Welke tv kiezen? Handige gids

Tv-fabrikanten brengen vaak nieuwe technologieën op de markt. We vertellen je alles wat je wil weten over tv's om de juiste keuze te maken voor jou en je hele gezin. Eerst nemen we beeldkwaliteit, schermgrootte en achtergrondverlichting onder de loep. Daarna komen specifieke toestellen zoals smart-tv’s aan bod, net als functionaliteiten zoals Local Dimming en Screen Mirroring. Tot slot kijken we naar de nodige accessoires en services. Beantwoord je liever 4 vragen om tv’s te vergelijken? Start de tv-wijzer..

Scherp, scherper, scherpst

De hoogste tv-standaard is vandaag UHD. Deze biedt je beelden met een ultrahoge definitie. Aan de top van de piramide staan de UHD 8K-tv's (7680 x 4320 pixels). Deze beelden zijn 4x scherper dan UHD 4K-tv's.  Ze zijn zo scherp dat, ook al sta je dichtbij je tv, of ook al kies je voor een heel groot scherm, je kunt de afzonderlijke pixels niet van elkaar onderscheiden.

Op de derde plaats vind je de full hd tv's met een beeldresolutie van 1920 x 1080 pixels. Full hd levert een goede beeldkwaliteit op kleine en middelgrote tv’s. Hd ready tv's hebben een resolutie van 1280 x 720 pixels en bieden daarom een minder scherp beeld dan een full hd-tv of uhd-tv. Je vindt ze daarom nog bij tv's tot 81 cm terug.

Tv's met HDR (High Dynamic Range) tonen haarscherpe beelden, levendige kleuren en veel details in donkere zones. Wil je een perfecte kijkervaring met HDR? Kies dan zeker voor een tv met 10-bit paneel. Deze tv’s geven 1 miljard kleurtinten weer. Je ziet de HDR-beelden zoals de regisseur het wilt.

Actiefilms en sportwedstrijden

Tv’s verversen een beeld een aantal keer per seconde. Hoe sneller de beelden vernieuwd worden, hoe beter. Kijk jij graag naar actiefilms of naar voetbalwedstrijden? Hou dan zeker rekening met het aantal hertz.

Een tv met een 100 Hz-paneel levert dubbel zoveel beelden per seconde als een model met een 50 Hz-paneel. Een nog betere kijkervaring? Ga voor een televisie met waarden boven 100 Hz.

Wil je ook een meeslepend geluid bij je actiefilms en sportwedstrijden? Dat kan met een soundbar of homecinema.

Een groot of een klein scherm

Tv’s bestaan in allerlei formaten, met schermdiagonalen van 20 inch (50 cm) tot 88 inch (223 cm). De populairste schermen zijn 55 tot 65 inch groot. Tegenwoordig hebben televisies trouwens steeds dunnere randen. Hierdoor zijn ze even compact als kleinere modellen. Wil je een heel groot scherm in je woonkamer plaatsen? Kies voor een TV met een scherm van 75 of zelfs 85 inch!

Wat is de beste kijkafstand? Vermenigvuldig de schermdiagonaal (1 inch = 2,54 cm) met 2 of maar 1,5. Vooral nieuwe tv’s bieden een uitstekende beeldkwaliteit waardoor je dichter bij het scherm mag zitten.

Slimme televisie: slimme keuze?

Zou je graag op het internet surfen of online content bekijken op je televisie? Koop een Smart TV en ontdek een nieuwe wereld aan entertainment op tv. Denk maar aan YouTube-video’s, Netflix-series, online games of Facebook. Elke Smart TV is uitgerust met een besturingssysteem dat verschilt van merk tot merk. Dit zijn de mogelijkheden:

  • Android (Philips en Sony): krijg toegang tot de grootste selectie aan apps
  • WebOS (LG) 
  • Tizen (Samsung) 
  • Firefox OS (Panasonic)

Achtergrondverlichting

Er bestaan verschillende technologieën voor de achtergrondverlichting van tv’s:

Oled: elke pixel creëert zijn eigen kleur en licht. Je hebt dus geen led-lampen nodig om het scherm op te lichten en je kijkhoek blijft breed. Daarnaast zijn de boorden vaak dunner dan 1 cm en is het contrast tussen de helderste en donkerste elementen in het beeld uitstekend. Zo is zwart dieper zwart en is wit helderder wit dan bij led-schermen.


Led-lcd: ledlampjes zorgen voor de achtergrondverlichting. Het contrast is hoog dankzij de helderheid van de leds. Bovendien zijn leds robuust en hebben ze een langere levensduur dan gewone lcd-schermen. Nog een voordeel: ze verbuiken weinig energie. 

  • Qled: de led-technologie brengt de kleuren maximaal tot leven, biedt heldere beelden en een brede kijkhoek.
  • Edge led: deze technologie maakt dunne tv’s mogelijk, want de leds zitten aan de zijkanten van het scherm.
  • Direct led of backlight led: de leds ziten achter het scherm en staan gericht op de volledige oppervlakte van het scherm. Zo geniet je van een helder beeld, maar is je televisie vaak wel iets dikker.

Beetje dimmen, a.u.b.

Local dimming past de lichtsterkte van de ledverlichting aan. Zo krijg je nog betere contrasten, dieper zwart en intensere lichte kleuren. Er bestaan verschillende soorten Local Dimming:

  • Oled pixel dimming: een oled-tv gebruikt geen achtergrondverlichting. Elke pixel creëert zijn eigen licht en kan dus individueel gedimd worden. Dat zorgt voor een perfect zwart en het beste contrast. 
  • Direct led local dimming: de ledverlichting bevindt zich achter het scherm en verdeelt de oppervlakte in kleine zones. Hoe meer zones, hoe nauwkeuriger de verlichting gedimd kan worden en hoe hoger het contrast. 
  • Edge led local dimming:: de ledverlichting bevindt zich aan de zijden van het scherm. Hierdoor kunnen enkel grotere delen van het scherm gedimd worden. 
Het alternatief is een televisie die haar achtergrondverlichting niet kan dimmen, maar dimming-software gebruikt om het contrast te verbeteren. Het contrast tussen licht en donker blijft dan wel beperkt.

Van je smartphone naar je tv

Wil je nog meer halen uit je nieuwe televisie? Kies dan een model met screen mirroring. Zo projecteer je foto’s en video’s via je smartphone of tablet op je tv.

Of omgekeerd, van je tv naar je smartphone of tablet! In de tuin naar een voetbalmatch kijken? Dat kan ook via Screen Mirroring. Zo blijf je tijdens een warme zomerdag gewoon op je terras zitten om naar tv-uitzendingen te kijken.

Tv's met screen mirroring naar de tv
Tv's met screen mirroring van en naar de tv

De juiste accessoires

Heb je beslist welke tv te kopen? Bekijk dan nu welke accessoires je nodig hebt.

Afstandsbediening: naast de klassieke afstandsbediening bestaan er ook slimme modellen waarmee je makkelijk door de menu’s navigeert met een touchpad of pointer. Een toetsenbord of stembesturing zijn handig om zoekopdrachten te geven aan je televisie. En met een universele afstandsbediening bedien je ook andere apparaten die op je tv aangesloten zijn. Op sommige afstandsbedieningen vind je zelfs een Netflix-knop. Druk erop en je belandt meteen op je Netflix-account. Haal de chips en de popcorn er maar bij!

Muurbeugel: kies voor een wandbevestiging als je een bioscoopzaaleffect wil creëren in je woonkamer. De televisie gaat discreet op in je interieur. Bekijk onze muurbeugels.

With a little helpÖ

Zodra je een tv hebt gekozen, laat je het zware werk maar aan ons over. Wij leveren je televisie aan huis. Wil je ook op zeker spelen bij de configuratie? Kies voor een TV Service Pack en een Vanden Borre-specialist komt bij je langs om je smart-tv aan te sluiten en te configureren. Daarbovenop krijg je uitleg en nuttige tips voor het gebruik van je toestel. Meer hulp nodig bij de installatie van je tv? Ontdek onze installatiediensten!

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters