Hoe kies je een tv met een mooi contrast?

Dankzij de gloednieuwe technologieën waarmee ze uitgerust zijn, is de beeldkwaliteit van smart-tv's of geconnecteerde tv's merkbaar beter dan die van hun voorgangers. Dat heeft te maken met de opkomst van slimme beeldverwerkingssystemen die het contrast, de helderheid, de vloeiendheid, de beeldscherpte en meer verbeteren. Maar het wordt ook steeds moeilijker om te begrijpen wat al die kenmerken van elk tv-model precies betekenen. Om je te helpen, vertellen wij je in deze gids hoe je een tv met een mooi contrast kiest.
 

Wat is het contrast van een tv?

Wat is het contrast van een tv?

Het contrast van een tv is het verschil in intensiteit tussen de helderste en donkerste delen van het beeld, uitgedrukt in een verhouding. Als de contrastverhouding bijvoorbeeld 1.500:1 is, is de intensiteit van de wittinten 1.500 keer sterker dan die van de zwarttinten.
 
Hoe hoger het contrast, hoe beter, want dat betekent dat het wit intenser is en het zwart dieper. Daardoor is het beeld scherper en dynamischer, komen de details beter tot uiting en zien de kleuren er realistischer uit.
 
Kort samengevat: de contrastverhouding regelt het wit, de helderheidsverhouding regelt de diepte van het zwart. Die wordt berekend in nits of candela per vierkante meter (cd/m²).

Waarom is een goed contrast belangrijk voor een tv?

Waarom is een goed contrast belangrijk voor een tv?

Tegenwoordig is de norm voor tv-toestellen de ultra hd 4K-resolutie. Die vervangt full hd en stuurt hdtv (hd ready) definitief met pensioen. Als je de tv-resolutie berekent, weet je hoeveel pixels per inch het scherm bevat. Hoe hoger die waarde, hoe fijner de beelddetails en hoe realistischer en genuanceerder de kleuren. Om het meeste uit een tv-scherm met een hoge resolutie te halen, moet het contrast goed afgesteld zijn. Als dan ook de helderheid hoog genoeg is, wordt je kijkervaring veel immersiever. Daarnaast geldt: hoe groter het tv-scherm is, hoe beter het contrast moet zijn.

Oled- of qled-technologie en hun invloed op het contrast

Oled- of qled-technologie en hun invloed op het contrast

De oled-tv heeft een revolutie teweeggebracht op het gebied van helderheid en contrast. Deze schermtechnologie heeft geen led-achtergrondverlichting, maar is in plaats daarvan uitgerust met organische lichtgevende diodes (oled: Organic Light-Emitting Diode) op elke subpixel (4 per pixel) die onafhankelijk van elkaar kunnen oplichten en doven. Dit maakt het contrast dynamisch en oneindig en de zwarttinten dieper. Zelfs in het donker zien zwarte vlakken er bodemloos uit.
 
De qled-tv is momenteel het neusje van de zalm. Deze modellen combineren een lcd-scherm met led-achtergrondverlichting en een Quantum Dot-filter die bestaat uit lichtgevende nanokristallen. Het contrast van een qled-tv is minder intens omdat de pixels niet volledig gedoofd, maar slechts verduisterd worden en nog restlicht afgeven. Op het vlak van helderheid scoort deze technologie dan weer veel beter. De kijkhoek is breder dan die van een oled-tv en het scherm kan voorzien worden van een antireflectiecoating. Daardoor kan je overdag tv-programma's kijken zonder storende reflecties van het omgevingslicht. Onthoud tot slot dat direct led-achtergrondverlichting een intenser contrast oplevert dan edge led-achtergrondverlichting.
 
Bij beide nieuwe schermtechnologieën is het contrast aanzienlijk beter dan bij een oudere led-tv.

Wat zijn de contrastverbeterende systemen in 4K uhd-tv's?

Wat zijn de contrastverbeterende systemen in 4K uhd-tv's?

Elke tv-fabrikant (Samsung, Philips, Panasonic, LG, ...) heeft zijn eigen oplossing ontwikkeld om de beeldweergave te verbeteren door met de contrastverhouding en lichtintensiteit te experimenteren. LG heeft bijvoorbeeld de Ultra Luminance-technologie ontwikkeld om het contrast van zijn tv's te verbeteren. 
 
De HDR-technologie (High Dynamic Range) is compatibel met alle modellen met een piekhelderheid van meer dan 1.000 nits (of 1.000 cd/m²). Het uitgebreide dynamische bereik omvat HDR10, HDR10+, Dolby Vision, HLG, ... De compatibiliteit varieert dus naargelang de tv-modellen en merken.
 
Als je zelf de kalibratie van je tv-scherm instelt, kan je het contrast en de helderheid helemaal aan jouw voorkeuren aanpassen. 

Ook interessant voor jou

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters