Hoe een powerline-adapter of wifirepeater kiezen?

Je wifinetwerk bereikt niet alle plaatsen in je huis? Je zoekt naar eenvoudige en snelle alternatieven zodat je geen kabels moet leggen in alle kamers? De oplossing: Powerlines (of netwerk via stroomnet) en wifirepeaters.

20200427_telesales_hp_desk_nl.jpg
bien_choisir_wifi_2.jpg

Wat is een powerline-adapter?

Powerlines bieden een eenvoudige manier om een internetnetwerk te creëren door gebruik te maken van het bestaande elektriciteitsnet. De powerlinekits passen zich aan aan elk type installatie en laten toe om een sneller en meer constant debiet te bereiken – terwijl de snelheid van je wifinetwerk kan variëren naargelang de dikte van de muren. Powerlines vullen je wifinetwerk aan, of vervangen het zelfs. Perfect dus voor het spelen van online spelletjes of om overal thuis te surfen met je laptop, tablet of smartphone.

Bekijk alle powerlines

bien_choisir_wifi_5.jpg

Wat is een wifirepeater?

Je wil graag je tablet in je slaapkamer, salon, tuin of zolderkamer gebruiken, maar je draadloze netwerk bereikt net niet alle kamers van je huis? In dat geval kan je kiezen voor een wifirepeater. Dit toestel stuurt het huidige wifisignaal door naar plaatsen waar de verbinding niet geraakt. Zo vergroot je het bereik van je internetnetwerk en kan je toestellen overal in huis verbinden met het internet. Het voordeel tegenover een powerline is dat een wifirepeater goedkoper is en dat hij in elk stopcontact werkt.

Bekijk alle wifirepeaters

BC_powerline_03.jpg

Hoe werkt een powerline-adapter?

Heel eenvoudig. Een powerline-kit bestaat uit 2 adapters. Je plaatst de eerste powerline-adapter (de “zender”) rechtstreeks in een stopcontact (niet in een verdeelstekker) en verbindt deze met je router via een ethernetkabel (RJ45). De tweede powerline-adapter (de “ontvanger”) plaats je waar je hem nodig hebt. Je hoeft nog enkel de pairing-knop in te drukken en de powerlines zijn met elkaar verbonden. Op die manier worden de signalen van het internet (en jouw netwerk) doorheen je stopcontacten gestuurd.
Kies je voor een powerline met wifi en heb je een router die WPS ondersteunt, dan kan je de wifi-instellingen eenvoudig kopiëren m.b.v. de WPS-knop. Doordat bij een powerline het signaal via je stopcontacten wordt verspreid, is het bereik groter dan met een wifirepeater.
Let wel: de stopcontacten waarin je de powerline-adapters plaatst, moeten meestal allebei op dezelfde stroomgroep staan, d.w.z op hetzelfde elektrische circuit in je schakelkast.

bien_choisir_wifi_3.jpg

Je wil verbinding maken met het internet?

Een powerline biedt je een stabiele internetverbinding ook via wifi. Powerlines met een debiet van 500 à 600 Mbps zijn voldoende voor alledaagse internetactiviteiten. Wil je echter video’s in hoge definitie downloaden of zware bestanden delen, of zit je soms met meerdere personen tegelijk op je netwerk, dan kies je best een powerline met een Ethernetsnelheid of wifisnelheid van 1000 Mbps of meer.

BC_powerline_05.jpg

Waar plaats ik mijn wifirepeater of powerline?

Een wifirepeater zendt en ontvangt signalen. Het toestel ontvangt immers de signalen van je modem en zendt ze dan verder door naar plaatsen die je draadloze verbinding normaal niet bereikt. Daarom zet je de wifirepeater best op een plaats zetten waar er voldoende signaalsterkte is. Heb je bijvoorbeeld nog voldoende signaalsterkte in je slaapkamer, maar wil je het signaal uitbreiden naar de zolderkamer die er net boven ligt? Plaats de wifirepeater dan op een strategische plaats in je slaapkamer. (zie afbeelding).
Een powerline met wifi mag je om het even waar plaatsen, ook in ruimtes waar je totaal geen ontvangst hebt. 

bien_choisir_wifi_4.jpg

Heb je te weinig stopcontacten?

In de ideale omstandigheden – voor een optimaal debiet – moet een powerline rechtstreeks op een stopcontact worden aangesloten, zonder via een stekkerdoos te gaan. Als je je powerline toch aansluit op een meervoudig stopcontact of stekkerdoos waarop nog andere apparaten zijn aangesloten, bestaat het risico dat deze interrupties veroorzaken die de snelheid van je verbinding verminderen.

 

Heb je toch te weinig stopcontacten om er één volledig te gebruiken voor je powerline? Dan kan je opteren voor een model met geïntegreerd stopcontact. Op die manier kan je een meervoudig stopcontact aansluiten op je powerline met geïntegreerd stopcontact.

Bekijk de powerlines met geÔntegreerd stopcontact
Bekijk de wifirepeaters met geÔntegreerd stopcontact

bien_choisir_wifi_7.jpg

Access point

Een acces point is een (extra) wifitoegangspunt. Het zorgt ervoor dat je een wifiverbinding kunt maken als je te ver van je router verwijderd bent en geen bereik meer hebt. Een access point plaats je centraal in de zone waar je geen wifiverbinding hebt, maar je kan ook meerdere access points op één router aansluiten en dus een zeer groot wifibereik creëren. Opgelet: een access point sluit je met een Ethernet-kabel (UTP-kabel) aan op je router. Bedrijven kiezen meestal voor een access point omdat ze de Ethernet-kabel gemakkelijk kunnen wegwerken in een vals plafond of in een kabelgoot. In een woning is dat veel moeilijker. Kan je geen Ethernet-kabel doorheen je huis trekken naar de plek waar je geen wifi hebt, kies dan voor een wifirepeater of een powerline met wifi.

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters