Een vrouw stofzuigt de parketvloer van haar woonkamer met een zakloze sledestofzuiger.

Sledestofzuiger met of zonder zak: welke past het best bij jou?

Zakloze sledestofzuigers maken al sinds de jaren tachtig deel uit van onze huishoudroutine. Toch roept de keuze tussen stofzak en stofreservoir nog altijd veel vragen op. Bij Vanden Borre beseffen we dat een weloverwogen keuze afhangt van jouw specifieke situatie en schoonmaakbehoeften. Om je te helpen kiezen, schreven we een handige gids die antwoordt op de vraag: met of zonder zak?

Vergelijking: stofzuiger met zak vs. stofzuiger zonder zak

Close-up foto van het stofzuigercompartiment waar de stofzak zit.

Stofzuiger met zak: zuigen en filteren 

Een stofzuiger met zak verwijdert stof- en vuildeeltjes door ze op te zuigen via een stofzak die als extra filter werkt: de lucht stroomt erdoorheen, terwijl de stofdeeltjes in de zak achterblijven. Vervolgens verlaat de lucht het toestel via een tweede filter. Stofzuigerzakken zijn meestal gemaakt van papier of textiel en moeten regelmatig worden vervangen.  

  • +
    Grotere capaciteit
  • + Krachtige en duurzame zuigprestaties
  • + Efficiënte filtering: beter tegen allergieën
  • Zuigkracht neemt af naarmate de zak vol raakt
  • Je moet regelmatig nieuwe zakken kopen
Bekijk de modellen met zak


Een persoon haalt het cilindervormig reservoir van een zakloze stofzuiger af.

Stofzuiger zonder zak: zuigen en centrifugeren  

Een stofzuiger zonder zak heeft meestal een cyclonisch systeem om vuil en stof van de luchtstroom te scheiden. Met een snel ronddraaiende beweging worden stofdeeltjes naar de buitenkant van de cilinder geslingerd. De lucht wordt naar het midden gezogen en verlaat het toestel via een filter (bv. HEPA). Het stof komt terecht in een reservoir dat je eenvoudig kan leegmaken. 

  • +
    Constante zuigkracht dankzij cycloonsysteem
  • + Geen extra gebruikskosten en minder afval (stofzakken)
  • + Doorzichtige reservoir geeft je zicht op de inhoud
  • Legen van het stofreservoir is minder hygiënisch
  • Motor verslijt sneller
Bekijk de modellen zonder zak

Omdat de traditionele sledestofzuiger nog steeds als de basis wordt gezien (betere prestaties en een grotere inhoud, vinden we het zinvol om een artikel te wijden aan het verschil tussen de voornaamste types. Stofzuigers met en zonder zak onderscheiden zich van elkaar op 4 vlakken: 
 
  • Hygiëne: modellen met zak zijn hygiënischer dankzij hun efficiënte filtratie en afdichting. In een eerste fase wordt de lucht gefilterd door de zak zelf, in een tweede fase door de (HEPA-)filters in de behuizing. Het vervangen van een zak stoot minder stof uit dan het legen van een reservoir. 
  • Gebruikskosten: stofzuigers zonder zak zijn goedkoper in onderhoud, omdat je geen zakken of andere wegwerponderdelen moet aankopen.
  • Geluidsniveau: een stofzak werkt als geluidsbarrière, waardoor het geluidsniveau minstens 10 decibel lager ligt dan bij zakloze modellen.
  • Onderhoud en gebruiksgemak: het reservoir van een zakloze stofzuiger moet iets vaker worden leeggemaakt en schoongemaakt. Bij modellen met zakken hoef je enkel de volle stofzak weg te gooien, die je daarna moet vervangen door een nieuwe. 
 

Wat is de beste stofzuiger voor jouw situatie?

Een man stofzuigt ter hoogte van een tapijt en een zetel waarop een grijze kat zit.

Aangezien beide toestellen hun voor- en nadelen hebben, hangt de juiste keuze vooral af van je persoonlijke behoeften en voorkeuren. Hier zijn enkele vragen die je jezelf kan stellen:

Heb je allergieën of astma?

Dan is een stofzuiger met zak vaak een betere keuze. Net als zakloze modellen zijn ze uitgerust met filters die fijnstof en allergenen tegenhouden. Het verschil zit ‘m in de manier waarop het stof wordt opgevangen. Stofzakken werken als extra filter, waardoor de lucht 2 keer wordt gefilterd: een eerste keer door de zak, en daarna nog eens door een HEPA-filter. In een cycloonmodel wordt de lucht slechts één keer gefilterd bij het verlaten van het toestel. Bovendien komt er meer stof vrij tijdens het legen van het reservoir. 
 
Meer info over de soorten filters en hun werking vind je in onze keuzegids voor sledestofzuigers

Heb je huisdieren of veel stof in huis?

Door hun grote capaciteit zijn stofzuigers met zak ideaal voor huishoudens met huisdieren of woningen met veel stof. Sommige modellen worden geleverd met een speciaal borstelopzetstuk om makkelijk haren te verwijderen, zelfs op tapijt. Een stofzuigerzak werkt bovendien als geurfilter, waardoor onaangename geurtjes niet terug in de kamer komen. Ben je niet thuis? Laat de klus dan over aan een robotstofzuiger voor dierenharen.

 

Wil je het jezelf gemakkelijk maken?

Zakloze stofzuigers zijn over het algemeen onderhoudsvriendelijker. Je moet niks vervangen en je hoeft geen nieuwe zakken te bestellen. Ook het leegmaken en reinigen van de stofbak is snel en intuïtief, maar er kan wel meer stof bij vrijkomen. In tegenstelling tot modellen met (niet-recycleerbare) zakken produceren zakloze stofzuigers zo goed als geen afval. 
 
Steeds meer huishoudens hebben tegenwoordig ook een steelstofzuiger, die ideaal is voor kleine dagelijkse karweitjes en eerder dienstdoet als aanvullend toestel. Wil je het jezelf nóg makkelijker maken? Kies dan voor een heel ander type toestel: een robotstofzuiger. Die reinigt je hele woonst op een autonome manier, terwijl jij lekker achteroverleunt. 
 

Wat met de prestaties?

Close-up foto van een sledestofzuiger met een afneembaar reservoir.

Gaat je voorkeur uit naar wegwerpzakken of een vast reservoir? Ontdek hier hoe je keuze invloed kan hebben op de zuigprestaties.

Zuigkracht

Hoewel stofzuigers met grote zak gemiddeld krachtigere prestaties leveren, neemt de zuigkracht tijdelijk af naarmate de stofzak vol raakt. Zakloze modellen hebben een stabielere zuigkracht op de korte termijn, maar die kan lichtjes afnemen met de jaren, omdat de motor minder goed beschermd is tegen verontreiniging.  
 
Let op: zuigkracht is niet enkel gelinkt aan het vermogen! Het gaat om een complex criterium dat mede wordt beïnvloed door het volume van het reservoir, het type motor, het ontwerp van het luchtcircuit, het filtersysteem, het type borstel, enzovoort. Om een goed idee te krijgen van de zuigprestaties, kan je je best wenden tot online reviews en vergelijkingen.  

Efficiëntie op verschillende soorten vloeren (tapijt, parket, tegels...)

Of een bepaalde stofzuiger wel of niet goed presteert, hangt ook af van het type vloer. Dankzij hun krachtige zuigprestaties kunnen stofzuigers met zak beter doordringen tot de vezels van tapijt en vloerbekleding. Sommige toestellen zonder zak zijn beter geschikt voor gladde vloertypes zoals parket en tegels. Ze hebben vaak speciale borstels en zuigmonden om krassen te voorkomen.

Energieverbruik en geluidsniveau

Het energieverbruik van een stofzuiger wordt vooral bepaald door het vermogen of wattage.  Zoals we je al vertelden, komt het vermogen niet per se overeen met zuigkracht. Zo zijn er ingenieuze modellen die weinig energie verbruiken en toch krachtig zuigen.  
 
Als je in alle rust wilt stofzuigen, kies je best voor een sledestofzuiger met zak. In tegenstelling tot het cycloonsyteem in zakloze modellen werkt een stofzak als geluidsbarrière, waardoor het toestel minder lawaai maakt. 

Een vrouw stofzuigt het tapijt van haar woonkamer met een sledestofzuiger.

Conclusie

Beide methodes hebben plus- en minpunten, afhankelijk van de ruimte die je wilt schoonmaken, je woonsituatie en je persoonlijke voorkeuren. Laten we kort samenvatten waarin beide modellen uitblinken:

Stofzuiger met zak: krachtig en effectief tegen allergieën 

Stofzuigers met zakken zuigen krachtig en halen meer fijnstof en allergenen uit de lucht, wat ze beter geschikt maakt voor personen met allergieën. Qua onderhoud zijn ze duurder en minder praktisch, omdat je regelmatig zakken moet aankopen en vervangen. Ze verliezen een beetje zuigkracht naarmate de zak zich vult, maar ze zijn minder gevoelig aan motorslijtage. 

Stofzuiger zonder zak: praktisch en onderhoudsvriendelijk  

Modellen met een stofbak of -cilinder zijn goedkoper en makkelijker in onderhoud. Het cycloonsysteem garandeert een constante zuigkracht, al raakt het kleine reservoir wel snel vol. Je moet ze ook regelmatig schoonmaken als je wilt dat de motor langer meegaat. Minpuntje voor allergie- en astmapatiënten: ze filteren minder grondig en stoten meer stof uit tijdens het leegmaken. 
 

Meer advies nodig over stofzuigers? Onze specialisten schreven ook deze artikels:
 

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters