Je waterkoker ontkalken: hoe en waarom?

Zitten er witte vlekken aan de binnenkant van je waterkoker? Dan wordt het hoog tijd om hem te ontkalken. Waarom ontkalken en hoe pak je dat het best aan? Het antwoord op al die vragen lees je hieronder!

Waarom moet je kalk verwijderen?

Omdat je in de waterkoker alleen maar water verwarmt, denk je er niet altijd aan om hem regelmatig schoon te maken. Een elektrische waterkoker met kalkaanslag bevordert echter de ontwikkeling van bacteriën en verbruikt ook meer energie. De kalk remt immers de prestaties van het apparaat.

Om je waterkoker in topvorm te houden, is het dus belangrijk dat je hem correct schoonmaakt. Met witte azijn of met een ontkalkingsproduct? Wij leggen je het in detail uit!

Reinigen met een ontkalkingsproduct

Goed nieuws: de werkwijze om een elektrische waterkoker te ontkalken is voor alle modellen dezelfde. Inox, kunststof of koper, dat maakt niet uit.

Tegenwoordig zijn er in de winkel heel wat ontkalkingsproducten voor waterkokers en/of koffiemachines te koop. Die gebruik je als volgt: laat water koken met het ontkalkingsproduct en spoel het apparaat 2 à 3 keer.

Tip: verhit het water na de eerste spoeling opnieuw, zonder product erin, om zeker te zijn dat er geen sporen van het product achterblijven.

Witte azijn: de klassieke methode

Heb je geen speciaal ontkalkingsproduct bij de hand, dan is een grootmoedersmiddeltje even efficiënt: witte azijn.

Laat 5 kopjes water koken met 1 kopje witte azijn, spoel het apparaat een eerste keer grondig en kook nogmaals water om alle sporen van de azijn te verwijderen. Spoel je waterkoker vervolgens nog een laatste keer en hij is weer zo goed als nieuw!

Hou je niet van de geur van witte azijn? Dan kan je ook natriumbicarbonaat gebruiken. Laat in dat geval 200 gram natriumbicarbonaat koken met 1 liter water. Het resultaat is hetzelfde.

Hoe vaak?

Een schone waterkoker gaat veel langer mee. Daarom bevelen we aan om hem wekelijks of om de 2 weken schoon te maken. Je thee zal er des te lekkerder door smaken!

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters