Hoe een projector/beamer kiezen?

Je woonkamer omtoveren tot een bioscoop of professionele presentaties projecteren? Met een projector/beamer is de klus snel geklaard. Maar waarop moet je zeker letten bij het kiezen van zo’n toestel? We verklappen je alles wat je moet weten!
20200427_telesales_hp_desk_nl.jpg
bloc1_beamer.jpg

Waarvoor ga je de projector gebruiken?

Een beamer in de woonkamer

Vanavond maak je van je woonkamer een echte bioscoop! Hoe pak je dat aan? Het hangt natuurlijk af van de indeling van je woonkamer: ofwel plaats je de projector dichtbij of veraf om het beeld op groot scherm te projecten.

Waar ga je je beamer plaatsen? Je hoeft geen tafeltje meer in het midden van je ruimte of vlak voor het scherm te plaatsen. Zet ze aan één kant van je kamer en het toestel projecteert de beelden zijdelings. Zo staat de projector nooit meer in de weg. Dat noemt men de ’keystone correctie’.

Wil je misschien een groot beeld projecteren, maar beschik je over een kleine ruimte? Wij hebben de oplossing: een short-throw-projector. Zo’n beamer projecteert een groot beeld vanop een korte afstand. Hij is eerder geschikt voor presentaties, maar je mag gerust een full hd short-throw-beamer gebruiken als homecinema-projector.

Wist je dat full hd-projectors perfect zijn om te verbinden met spelconsoles en pc’s? Kies je voor een 1080P model, dan geniet je van een hd-beeld, zeer geschikt voor blu-ray-films en hd-gameconsoles. Wens je een nog betere resolutie? Opteer dan voor een uhd-model (4K). Zo geniet je van een ongeziene detailweergave. De droom van elke filmliefhebber.

Wil je het hele gezin trakteren op de laatste vakantiefoto’s? Verbind je beamer met je computer en projecteer je mooiste vakantiekiekjes. Of vraag je vrienden om met z'n allen op de spelconsole te spelen. Sommige beamers beschikken over ingebouwde wifi. Het voordeel? Je kan foto’s en video’s vanop je smartphone of computer rechtstreeks afspelen via je beamer. Superhandig!

bloc2_waarvoor_ga_je_de_projector_gebruiken.jpg

Een beamer op kantoor

Zoals eerder vermeld, is een videoprojector ook een goede oplossing om bijvoorbeeld je professionele PowerPointpresentaties of Excel-grafieken te projecteren. Bepaalde modellen beschikken over een ideale resolutie voor zakelijk gebruik. Door hun grote helderheid hoef je de lichten van de vergaderzaal niet allemaal te dimmen om je documenten te projecteren. Weetje: ultra-heldere projectorenbedragen 3000 lumen en meer. Heb je een draagbare projector nodig die je thuis van de ene kamer naar de andere verhuist? Ben je een professional en gebruik je je beamer regelmatig op verplaatsing? Er bestaan lichte en compacte modellen die je makkelijk verplaatst.

bloc4_voor_een_uitstekende_projectie.jpg

Voor een uitstekende projectie

Een projectiescherm biedt je het ideale oppervlak om kleuren en licht weer te geven, zonder weerkaatsingen. Een scherm is dus onmisbaar om voluit van de definitie van je beamer te genieten. Op een muur reflecteert het licht minder dan op een projectiescherm.

Waar moet je zeker op letten? Om een duidelijk beeld te verkrijgen moet de lamp van de projector erg krachtig zijn, zeker wanneer je het toestel in een grote zaal wil gebruiken of wanneer de zaal sterk verlicht is. De lichtsterkte wordt uitgedrukt in ANSI-lumen (lichtopbrengst). Je kiest zelf het vermogen in functie van het oppervlak van de ruimte waarin je projecteert. Voor een gewone woonkamer is 1800 ANSI lumen perfect.

Tijdens je filmavondjes werkt de beamer onafgebroken. Hij moet dan ook zo lang mogelijk meegaan. Ventilatie is daarbij essentieel, onder meer om de lamp af te koelen voordat het toestel volledig wordt uitgeschakeld. De levensduur van de allerbeste lampen schommelt tussen 4000 en 6000 uur voor klassieke lampen en bij bepaalde ledlampen is de levensduur zelfs tussen 20 000 en 50 000 uur. Om je een idee te geven: met een 1000 lumen lamp van 2000 uren bekijk je 1000 films.

En het contrast? Die regelt het verschil in lichtsterkte tussen de donkere en meer heldere delen van je beeld. Sneeuwwit en gitzwart: het contrast is heel belangrijk voor de dieptedimensie van de beelden. Met een beamer is het contrast nog beter als het beeld wordt geprojecteerd op een mat en effen oppervlak zoals een projectiescherm. De gemiddelde waarde van 1500: 1 geeft je alvast een goed contrast.

bloc5_tover_je_woonkamer_om.jpg

Tover je woonkamer om tot homecinema

Indien je je beamer naast jou wil plaatsen tijdens het projecteren of wanneer je van plan bent om vooral naar films te kijken, ga dan voor een stil model. En het geluid dan? Sommige modellen zijn uitgerust met een luidspreker. Heel handig als extra luidsprekers, maar ze zijn natuurlijk minder krachtig dan een soundbar of een 5.1-homecinema (5 speakers en 1 subwoofer). Met zo'n systeem geniet je van een totale onderdompeling in je spannende film of spel!

Lees nog even ditÖ

Weet je waarom de ventilator nog blijft draaien als de projectie afgelopen is? Wel, dat is voor een maximale levensduur van de lamp. Het is belangrijk dat ze goed afkoelt. De ventilator stopt pas met werken wanneer de lamp de geschikte temperatuur heeft bereikt. Schakel daarom de videoprojector nooit uit voordat de ventilator stopt.

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters