoeft dan minder hard te werken.
  • Stop je droogkast niet helemaal vol. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar hoe minder vol je droogkast zit, hoe minder je zal verbruiken. De meeste drogers hebben namelijk een ingebouwde vochtsensor die meet wanneer je was droog is. Als er minder was in de droger zit, en die was ook minder vochtig is, dan hoeft de droger minder lang te draaien. Sorteer je wasgoed ook zoveel mogelijk op soort: jeans en andere zwaardere stoffen drogen trager, terwijl lichte, katoenen kledij sneller droogt.
  • Kies voor een automatisch programma in plaats van een vast tijdsprogramma. Het automatisch programma meet hoeveel vocht er nog in je wasgoed zit en stopt wanneer je was droog genoeg is. Een vast programma stopt automatisch na een bepaalde tijd af en kan dus minder energiezuinig zijn.

Ben je helemaal overtuigd van alle voordelen van een droogkast met warmtepomp?
Ontdek ons ruime aanbod van bijna 70 warmtepomp droogkasten en gebruik de filters om de droogkast te vinden die het meest aan jouw noden en wensen voldoet.
 

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters