Het voordeel van een vrijstaande kast: je kan ze bijna om het even waar plaatsen. Als je de kast installeert in een heel warme of koude ruimte, kan dit de werking verstoren. En dus de kwaliteit aantasten van je flessen.
Wil je de kast installeren in een niet of nauwelijks verwarmde ruimte (tussen 0 en 12 °C)? Kies dan voor een model met een 'winterfunctie'. Die houdt je wijn op de ingestelde temperatuur dankzij een lage elektrische weerstand.
Er bestaan 2 soorten inbouwkasten:
Wil je dat je flessen beter worden met de jaren? Of heb je liever een kast die je wijn op de juiste degustatietemperatuur houdt? Of die zelfs beide eigenschappen combineert? De ene wijnkast is de andere niet. Sommige modellen bieden tal van instellingen om verschillende soorten wijn tegelijk te bewaren.
Om slechts één type wijn op temperatuur te houden, volstaat een kast met slechts één compartiment en één temperatuurzone. Controleer echter of de kast de gewenste temperatuur bereikt. Vooral als je witte wijn of champagne wil bewaren, want die drink je best op 5 tot 8 °C.
Wil je verschillende soorten wijn (verschillende rode en witte, champagnes) op temperatuur bewaren? Kies dan voor:
Een ander belangrijk criterium is de ruimte voor je flessen. De inhoud van een wijnkast wordt berekend op basis van flessen Bordeaux. Als je verschillende flessen bewaart (Elzas, Côtes du Rhône…), verliest je kast aan ruimte. Kies dus voor een kast met:
Net als koelkasten, die per energieklasse ingedeeld worden, verbruiken wijnkasten vrij veel energie. Het verbruik ligt gemiddeld tussen 0,5 en 2 kWh per dag. Ze stoten CO2 uit door de flessen te koelen en hun batterijen zijn niet herbruikbaar. Het energielabel helpt je bij je keuze van een wijnkast met een lagere CO2-uitstoot. Goed om te weten: wijnkasten hebben nu een nieuw energielabel met een QR-code voor meer informatie over de wijnkast. Klasse A+++ bestaat niet meer en wijnkasten die tot klasse D behoren, verbruiken het minste energie.
Nog een tip: zorg er ook voor dat je een wijnkast kiest die qua afmetingen afgestemd is op je behoeften. Het heeft geen zin om een wijnkast te kopen met een capaciteit voor 180 flessen als je slechts 50 flessen wil bewaren.
Om je verbruik te beperken en dus ook je impact op het milieu, plaats je je wijnkast best in een ruimte waarin het toestel hij niet overmatig moet werken. Zet je wijnkast zeker niet in direct zonlicht of in een te koele ruimte.
Om een optimale bewaring te garanderen zijn wijnkasten zo ontworpen dat ze geen trillingen ondergaan. Ze maken echter wel een licht geluid.
Wil je je wijnkast installeren in je salon of in een open keuken? Kies dan voor een zeer stille wijnkast (minder dan 37 dB).
Al deze informatie zal je helpen om de juiste wijnkast te kiezen. Maar weet je ook hoe je wijn het best degusteert? En hoe je de flessen het best opbergt? Surf snel naar onze pagina "Hoe gebruik ik een wijnkast" om dat allemaal te ontdekken.