Welke koelkast kiezen voor jouw keuken?

Koelkasten vind je in allerlei vormen en maten. Denk maar aan de 1-deurskoelkast, de koelkast met diepvriezer of de Amerikaanse koelkast. Wij helpen je graag om de ideale koelkast te kiezen. Eerst kijken we naar de verschillende modellen, daarna bespreken we onder andere de inhoud en het energieverbruik. Ten slotte kom je alles te weten over het design en de extra voordelen van sommige koelkasten.

Koelkasten vergelijken: alle modellen op een rij

Een koelkast voor op kot? Of een veelzijdig model nodig voor je gezin? Hieronder vind je de troeven van elk type koelkast.

 • 1-deurskoelkast: de compacte modellen, met of zonder een klein vriesvak. 
 • Koelkast met diepvriezer: de complete oplossing voor wie veel wilt koelen én invriezen. Je kan kiezen voor een model met de diepvriezer onderaan of bovenaan. 
 • Amerikaanse koelkast: het meest luxueuze type, vaak met gekoeld water en een ijsblokjesverdeler. Amerikaanse koelkasten hebben 2 verticale deuren, 1 voor de diepvriezer en 1 voor de koelruimte.
 • French Doors: de grootste koelkasten, met 2 verticale deuren bovenaan voor het koelgedeelte en enkele lades onderaan voor het vriesgedeelte. 
 • Inbouw 1-deurskoelkast of inbouwkoelkast met diepvriezer: de koelkast wordt volledig geïntegreerd in de keukenopstelling. De deur wordt bedekt met een kastdeur of decoratiepaneel.

Grote honger, grote koelkast!

De capaciteit is heel belangrijk om de juiste koelkast te kiezen. Grote gezinnen moeten natuurlijk meer eten en drank koel houden. Een koelkast met een netto-inhoud van minstens 300 liter is aangeraden voor een gezin van 3 personen of meer. Al hangt de inhoud die je nodig hebt ook af van je eetgewoonten en hoe vaak je boodschappen doet.

Hou ook rekening met de grootte van het toestel en de plaats waar je het zal zetten. Goed om weten: er bestaan modellen met speciale maten. Perfect voor mensen met een kleine keuken die toch een grote koelkast nodig hebben. Sommige modellen zijn kleiner of smaller dan gemiddeld, maar hebben een even grote capaciteit als een standaardkoelkast van 60 cm breed en 170 cm hoog.

Ben je van plan om een Amerikaanse koelkast te kopen of zegt een French Doors je wat? Let dan zeker op de diepte want dit zijn doorgaans grote, diepe toestellen.

Soep, ijsjes en pizza: invriezen maar!

Heb je soep gemaakt of wil je groenten invriezen? Een diepvriesruimte is een must! Heb je al een aparte diepvriezer? Dan kan je kiezen voor een koelkast zonder vriesvak. Anders is een 1-deurskoelkast met vriesvak interessant, al blijft de inhoud van zo’n vak natuurlijk beperkt. Ideaal voor wie weinig diepvriesproducten in huis haalt. 

Wie producten meerdere maanden wil bewaren, heeft een diepvriestemperatuur van -18°C of lager nodig. Die vind je het vaakst bij grotere vriesruimtes, bijvoorbeeld in een koelkast met diepvriezer, een Amerikaanse koelkast of een French Doors. 

Koelkasten zijn ontworpen om te functioneren in een ruimte met een bepaalde temperatuur. Om je toestel te plaatsen in een weinig of niet verwarmde ruimte moet je wel opletten dat de klimaatklasse het toestaat. Het risico? De motor zal niet voldoende draaien waardoor het frigo- en/of diepvriesgedeelte zal niet de gewenste temperatuur bereiken.

Energiezuinige koelkasten = dubbele winst

Koelkasten zijn één van de grootste energieverbuikers in huis. Ze kunnen tot 20% van je jaarlijkse energiefactuur uitmaken. Begaan met het milieu of wil je vooral besparen? Hou dan rekening met het energielabel van de koelkast en boek een dubbele winst.

Sinds 1 maart 2021 gelden nieuwe criteria voor het bepalen van het energielabel. De nieuwe energielabels gaan van A tot G. Klik hier voor gedetailleerde info over de nieuwe energielabels.


Enkele eenvoudige tips voor een lager energieverbruik:

 • Open je koelkast niet onnodig.
 • Sluit de deur altijd goed.
 • Leg geen warme producten in je koelkast. 
 • Plaats je koelkast niet in een te warme of te vochtige omgeving. 
 • Verlucht de ruimte waar je koelkast staat geregeld.

De juiste koelkast in de juiste keuken

Vrijstaand model

Je koelkast maakt ook deel uit van het interieur. Kies een model dat daarbij past. Er bestaan witte, blauwe, oranje en zelfs gele modellen. Wil je nog een stapje verder gaan en je keuken meer uitstraling geven? Dat doe je onder andere met de vele koelkasten met een retrodesign.

Soms kan je de openingsrichting van de deur niet zelf kiezen. Let dus goed op de plaats van de scharnieren. Modellen met een omkeerbare deur zijn flexibel.
Je kiest zelf of de deur naar links of naar rechts opengaat.
Ten slotte zijn glazen legplateaus een pluspunt. Ze zijn stevig en schokbestendig. Daarnaast zien ze er goed uit en zorgen ze voor een stabiele temperatuur in elk vak. Bovendien maak je ze makkelijk proper.

Inbouwmodel

Ben je van plan om je koelkast in een kolomkast te integreren, ga dan een kijkje nemen bij de inbouwmodellen. Heb je al een inbouwkoelkast die je wenst te vervangen?
Makkelijk als je nieuwe toestel dezelfde deurafmetingen heeft als je oude. Wil je echter van een 1-deurskoelkast overstappen naar een 2-deursmodel of omgekeerd, dan moet je een nieuwe deurkast voorzien.

Denk bij de keuze van je nieuwe koelkast zeker aan de nishoogte.
Deze bepaalt de hoogte die nodig is om je keukenmeubel in te bouwen. Hou ook rekening met de exacte breedte en diepte van de kolomkast. Zo past je spliksplinternieuwe inbouwkoelkast perfect in je keuken. Hulp nodig bij het nemen van de afmetingen?

Vraag een voorbezoek aan bij jou thuis. Onze inbouwspecialist komt langs en meet alles nauwkeurig op. Lees hier hoe het werkt.

Type deur

Let wel op het deurtype dat je nodig hebt. Er bestaan 3 systemen:

Gebruiksgemak verzekerd dankzij handige extraís

Nog geen keuze gemaakt? Geen nood! Deze extra troeven helpen je om het ruime aanbod koelkasten te verkleinen.

 • Heb je een koelkast met diepvriezer nodig? Kijk dan zeker of de No Frost-technologie aanwezig is. Die verdeelt de luchtstroom beter waardoor er geen ijslagen ontstaan. Zo hoef je je diepvriezer nooit te ontdooien.
 • Wil je de temperatuur in de koelkast op elk moment kunnen controleren? Kies voor een koelkast met een digitaal scherm en lees de temperatuur makkelijk af op het display.
 • Voor elk product is er een ideale plaats in de koelkast. In de 0įC-zone (vaak een aparte lade) ligt de temperatuur altijd rond het vriespunt. Perfect voor de bewaring van vis, vlees, fruit en zuivelproducten!
 • Een koelkast koelt op een statische of op een dynamische manier. Een dynamische koeling zorgt dankzij een ventilator voor een gelijkmatige temperatuur binnenin de koelkast. En telkens wanneer de deur wordt geopend, versnelt het systeem de koeling om zo snel mogelijk de ingestelde temperatuur te herstellen. Daarnaast behoudt dynamische koeling een hoge luchtvochtigheid, waardoor etenswaren beter bewaard blijven.
 • Koelkasten maken behoorlijk wat lawaai. Daarom brachten leveranciers stille modellen op de markt. Ze produceren minder dan 40 dB (vergelijkbaar met zacht geroezemoes) en verstoren de rust in huis niet.

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters