Hoe kies ik een wijnkast?

Een wijn kan zich slechts ten volle ontplooien als hij in bepaalde omstandigheden wordt bewaard. Welke parameters zorgen ervoor dat de wijn het beste van zichzelf geeft? Een constante temperatuur (tussen 10°C en 14°C), een aangepaste hygrometrie (tussen 50 en 75 %), een goede luchtcirculatie, de afwezigheid van trillingen en duisternis. Een wijnkast voldoet aan al die voorwaarden. Maar welke kast kies je het best? Wij geven je alvast enkele tips!

Vrijstaande wijnkast

Het voordeel van een vrijstaande kast: je kan ze bijna om het even waar plaatsen. Als je de kast installeert in een heel warme of koude ruimte, kan dit de werking verstoren. En dus de kwaliteit aantasten van je flessen.

Wil je de kast installeren in een niet of nauwelijks verwarmde ruimte (tussen 0 en 12 °C)? Kies dan voor een model met een 'winterfunctie'. Die houdt je wijn op de ingestelde temperatuur dankzij een lage elektrische weerstand.

Inbouwkast

Er bestaan 2 soorten inbouwkasten:

  • Onderbouw: die plaats je in een nis onder een werkblad. Dankzij een discrete ventilatie via de plint, wordt de warmte makkelijk afgevoerd. Je hebt zelfs geen ventilatierooster nodig.
  • Kolomkasten: die installeer je gewoon in een kolomkast in je keuken. De warmte wordt afgevoerd via een ruimte achterin de nis die tot bovenaan de kast reikt.
Controleer voordat je de wijnkast koopt zorgvuldig de hoogte en de breedte van de nis. Inbouwapparaten zijn immers enkel geschikt voor een welbepaalde hoogte en breedte. Zo ben je zeker dat je nieuwe apparaat perfect kan worden geïntegreerd in je uitgeruste keuken.

Welke wijnkast voor welk gebruik?

Wil je dat je flessen beter worden met de jaren? Of heb je liever een kast die je wijn op de juiste degustatietemperatuur houdt? Of die zelfs beide eigenschappen combineert? De ene wijnkast is de andere niet. Sommige modellen bieden tal van instellingen om verschillende soorten wijn tegelijk te bewaren.

Ik wil dat mijn wijn beter wordt met de jaren

Om wijn jarenlang te bewaren, volstaat een kast met ťťn compartiment en ťťn temperatuur. Net als in een traditionele kast kan je de temperatuur instellen op 12 °C.

Voor een optimale luchtkwaliteit zijn alle verouderingskasten voorzien van een actieve koolfilter. Die vangt de geuren op zodat ze niet in de kast kunnen dringen. Opgelet: je moet de koolfilter ieder jaar vervangen. Zo ben je zeker dat de wijnsmaak optimaal blijft.

 

Ik wil mijn wijn bewaren op degustatietemperatuur

Om slechts één type wijn op temperatuur te houden, volstaat een kast met slechts ťťn compartiment en ťťn temperatuurzone. Controleer echter of de kast de gewenste temperatuur bereikt. Vooral als je witte wijn of champagne wil bewaren, want die drink je best op 5 tot 8 °C.

Wil je verschillende soorten wijn (verschillende rode en witte, champagnes) op temperatuur bewaren? Kies dan voor:

  • een wijnkast met slechts ťťn compartiment maar verschillende temperatuurzones: de temperatuur is onderaan lager en bovenaan hoger. Het verschil bedraagt 6 tot 8 °C.

  • een kast met 2 of 3 compartimenten. Het voordeel? Je kan de temperatuur van elk compartiment tot op de graad nauwkeurig instellen. Als je kast een koolfilter heeft, kan je er zowel wijn in bewaren om te degusteren als wijn die je ouder wil laten worden.

Ik wil bepaalde flessen op degustatietemperatuur bewaren en andere ouder laten worden

In dat geval kies je voor een wijnkast met een koolfilter en met 2 of 3 compartimenten. Of voor een kast met een koolfilter, één compartiment maar verschillende temperatuurzones.

Met deze modellen plaats je je flessen waar je wenst, volgens je voorkeur. Hoe dan ook kan je een kast met verschillende compartimenten beheren zoals je zelf wil.

 

Voor hoeveel flessen?

Een ander belangrijk criterium is de ruimte voor je flessen. De inhoud van een wijnkast wordt berekend op basis van flessen Bordeaux. Als je verschillende flessen bewaart (Elzas, Côtes du Rhône…), verliest je kast aan ruimte. Kies dus voor een kast met:

  • vaste stapelrekken: waarop je je flessen per soort op elkaar kunt leggen;
  • schuifrekken: waarop je je flessen in kleine hoeveelheden of per eenheid kan bewaren;
  • presentatierekken: waarop je je flessen kan rechtzetten en al geopende flessen kan bewaren.
De rekken zijn vervaardigd uit metaaldraad of uit hout dat niet kan rotten (d.w.z. behandeld tegen schimmel).

Onze opbergtip: plaats flessen die je lang wil bewaren rechtstreeks op de rekken of onderaan in de kast. Flessen die je snel wil drinken leg je dan boven op de flessen die je lang wil bewaren. Zo vermijd je dat je je flessen onnodig moet verplaatsen en kan je ze optimaal laten ouder worden.

Hoe verlaag ik het energieverbruik van mijn wijnkast?

Net als koelkasten, die per energieklasse ingedeeld worden, verbruiken wijnkasten vrij veel energie. Het verbruik ligt gemiddeld tussen 0,5 en 2 kWh per dag. Ze stoten CO2 uit door de flessen te koelen en hun batterijen zijn niet herbruikbaar. Het energielabel helpt je bij je keuze van een wijnkast met een lagere CO2-uitstoot. Goed om te weten: wijnkasten hebben nu een nieuw energielabel met een QR-code voor meer informatie over de wijnkast. Klasse A+++ bestaat niet meer en wijnkasten die tot klasse D behoren, verbruiken het minste energie.

Nog een tip: zorg er ook voor dat je een wijnkast kiest die qua afmetingen afgestemd is op je behoeften. Het heeft geen zin om een wijnkast te kopen met een capaciteit voor 180 flessen als je slechts 50 flessen wil bewaren.

Om je verbruik te beperken en dus ook je impact op het milieu, plaats je je wijnkast best in een ruimte waarin het toestel hij niet overmatig moet werken. Zet je wijnkast zeker niet in direct zonlicht of in een te koele ruimte.

En het geluid?

Om een optimale bewaring te garanderen zijn wijnkasten zo ontworpen dat ze geen trillingen ondergaan. Ze maken echter wel een licht geluid.

Wil je je wijnkast installeren in je salon of in een open keuken? Kies dan voor een zeer stille wijnkast (minder dan 37 dB).

Tot slot

Al deze informatie zal je helpen om de juiste wijnkast te kiezen. Maar weet je ook hoe je wijn het best degusteert? En hoe je de flessen het best opbergt? Surf snel naar onze pagina "Hoe gebruik ik een wijnkast" om dat allemaal te ontdekken.

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters