Onze ecotips om het verbruik van je wasmachine te verlagen

Op zoek naar tips om zo ecologisch mogelijk te wassen? Lees hieronder ons ecoadvies voor een milieubewuste keuze en gebruik van je wasmachine. Want alle beetjes helpen.
20200427_telesales_hp_desk_nl.jpg
bloc1_eco_choix.jpg

Ecologisch kiezen


Tip: heb je een regenwaterput? Je mag gerust regenwater gebruiken om de was te doen. Denk er wel aan om een voorfilter te plaatsen.

Wil je ook een droogkast, dan kies je beter voor een aparte droogkast in plaats van een was-droog combinatie. Met 2 afzonderlijke toestellen zal je minder energie verbruiken dan met een combitoestel.

bloc2_eco_geste.jpg

Ecologisch gebruiken

Enkele tips om het energie- en waterverbruik van je wasmachine zoveel mogelijk te beperken:

  • Was indien mogelijk op 30° of 40°. Je verbruikt 3 keer minder energie dan met een wasprogramma op 90°. Sommige wasmachines hebben zelfs koude wasprogrammaís op 15į of 20įC. Gebruik hiervoor wel een aangepast wasmiddel.
  • Vul de trommel voldoende zonder hem vol te proppen. De ideale lading voor het klassieke katoenprogramma is 3/4de. Je moet je hand tussen het wasgoed en de bovenkant van de trommel kunnen plaatsen. Dan weet je zeker dat het wasmiddel op een efficiënte manier zal kan circuleren. Wanneer je minder wasgoed in de trommel steekt, zal het toestel minder verbruiken maar kleine wasjes verbruiken procentueel meer dan grote wasbeurten. Het is dus over de grote lijn voordeliger om je trommel te vullen tot de maximum toegelaten lading.

  • Gebruik de juiste hoeveelheid wasmiddel: we hebben vaak de neiging om te veel wasmiddel te gebruiken en dit zorgt ervoor dat je wasmachine vroegtijdig verstopt geraakt. Bovendien is er ook meer schuimvorming. Ook dit zal meer tijd en energieverbruik vergen.
  • Is je wasgoed niet erg vuil en heeft het gewoon een opfrisbeurt nodig? Kies voor het ecoprogramma of een programma op 30°.
  • Gebruik zoveel mogelijk de ecomodus. Geef de wasmachine zelf een reinigingsbeurt op 90° en doe dit 1 keer per maand of om de 10 wasbeurten om ze proper te houden.
  • Reinig vlekken vooraf en kies voor een wasmachine met een specifiek vlekkenprogramma, bijvoorbeeld voor gras- of chocoladevlekken. 
  • Hoe hoger de ingestelde zwiersnelheid is, hoe korter de droogtijd in de droogkast (rekening houdend met het soort textiel). Verbruikt je wasmachine niet meer bij een hogere zwiersnelheid? Dit is verwaarloosbaar in vergelijking met de energiebesparing die je tijdens het drogen wint. De motor van een wasmachine verbruikt heel weinig elektriciteit. De droogkast zal ongeveer 10x meer verbruik hebben (wanneer het een droogkast met een warmtepomp is, een standaard droogkast verbruikt tot 50 x meer dan de motor).
  • Heb je zonnepanelen, dan is het beter om overdag je wasmachine op te zetten.
  • Wanneer de wasmachine en het wasgoed in een ruimte op kamertemperatuur staan, zal het minder energie vergen dan wanneer ze in een te koude ruimte staan.

Ecologisch recycleren

Wat met je oude wasmachine?

Onze specialisten nemen je oude wasmachine gratis mee bij levering van je nieuwe toestel. Je oude toestel komt terecht bij Recupel. Recupel recycleert je wasmachine op een milieuvriendelijke manier. Meer info vind je op www.recupel.be

Kan ik je helpen?
E-mail ons
Neem contact met ons op

Nog karakters